środa, 18 lipca 2018

Ekspert radzi: Jak dobrze przygotować krowy do laktacji?

2018-02-27 09:05:03 (ost. akt: 2018-02-28 10:36:00)
Profilaktyka hipokalcemii w końcowym okresie zasuszenia powinna być najważniejszym zadaniem hodowcy przygotowującego krowy do wycielenia

Profilaktyka hipokalcemii w końcowym okresie zasuszenia powinna być najważniejszym zadaniem hodowcy przygotowującego krowy do wycielenia

Autor zdjęcia: Trouw Nutrition

Podziel się:

W dobie intensyfikacji produkcji mleka okres okołowycieleniowy jest dla hodowcy najważniejszy. Daje możliwość poprawy statusu zdrowotnego krów w ciągu nadchodzącej laktacji, a tym samym poprawy żerności, rozrodu, produkcji mleka oraz ograniczenia kosztów weterynaryjnych i brakowania.

Zobacz także: Żywienie krów w okresie okołoporodowym W pierwszym okresie zasuszenia dawka pokarmowa krowy powinna zawierać 12 proc. białka, a w drugiej połowie tego okresu nawet 14 proc. Prawidłowe, żywienie krów w okresie okołoporodowym warunkuje wysoką wydajność krów w całej laktacji. Najprościej okres okołoporodowy określa...
W okresie okołowycieleniowym bardzo często występują schorzenia metaboliczne, takie jak np. hipokalcemia (związana z niedoborem wapnia), ketoza oraz brak apetytu i niedostateczna żerność krów. Niestety nadal zbyt często są lekceważone, gdy tymczasem nierozpoznana subkliniczna hipokalcemia występuje u około 50 proc. krów wysokoprodukcyjnych i jest przyczyną większości schorzeń okresu okołowycieleniowego, a co za tym idzie, znacznych strat finansowych. Krowy w końcówce zasuszenia zazwyczaj sygnalizują problem hipokalcemii utratą apetytu i żerności.

dr Beata Skiba, kierownik Sektora Bydło, Trouw Nutrition Polska
Fot. Archiwum prywatne
dr Beata Skiba, kierownik Sektora Bydło, Trouw Nutrition Polska
— W związku z tym, profilaktyka hipokalcemii w końcowym okresie zasuszenia powinna być najważniejszym zadaniem hodowcy przygotowującego krowy do wycielenia. Najczęściej popełniane w tym okresie błędy żywieniowe to niewłaściwy dobór pasz w dawce, za wysoka podaż kationów wapnia i potasu w dawce przed wycieleniem oraz często niewłaściwie dostosowane metody profilaktyki hipokalcemii — wylicza dr Beata Skiba, kierownik Sektora Bydło, Trouw Nutrition Polska.

W praktyce pomimo wielu skutków ubocznych, nadal najczęściej stosowaną metodą profilaktyki hipokalcemii są sole anionowe (chlorki, siarczany) podawane w dawce przygotowującej do laktacji. Należy pamiętać, że sole anionowe, poprzez chemiczne zakwaszenie organizmu krowy, dają sygnał do mózgu krowy o ograniczeniu pobrania paszy, co skutkuje utratą apetytu i spadkiem pobrania s.m. dawki pokarmowej. Taki efekt jest wielce niepożądany w trakcie przygotowania do laktacji oraz na jej starcie.

— W praktyce zazwyczaj polecam hodowcom znacznie bezpieczniejszą i skuteczniejszą metodę prewencji żywieniowej hipokalcemii, jaką jest stosowanie CalFix-u 2.0, zwanego też potocznie blokerem wapnia. CalFix 2.0, poprzez wiązanie wapnia w obrębie jelita, pozwala na imitowanie dawki pokarmowej niskowapniowej, usprawniającej metabolizm wapnia przed i po wycieleniu — wyjaśnia specjalista.
Dr Beata Skiba podkreśla, że metoda ta jest wyjątkowo prosta i skuteczna na poziomie aż 98-100 proc. (pod warunkiem stosowania zgodnego z zaleceniami producenta). Jednak najważniejszą zaletą dawki pokarmowej, zbilansowanej na bazie CalFix-u, jest jej wysoka smakowitość i bardzo dobre pobieranie dawki przed wycieleniem, utrzymujące się również przez wiele tygodni po wycieleniu. CalFix 2.0 zwiększa pobranie s.m. dawki o około 1,5-2,0 kg przed i po wycieleniu.

Tak skomponowana dawka ogranicza ryzyko schorzeń okresu okołowycieleniowego i koszty leczenia nawet o 50 proc., a dodatkowo poprawia żerność krów i gwarantuje ich bardzo dobre rozdojenie na starcie laktacji.

Dr Beata Skiba zachęca wszystkich hodowców do konsultacji z doradcami żywieniowymi, którzy w oparciu o CalFix 2.0 i analizy bazy pasz pomogą ustawić prawidłowe żywienie krów przed wycieleniem, gwarantujące najbardziej satysfakcjonujące wyniki. Istotne jest, aby dawka stworzona przez doradcę była odzwierciedleniem dawki stosowanej w praktyce na fermie.

dr Beata Skiba, kierownik Sektora Bydło, Trouw Nutrition Polska


Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 2 (329) luty 2018
Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB