WM.pl Gazeta Olsztyńska
Poniedziałek, 5 czerwca 2023
Bartoszyce Braniewo Działdowo Elbląg Ełk Giżycko Gołdap Iława Kętrzyn Lidzbark Warmiński Mrągowo Nidzica Nowe Miasto Lubawskie Olecko Olsztyn Ostróda Pisz Sokołów Podlaski Szczytno Węgorzewo
dzisiaj23 / 23 °C wiatr: 9 km/h
jutro14 / 17 °C wiatr: 7 km/h
Dobre jedzenie/// Dawniej na Mazurach wędzone mięso nie psuło się tygodniami. Było dobrze uwędzone, poprawiano...
Agroturystyka///Kto raz tu przyjechał, żyje wspomnieniami i odlicza dni do kolejnej wizyty. Goście uważają, że to magiczne miejsce. Trudno im się dziwić, skoro w "Cichych Wodach" nawet czas płynie wolniej, a do granicy z Rosja jest 5 kilometrów.
NA SWOIM\\\ — Mięso ślimaka jest zdrowym źródłem czystego białka. W smaku przypomina żołądek drobiowy z nutką orzecha ziemnego. Sami bardzo chętnie jemy ślimaki — mówi Radosław Grzeszuk, hodowca tych mięczaków z Budzewa pod Węgorzewem.
LUDZIE\\\ — Nasz ser jest biały. A to dlatego, że nie dodajemy do niego żadnych barwników. Nie tak jak w produktach, które można kupić w sklepach — mówi Alicja Antosiak, która z mężem wyrabia w podolsztyńskich Gadach domowe sery i wędliny.
ZDROWA ŻYWNOŚĆ\\Polacy zmieniają swoje zwyczaje kulinarne. Wołowina coraz częściej gości na naszych stołach. Jedną z najbardziej znanych hodowli w naszym regionie założył Francuz, który pod Susz sprowadził swoją rodzimą rasę limousine.
LUDZIE\\\— Nie po to wyprowadziliśmy się z miasta, żeby teraz siedzieć przy komputerze i zajmować się marketingiem, zamiast przebywać ze zwierzętami i naszymi serami — mówi Sylwia Szlandrowicz, która razem z mężem produkuje pod Mrągowem sery.
LUDZIE\\\ W rolnictwie ekologicznym nie da się usunąć wszystkich chwastów i nie robi się tego za wszelką cenę — tłumaczy Sławomir Józefowicz. — Nie używamy chemii i dzięki temu to, co produkujemy jest zdrowe. Zdrowa pozostaje też nasza ziemia.
LUDZIE/// – Najcenniejsze w miodzie są enzymy. Temperatura powyżej 40 stopni zabija je, a miód staje się zwykłym cukrem. Najczęściej popełnianym błędem jest dodawanie miodu do gorącej herbaty – mówi pszczelarz Adam Witkiewicz.
LUDZIE/// Barbara Niedziejko z podgiżyckich Sołdan najpierw postawiła na ekologiczną uprawę warzyw. Trochę później w jej gospodarstwie pojawiły się owce. Też są ekologiczne, bo wypasają się na łąkach, które nie znają nawozów sztucznych.
Zdrowa żywność///Gdy 20 lat temu pani Marzena Piekarska dotarła do swojego nowego domu w Rogitach pod Braniewem nie była zachwycona. Dużo rzeczy trzeba było wyremontować i naprawić. Dziś ten stojący 15 kilometrów od granicy rosyjskiej dom jest oazą zdrowej...
2001-2023 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, GRUPA WM Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5 Serwer: www2.