Rolnicy z warmińsko-mazurskiego podpatrywali dobre wzorce w gospodarstwach w gospodarstwa demonstracyjnych w mazowieckim, lubelskim i świętokrzyskim. Wyjazd odbył się pod hasłem „Gospodarstwa demonstracyjne jako źródło praktycznej wiedzy rolników”.
Celem wyjazdu była wymiana doświadczeń i poznanie dobrych praktyk, które mogą wspierać rozwój i modernizację gospodarstw w naszym regionie.
Olej z własnych upraw i hodowla świń rasy złotnickiej
Pierwszym punktem programu było Gospodarstwo Rolne Hanny i Krzysztofa Kowalskich w miejscowości Winniki (woj. mazowieckie). Państwo Kowalscy prowadzą gospodarstwo specjalizujące się w tłoczeniu tradycyjnego oleju lnianego i rzepakowego, a także w hodowli świń rasy złotnickiej białej pod nadzorem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Surowce do tłoczenia pochodzą z własnych pól, natomiast powstały w procesie makuch stanowi wysokobiałkową paszę wykorzystywaną w żywieniu tuczników.
Ekologiczna dynia bezłuskowa z Lubelszczyzny
Kolejnym odwiedzonym miejscem było Ekologiczne Gospodarstwo Roberta Kuryluka i Moniki Styczek-Kuryluk w powiecie włodawskim (woj. lubelskie). Rolnicy specjalizują się w uprawie dyni bezłuskowej, z której nasion tłoczony jest olej, a także w produkcji zbóż, gryki i kozłka lekarskiego.
Produkty z gospodarstwa trafiają zarówno do klientów lokalnych, jak i do odbiorców w całej Polsce dzięki sprzedaży wysyłkowej.
Przetwórstwo mleka w gospodarstwie
Drugiego dnia uczestnicy odwiedzili Ekologiczne Gospodarstwo Mleczne „Pod Kasztanem” Roberta Janowskiego w powiecie łęczyńskim (lubelskie). Gospodarstwo prowadzi pełen cykl produkcji – od hodowli bydła mlecznego po przetwórstwo i sprzedaż własnych wyrobów mlecznych.
W ofercie znajdują się m.in. mleko, sery, kefiry, masło, śmietana i jogurty. Produkty sprzedawane są bezpośrednio w gospodarstwie oraz przez sklep internetowy, co – jak zauważyli uczestnicy – jest świetnym przykładem dywersyfikacji działalności rolniczej.
Kozy spod Pacanowa i tradycyjne receptury
W województwie świętokrzyskim rolnicy odwiedzili gospodarstwo „Kozy spod Pacanowa”, specjalizujące się w produkcji mleka i serów kozich według tradycyjnych receptur. Właściciele utrzymują ponad 50 kóz rasy saaneńskiej i alpejskiej. Wytwarzane w gospodarstwie sery naturalne i smakowe cieszą się rosnącą popularnością w regionie.
Śliwki, borówki i przetwory z Szydłowa
Kolejnym punktem była wizyta w gospodarstwie Anety i Krzysztofa Grochowskich w gminie Szydłów (woj. świętokrzyskie). Na powierzchni 18 ha uprawiają oni śliwy, jabłonie i borówkę amerykańską.
Gospodarstwo prowadzi rolniczy handel detaliczny (RHD), w ramach którego oferuje soki, powidła, konfitury, dżemy, kompoty i susz owocowy. Właściciele stale poszerzają asortyment, by przyciągać klientów nowymi, zdrowymi produktami.
Gospodarstwo prowadzi rolniczy handel detaliczny (RHD), w ramach którego oferuje soki, powidła, konfitury, dżemy, kompoty i susz owocowy. Właściciele stale poszerzają asortyment, by przyciągać klientów nowymi, zdrowymi produktami.
Winnica Skarpa Wiślana – tradycja i nowoczesność
Ostatnim etapem wyjazdu była Winnica Skarpa Wiślana w gminie Solec nad Wisłą (mazowieckie). Powstała w 2015 roku i obecnie obejmuje 1,25 ha upraw winorośli. Gospodarstwo produkuje wina spokojne i musujące, fermentowane metodą tradycyjną, tzw. szampańską.
Właściciel planuje rozszerzenie upraw oraz organizuje pokazy pielęgnacji winorośli i winobrania połączone z degustacją.
Wymiana doświadczeń i inspiracje dla Warmii i Mazur
Uczestnicy wyjazdu podkreślali, że wizyta w gospodarstwach była źródłem praktycznej wiedzy i inspiracji. W trakcie rozmów z właścicielami rozmawiano o:
dywersyfikacji działalności rolniczej,
przetwórstwie w gospodarstwie,
promocji produktów lokalnych,
certyfikacji ekologicznej,
budowaniu marki i bezpośrednich relacjach z klientem.
przetwórstwie w gospodarstwie,
promocji produktów lokalnych,
certyfikacji ekologicznej,
budowaniu marki i bezpośrednich relacjach z klientem.
„Wyjazd był nie tylko okazją do zdobycia praktycznych informacji, ale też do wymiany pomysłów i nawiązania kontaktów, które mogą zaowocować współpracą w przyszłości” – podkreślali uczestnicy.
Wyjazd przygotował dr inż. Rodian Pawłowski, oordynator KSOW+ oraz Krajowej Sieci Gospodarstw Demonstracyjnych w województwie warmińsko-mazurskim.
oprac. ih. źródło: https://wmodr.pl/
Gdzie leży stolica polskiego winiarstwa?
Gdzie leży stolica polskiego winiarstwa?
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez