Systematycznie prowadzone badania w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego pozwalają na wyodrębnienie najwartościowszych odmian zbóż ozimych, które potem corocznie publikowane są na Listach Odmian Zalecanych do uprawy w poszczególnych województwach.
Zobacz także: Zalecane odmiany dla województwa podlaskiego — zboża ozime Produkcja zbóż jest jednym z głównych kierunków produkcji rolniczej w Polsce. W krajowej produkcji zbóż dominują zboża ozime, wśród nich prym wiedzie pszenica...
W bieżącym roku Krajowy rejestr (KR) wzbogacił się o kolejne nowe odmiany zbóż ozimych: osiem pszenic ozimych: Formacja (A), KWS Firebird (A), KWS Spencer (A), Owacja (B), RGT Bilanz (B), RGT Metronom (A), Tytanika (B) oraz jedną twardą Ceres.Cztery pastewne odmiany jęczmienia ozimego: o kłosie wielorzędowym Jakubus, KWS Astaire, KWS Higgins i kłosie dwurzędowym Zita; pięć pszenżyta ozimego: Carmelo, Octavio, Orinoko, Porto i Tadeus oraz siedem żyta: odmiany populacyjne — Dańkowskie Skand, Inspector, Piastowskie i odmiany mieszańcowe — KWS Mattino, KWS Serafino, KWS Theofano, KWS Vinetto.
Pszenicy ozimej w KR jest obecnie 110 odmian, jęczmienia ozimego 31, pszenżyta ozimego 48 oraz żyta ozimego 65 odmian. Zapewne rolnikowi przy wyborze tej właściwej odmiany tak duża ilość oferowanych w naszym rejestrze oraz w katalogu unijnym odmian nie ułatwia znalezienia tej właściwej.
Badania i weryfikacja odmian
Podjęcie decyzji mogą ułatwić obiektywne badania Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO).W ramach tego systemu wykonywane są wieloletnie badania przydatności odmian do warunków klimatyczno-glebowych danego rejonu czy województwa. W przeprowadzanych doświadczeniach ze zbożami ozimymi w naszym województwie biorą udział odmiany wytypowane przez Zespół PDO ze szczególnym zwróceniem uwagi na ich wyższą zimotrwałość. Kierowanie się jedynie możliwością wysokiego plonowania odmiany kosztem jej niskiej odporności na warunki zimowania nie zawsze się opłaca, co pokazała nam zima 2015/2016.
Obok wyboru odpowiedniej odmiany ważne jest również korzystanie z kwalifikowanego materiału siewnego, jest to jedno z podstawowych zabiegów agrotechnicznych, które powinno być wykorzystywane w celu osiągnięcia wysokich plonów. Corocznie prowadzone badania w ramach PDO pozwalają na wyodrębnienie najwartościowszych odmian zbóż ozimych, które po ustaleniach Wojewódzkiego Zespołu PDO trafiają na Listę Odmian Zalecanych (LOZ) województwa. Udział poszczególnych odmian na liście jest każdego roku przez Zespół weryfikowany.
Jęczmień ozimy wymarzł
W dołączonych tabelach podano odmiany zbóż ozimych znajdujące się w 2017 roku na LOZ woj. warmińsko-mazurskiego (tabele również dla woj. mazowieckie). W przypadku plonowania jęczmienia ozimego nie posiadamy wyników z woj. warmińsko-mazurskiego za ubiegły rok, ze względu na wymarznięcie większości doświadczeń. Z tego też względu przedstawione wyniki są średnią z kraju wg Centralnego Ośrodka Badań Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) w Słupi Wielkiej.
W tabelach przedstawiono również procent martwych roślin poszczególnych odmian po zimie 2015/2016, w zestawieniu woj. warmińsko-mazurskie ze średnimi wynikami z kraju wg COBORU.
9 oznacza ocenę najkorzystniejszą
Odmiany w doświadczeniach badane są na dwóch poziomach agrotechniki (a1 — oznacza poziom przeciętny, a2 — poziom wysoki). Wysoki poziom agrotechniki (a2) różni się od przeciętnego zwiększonym o 40 kg/ha nawożeniem azotowym, stosowaniem dolistnych preparatów wieloskładnikowych łącznie z fungicydami (2 zabiegi) i ochroną przed wyleganiem (1 zbieg). Wszystkie rodzaje doświadczeń łączy jednolity dla określonego gatunku i roku wzorzec odmianowy, składający się z trzech (jęczmień ozimy i pszenżyto ozime) lub czterech (pszenica ozima i żyto), wyznaczonych przez COBORU. Wzorzec ten umożliwia porównywanie poszczególnych odmian w różnych doświadczeniach.
Przedstawiona w tabelach zdrowotność oraz podatność odmian na wyleganie ograniczona jest tylko do wyników z przeciętnego poziomu agrotechniki, gdzie obserwowana jest ich odporność naturalna. W tabelach podano zimotrwałość odmian znajdujących się na LOZ jak również inne cechy w skali 9 stopniowej (9 oznacza ocenę najkorzystniejszą, — 5 średnią, natomiast 1 najmniej korzystną). Z pełnymi wynikami badań prowadzonymi w ramach PDO można zapoznać się na stronie internetowej http://www.wrocikowo.coboru.pl/index.aspx
mgr inż. Małgorzata Gazda, Centralny Ośrodek Badawczy Odmian Roślin Uprawnych, Stacja Doświadczalna Oceny Odmian we Wrócikowie
rolniczeabc@rolniczeabc.pl
rolniczeabc@rolniczeabc.pl
Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 8 (323) sierpień 2017 r
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez