Sobota, 20 kwietnia 2024

Podsumowanie konkursu AgroLiga 2018

2018-09-25 01:00:00 (ost. akt: 2018-09-26 13:26:47) Artykuł sponsorowany

Podziel się:

W tym roku uroczysty finał eliminacji wojewódzkich odbył się podczas XXV Jesiennych Targów Rolniczych „Wszystko dla Rolnictwa” w pierwszym sobotnim dniu targów tj. 1 września 2018 r.

https://m.wm.pl/2018/09/orig/baner-495667.jpg

Tegoroczne eliminacje wojewódzkie konkursu AgroLiga były finansowane ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. Operacja pt. „Konkurs AgroLiga 2018 – etap wojewódzki” realizowana jest w ramach dwuletniego Planu Operacyjnego KSOW na lata 2018-2019. Honorowy Patronat nad konkursem sprawują: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także - Prezes ARiMR, Prezes KOWR i Prezes KRUS. Patronat Medialny pełni Magazyn Ludzi Przedsiębiorczych AGRO. Celem konkursu jest wyłonienie Mistrzów Krajowych AgroLigi 2018 w kategoriach: Rolnicy i Firmy.

Podczas uroczystej gali organizowanej przez Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie nie zabrakło przemówień, gratulacji i podziękowań. Przeprowadzono dwa wykłady, pierwszy nt. „Najlepszych wzorców i dobrych praktyk na przykładzie gospodarstw i przedsiębiorstw Polski północno-wschodniej” oraz prezentację uczestników konkursu z 3 województw: podlaskiego, lubelskiego, mazowieckiego, przedstawiła mgr inż. Maria Suszko, kierownik Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich WMODR z siedzibą w Olsztynie. Natomiast „Politykę rozwoju obszarów wiejskich i wsparcie finansowe” zaprezentowała – dr hab. Renata Marks-Bielska (profesor UWM) Wydział Nauk Ekonomicznych UWM w Olsztynie.

Wśród zaproszonych gości nie zabrakło przedstawicieli władz naszego województwa, dyrektorów instytucji rolniczych, przedstawicieli banków, firm z branży rolno-spożywczej oraz najlepszych rolników z województwa warmińsko-mazurskiego.
Fundatorzy nagród w tegorocznej edycji osobiście wręczali puchaty, dyplomy i zestawy upominkowe, byli to:

• Pan Artur Chojecki Wojewoda Warmińsko-Mazurski;
• Pan Damian Godziński Dyrektor Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie;
• Pani Sonia Solarz- Taciak Z-ca Dyrektora Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie;
• Pan Robert Nowacki Dyrektor Oddziału Olecko, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie;
• Pan Jan Heichel Prezes Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej;
• Pan Mieczysław Włos Z-ca Dyrektora Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa OR w Olsztynie;
• Pan Henryk Żuchowski Dyrektor Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego OR w Olsztynie;
• Pan Czesław Lewandowski Dyrektor Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej w Olsztynie;
• Pani Anna Zielińska, ekspert ds. finansowania agrobiznesu Bank BGŻ BNP Paribas S.A., oraz
• Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich;

Kierownictwu w/w instytucji działających na rzecz rolnictwa dziękujemy za docenienie uczestników konkursu, cenne nagrody oraz obecność na uroczystym podsumowaniu.

Uroczysty finał uświetniła prezentacja laureatów poprzednich edycji konkursu AgroLiga. Swoją ofertę przedstawiły.:

1. MAZURSKIE MIODY Bogdan Piasecki, Mistrz Krajowy AgroLiga 2013 w Kategorii Firmy;
2. DRAMIŃSKI S.A. Elektronika w rolnictwie, Mistrz Krajowy AgroLiga 2015 w Kategorii Firmy;
3. JAN-SAD Jan Dziadkiewicz, Laureat AgroLiga 2015 w Kategorii Rolnicy;
4. OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o., Wicemistrz krajowy AgroLiga 2016 w Kategorii Firmy;
5. FPHU PAWEKO Beata i Krzysztof Pawlikowscy, Wicemistrz krajowy AgroLiga 2017 w Kategorii Firmy;
6. Zakład Przetwórstwa Mięsnego Mariusz Jędrychowski, Laureat AgroLiga 2017 w Kategorii Firmy;
7. BROWAR KORMORAN Sp. z o.o., Mistrz Wojewódzki AgroLiga 2018 w Kategorii Firmy;
8. IRWEGA Wiesław Gostkowski, Wicemistrz Wojewódzki AgroLiga 2018 w Kategorii Firmy;
9. Krzysztof Pisarewicz, Mistrz Wojewódzki AgroLiga 2018 w Kategorii Rolnicy.

Na podstawie przeprowadzonych wizytacji w gospodarstwach i firmach oraz dostępnej dokumentacji i rozeznania Komisja Konkursowa „AgroLiga 2018” podjęła decyzję o przyznaniu następujących miejsc i wyróżnień:

Wyniki konkursu

Kategoria ROLNIK

Mistrz AgroLigi 2018

Pisarewicz Krzysztof z miejscowości Sarnowo w powiecie nidzickim. Prowadzi działalności rolniczą od1984 r. zaczynając od 2 ha użytków rolnych. Obecnie posiada ok. 150 ha, na których uprawiane są zboża, rzepak ozimy, gryka, truskawka oraz sad- głownie jabłoniowy. Gospodarstwo posiada zaplecze magazynowe o powierzchni 150 m2, chłodnię do owoców o powierzchni 1000 m2 oraz silosy zbożowe o powierzchni 1000 m2. W gospodarstwie stosowana jest tradycyjna uprawa roli obejmująca podorywkę i orkę siewną. Wyprodukowane surowce posiadają wysoką jakość, znajdując uznanie wśród klientów. W ostatnich latach w gospodarstwie rozpoczęto produkcję i konfekcjonowanie soku z własnych owoców. Pan Krzysztof Pisarewicz korzystał z funduszy unijnych w ramach działań PROW. Nowoczesny park maszynowy, zabudowania w bardzo dobrym stanie technicznym, utwardzone place manewrowe, ukwiecone miejsca do wypoczynku, ład i porządek w gospodarstwie to wizytówka działalności rolniczej Pana Krzysztofa Pisarewicza.

Poza prowadzeniem gospodarstwa rolnego właściciel aktywnie uczestniczy w życiu publicznym gminy Kozłowo. Chętnie oferuje swoją pomoc w rozwiązywaniu problemów społecznych. Sprawował funkcję sołtysa w miejscowości Sarnowo a obecnie jest radnym powiatowym w Nidzicy.


https://m.wm.pl/2018/09/orig/0000002238-zdj-1-495671.jpg

Wicemistrz AgroLigi 2018

Kwiatkowski Maciej z miejscowości Kornatki w powiecie nowomiejskim. Gospodarstwo w którym produkowane są brojlery indycze w oparciu o seksowane pisklęta – samce indycze. Gospodarstwo rolne o powierzchni ok. 75 ha od 16 lat Pan Maciej prowadzi samodzielnie. Uprawy rolnicze są realizowane na glebach średnich, produkcja polowa przeznaczona jest na paszę dla drobiu uzupełnianą komponentami z zakupu. Nowy park maszynowy do produkcji polowej i nowoczesne urządzenia kurników dla indyków pozwalają osiągać maksymalne wskaźniki ilości i jakości produkcji roślinnej i zwierzęcej. Rolnik chętnie dzieli się doświadczeniem technologicznym, organizacyjnym, inspiruje inicjatywy lokalne związane z rolnictwem i obszarami wiejskimi. W gospodarstwie panuje ład i porządek.

	https://m.wm.pl/2018/09/orig/0000002238-zdj-2-495674.jpg

Laureaci konkursu

• Mamryk Zbigniew, Pieczarki, powiat węgorzewski
• Spirydonow Elżbieta i Andrzej, Miłogórze, powiat lidzbarski
• Pawelczyk Anna i Mieczysław, Biały Grunt, powiat szczycieński
• Pergoł Łukasz, Burkat, powiat działdowski
• Marczak Anna i Lech, Giże, powiat olecki
• Brożko Bogusław, Osieka, powiat bartoszycki
• Koronkiewicz Wiesława i Sławomir, Dobra Wola, powiat ełcki
• Zakrzewski Dariusz, Tuszewo, powiat iławski
• Więcek Krzysztof, Maciejowięta, powiat gołdapski
• Szewczyk Kamil, Świdry, powiat giżycki
• Dzikowski Andrzej, Ramsowo, powiat olsztyński
• Makowski Zbigniew, Tuszewo, powiat iławski
• Lewandowski Dariusz, Sampława, powiat iławski

Kategoria FIRMA

Mistrz AgroLigi 2018

BROWAR KORMORAN Sp. z o. o. z Olsztyna. Browar Kormoran Sp. z o.o. od początku działalności mieści się w Olsztynie przy ul. Sikorskiego 2. Funkcjonuje na rynku od 25 lat, od samego początku swej działalności jest przedsiębiorstwem, który swych przewag rynkowych szuka w oparciu o najwyższej jakość surowce, tradycyjne metody produkcji oraz zrównoważony rozwój. W zakładzie produkowane są piwa w ponad 30 różnych stylach. Browar Kormoran realizuje swoją działalność w oparciu o tradycyjną technologię piwowarską składającą się z warzelni (zacieranie infuzyjne i dekokcyjne), filtracji brzeczki, kadzi warzelnej, whirpoola do usuwania osadów, zbiorników fermentacyjnych stojących, zbiorników leżakowych leżących oraz linii do rozlewu piwa.

Browar nawiązuje stałą i długotrwałą współpracę z dostawcami surowców pochodzenia rolniczego. Jako pierwszy zaczął tworzyć maksymalnie krótkie łańcuchy dostaw. Wynajduje producentów surowców (miodu, chmielu, soków, wędzonych śliwek, czy zbóż) i długotrwale z nimi współpracuje.

Uzyskanie unikalnego smaku piwa jest efektem fermentacji różnymi szczepami drożdżowymi, leżakowania z udziałem miodu, czy owoców. Wszystkie dodatki do piw są naturalne. Cała produkcja opiera się o słody. Produkty utrwalane są przez filtrację (ziemią okrzemkową) oraz pasteryzację (pasteryzacja tunelowa).

Browar Kormoran to firma z branży spożywczej, dlatego nieustannie dba o tworzenie środowiska pracy czystego, estetycznego i spełniające wszelkie normy. Normy te są tym wyższe, ze browar to zakład pracujący nie tylko z żywnością, ale także produktami alkoholowymi. Browar Kormoran jest ambasadorem żywności wysokiej jakości stanowiącej jedną z inteligentnych specjalizacji Warmii i Mazur. Czerpie z tradycji tego regionu oraz bogatej i różnorodnej kultury kulinarnej Polski.

Piwa warzone w Browarze Kormoran uzyskują najwyższe noty w konkursach krajowych i międzynarodowych. Porter Warmiński jest piwem posiadającym certyfikat jakość tradycja, który jest systemem jakościowym. Browar oferuje dwa certyfikowane piwa bezglutenowe (jasne i ciemne). Jest też członkiem Sieci Kulinarnego Dziedzictwa Warmii Mazur i Powiśla oraz Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego, zdobywcą Perły Spożywczej. Dwa razy otrzymał certyfikat Dobry Produkt Portalu Spożywczego. Browar Kormoran jest diamentowym laureatem konkursu Laur Najlepszym z Najlepszym i Finalistą Nagrody Gospodarczej Prezydenta RP 2018.

https://m.wm.pl/2018/09/orig/0000002239-zdj-3-495675.jpg

Wicemistrz AgroLigi 2018

Zakład Przetwórstwa Spożywczego IRWEGA z miejscowości Małe Bałówki w powiecie nowomiejskim, którego właścicielem jest Pan Wiesław Gostkowski. Firma istnieje od 1993 r. zaczynając działalność produkcyjną w miejscowości Michałów- Regionów (województwo mazowieckie). Pan Wiesław Gostkowski zauroczony okolicą Warmii i Mazur nabył grunty i budynki należące do Kółka Rolniczego w Małych Bałówkach gdzie od 2003 r. powstał Zakład Przetwórstwa Spożywczego. To w Małych Bałówkach odbywa się produkcja wszystkich rodzajów makaronów. Makaron tłoczony produkowany jest w 17 różnych formach: świderek, muszelka, nitka, baranek, kolanko, gwiazdka i inne. Makaron walcowany produkowany jest w 10 różnych formach: krajanka, gniazda, zacierka, krajanka „ zapałka” – która jest ręcznie pakowana. Makarony wytwarzane są trzema technologiami: makaron tłoczony, jajeczny walcowany oraz linia do produkcji makaronu spaghetti z pszenicy Durum. Makaron tłoczony i walcowany jajeczny tłoczone są w technologii wysokotemperaturowej i z najlepszej gatunkowo mąki. Wprowadzenie trzeciej linii produkcyjnej wpłynęło na poszerzenie oferty wyrobów, należy dodać że tylko4 firmy w Polsce maja trzy linie produkcyjne, w tym właścicielem jednej jest właśnie pan Wiesław Gostkowski.

Makarony cieszą się dużym uznaniem, występują na terenie całego kraju oraz UE, szczególnie w Wielkiej Brytanii, Niemiec, Holandii. Zmodernizowane budynki oraz nowoczesna linia produkcyjna, ład, porządek i „spokój” plasują przedsiębiorcę w czołówce producentów makaronów w Polsce.

https://m.wm.pl/2018/09/orig/0000002239-zdj-4-495676.jpg

Laureatom serdecznie dziękujemy życząc dalszych sukcesów w codziennej pracy, tworzeniu konkurencyjnego rolnictwa i kreowania pozytywnych zmian na terenach wiejskich Warmii, Mazur i Powiśla.

	https://m.wm.pl/2018/09/orig/0000002239-zdj-5-495677.jpg

Tegoroczna edycja konkursu organizowana była w ramach projektu” Konkurs AgroLiga 2018- etap wojewódzki” w partnerstwie z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego, Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Podlaskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego oraz Warmińsko-Mazurskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego. Liderem tego działania był Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Za koordynację projektu odpowiadała Pani Sikorska Sylwia. Treść merytoryczną przygotował Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Konkurs AgroLigii 2018- etap wojewódzki finansowany był z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucją Zarządzającą Programem Rozwoju obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Mistrzowie AgroLiga 2018 w kategoriach Rolnicy i Firmy, zmierzą się ze swoimi rywalami na szczeblu krajowym. Wyniki poznamy wiosną w przyszłym roku

Odwiedź portal KSOW - www.ksow.pl

Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich

Polub nas na Facebooku: