WM.pl Gazeta Olsztyńska
Czwartek, 21 listopada 2024
Bartoszyce Braniewo Działdowo Elbląg Ełk Giżycko Gołdap Iława Kętrzyn Lidzbark Warmiński Mrągowo Nidzica Nowe Miasto Lubawskie Olecko Olsztyn Ostróda Pisz Sokołów Podlaski Szczytno Węgorzewo
dzisiaj0 / 2 °C wiatr: 20 km/h
jutro0 / 0 °C wiatr: 18 km/h
Dobre jedzenie/// Dawniej na Mazurach wędzone mięso nie psuło się tygodniami. Było dobrze uwędzone, poprawiano...
Agroturystyka///Kto raz tu przyjechał, żyje wspomnieniami i odlicza dni do kolejnej wizyty. Goście uważają, że to magiczne miejsce. Trudno im się dziwić, skoro w "Cichych Wodach" nawet czas płynie wolniej, a do granicy z Rosja jest 5 kilometrów.
NA SWOIM\\\ — Mięso ślimaka jest zdrowym źródłem czystego białka. W smaku przypomina żołądek drobiowy z nutką orzecha ziemnego. Sami bardzo chętnie jemy ślimaki — mówi Radosław Grzeszuk, hodowca tych mięczaków z Budzewa pod Węgorzewem.
LUDZIE\\\ — Nasz ser jest biały. A to dlatego, że nie dodajemy do niego żadnych barwników. Nie tak jak w produktach, które można kupić w sklepach — mówi Alicja Antosiak, która z mężem wyrabia w podolsztyńskich Gadach domowe sery i wędliny.
ZDROWA ŻYWNOŚĆ\\Polacy zmieniają swoje zwyczaje kulinarne. Wołowina coraz częściej gości na naszych stołach. Jedną z najbardziej znanych hodowli w naszym regionie założył Francuz, który pod Susz sprowadził swoją rodzimą rasę limousine.
LUDZIE\\\— Nie po to wyprowadziliśmy się z miasta, żeby teraz siedzieć przy komputerze i zajmować się marketingiem, zamiast przebywać ze zwierzętami i naszymi serami — mówi Sylwia Szlandrowicz, która razem z mężem produkuje pod Mrągowem sery.
LUDZIE\\\ W rolnictwie ekologicznym nie da się usunąć wszystkich chwastów i nie robi się tego za wszelką cenę — tłumaczy Sławomir Józefowicz. — Nie używamy chemii i dzięki temu to, co produkujemy jest zdrowe. Zdrowa pozostaje też nasza ziemia.
LUDZIE/// – Najcenniejsze w miodzie są enzymy. Temperatura powyżej 40 stopni zabija je, a miód staje się zwykłym cukrem. Najczęściej popełnianym błędem jest dodawanie miodu do gorącej herbaty – mówi pszczelarz Adam Witkiewicz.
LUDZIE/// Barbara Niedziejko z podgiżyckich Sołdan najpierw postawiła na ekologiczną uprawę warzyw. Trochę później w jej gospodarstwie pojawiły się owce. Też są ekologiczne, bo wypasają się na łąkach, które nie znają nawozów sztucznych.
Zdrowa żywność///Gdy 20 lat temu pani Marzena Piekarska dotarła do swojego nowego domu w Rogitach pod Braniewem nie była zachwycona. Dużo rzeczy trzeba było wyremontować i naprawić. Dziś ten stojący 15 kilometrów od granicy rosyjskiej dom jest oazą zdrowej...
2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5 Serwer: www2.