Czwartek, 21 listopada 2024

Rynki rolne. Luty to kolejny miesiąc spadków cenowych

2016-03-15 12:00:00 (ost. akt: 2016-03-10 15:05:59)

Podziel się:

Pod koniec lutego ukazał się raport Międzynarodowej Rady Zbożowej (ICG), w którym podniesiono o około 10 mln ton przewidywany poziom światowej produkcji zbóż w sezonie 2015-2016.

Według tego samego raportu jedynie w niewielkim stopniu zwiększono zużycie zbóż. Tym samym po uwzględnieniu mniejszego zużycia oraz szacunkowych zapasów na początku roku 2016 –– bilans zbóż staje się bardzo elastyczny. Jeżeli jednak zawarte w raporcie MRZ prognozy nie znajdą potwierdzenia w rzeczywistych danych, będzie to ważny czynnik wpływający na kształtowanie się cen ziarna.


Zboża w cenowej zapaści


O tym, że powyższe twierdzenie może się sprawdzić świadczą zestawienia notowań cenowych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W lutym polski rynek obrotu zbożami, zarówno konsumpcyjnymi jak i paszowymi, objęty został wyraźnymi spadkami cen skupu. Cena pszenicy konsumpcyjnej na koniec miesiąca kształtowała się na poziomie 658,44 zł/t, natomiast cena żyta konsumpcyjnego obniżyła się do 529 zł/t. Oznacza to, że w zestawieniu z końcem stycznia przedstawione ceny są niższe odpowiednio o 2,80 proc. w pszenicy i o 1,29 proc. niższa w przypadku żyta. W porównaniu do roku ubiegłego uzyskiwane w skupie ceny są dla pszenicy konsumpcyjnej niższe o 10,12 proc., natomiast w przypadku żyta konsumpcyjnego wzrosły o 1,88 proc.


Paszowe tańsze niż w styczniu


W lutym także w notowaniach cen zbóż paszowych nastąpiło dalsze obniżenie ich wartości. Średnie ceny skupu kukurydzy zmalały z poziomu 693,10 do 676,84 zł/t, to spadek o 2,35 proc. Jest to jednak cena o 13,34 proc. wyższa od notowanej rok wcześniej.
W przypadku jęczmienia paszowego obniżka średniej ceny w skupie z 608,67 do 601,93 zł/t oznacza na przestrzeni miesiąca spadek o 1,11 proc. W porównaniu do końca lutego ubiegłego roku ziarno tego zboża jest tańsze o 1,84 proc.

Największe jednak spadki cen odnotowano w przypadku pszenżyta i owsa. Średnia cena skupu pszenżyta w wysokości 579,81 zł/t jest o 3,78 proc. niższa niż notowana w styczniu. W przypadku owsa przy odnotowanej średniej cenie skupu w wysokości 540,64 zł/t spadek jest tylko odrobinę niższy, bo o 3,52 proc. W porównaniu do roku ubiegłego ceny obu zbóż wykazywały jednak wzrost — pszenżyto o 1,97 proc. a owiec aż o 18,58 proc.
Na rynkach światowych obrotu zarówno zbóż paszowych jak i zbóż konsumpcyjnych odnotowano stabilizację lub spadek cen.


Rzepak utrzymuje swoją cenę


W skupie nasion rzepaku w Polsce luty był kolejnym miesiącem, który przyniósł dalszy, niewielki wzrost stawek płaconych przez firmy skupujące. Na koniec miesiąca cena skupu rzepaku kształtowała się na poziomie 1 696 zł/t i jest o 18 zł wyższa niż w styczniu. To wzrost o 1,07 proc. Również porównanie z ceną sprzed roku wykazuje wzrost o 12,17 proc., gdy cena wnosiła 1 512 zł/t.

Ciąg dalszy złych wiadomości


Luty przyniósł znaczne zmiany w tendencjach cenowych zarówno w skupie żywca mięsa czerwonego (wołowiny i wieprzowiny) jak i białego (indyków). Poprawie uległy jedynie notowania brojlerów kurzych. Uzyskiwane w lutym ceny za ten żywiec podlegały niewielkiemu, ale stałemu wzrostowi z 3,16 do 3,30 zł/kg masy ciepłej poubojowej. Wzrost ceny w skali miesiąca wyniósł więc 4,54 proc., natomiast w skali roku cena uległa obniżce o 4,22 proc.
Po wahaniach cenowych w skupie żywca wołowego w lutym notowania uległy spadkom — z poziomu 6,24 ceny do 6,03 zł/kg wagi żywej. Jest to spadek o 3,44 proc. w skali miesiąca. Osiagnięta na koniec lutego cena wołowiny jest jednocześnie o 3,18 proc. niższa niż w tym samym okresie roku 2015, gdy cena wynosiła 6,23 zł/kg wagi żywej.

Na rynku trzody chlewnej trudne uwarunkowania, związane z niską opłacalnością produkcji oraz zmiejszaniem liczby utrzymywanych loch, pogłębiają i tak już tragiczną sytuację w produkcji świń. Będzie to wpływać na dalszy spadek cen. W lutym średnie ceny skupu żywca wieprzowego podlegały niewielkiemu spadkowi z poziomu 4,17 do 4,15 zł/kg wagi żywej, co oznacza spadek o 0,51 proc. W porównaiu do analogicznego okresu roku poprzedniego cena ta jest również niższa o 10,04 proc.

W skupie żywca indyczego w omawianym okresie również odnotowano spadek wynoszący 0,14 zł/kg wagi żywej, czyli z 5,75 na 5,66 zł/kg wagi żywej. Na przestrzeni miesiąca jest to zatem cena o 1,66 proc. niższa, a w odniesieniu do analogicznego okresu roku 2015 niższa o 3,55 proc.

Podobne jak w Polsce tendencje w obrocie żywcem można było zaobserwować na rynkach europejskich i światowych.

Koniec spadku cen jaj spożywczych


Ostatni miesiąc przyniósł poprawę w notowaniach na rynku asortymentu jaj spożywczych w poszczególnych klasach wielkości, ale poza klasą „S”. Średnia cena na koniec lutego to 32,86 zł/100 sztuk, co oznacza wzrost o 4,53 proc. w skali miesiąca. W porównaniu do ubiegłego roku uzyskiwane średnie ceny są wciąż niższe o 5,24 proc. Analizując ceny w poszczególnych klasach wielkości jedynie w klasie „S” odnotowano spadek cen skupu za 100 szt. Jaja w pozostałych klasach zyskiwały na wartości.


Znaczny spadek zapotrzebowania na masło


W lutym obrót zarówno tłuszczem mlecznym, jak i mlekiem w proszku na rynku artykułów mleczarskich w Polsce uległ dalszemu spowolnieniu. W przypadku obrotu masłem konfekcjonowanym oraz w blokach odnotowany spadek jest bardzo znaczny. Cena płacona na przełomie stycznia i lutego za masło konfekcjonowane spadła na koniec lutego 2016 roku z 13,36 do 13,02 zł/kg, natomiast cena masła oferowanego w blokach w tym samym okresie spadła z 11,75 do 10,63 zł/kg. Jest to odpowiednio o 2,55 i 9,49 proc. mniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do analogiczego okresu sprzed roku cena na masło konfekcjonowane obniżyła się o 8,29 proc., natomiast na masło w blokach o 20,05 proc.

Ceny oferowane na rynku za odtłuszczone mleko w proszku także uległy kolejnym obniżkom wartości. Za kg tego produktu na koniec lutego 2016 r. oferowano 7,04 zł, a więc o 1,97 proc. mniej niż miesiąc wcześniej. Jedynie za pełne mleko w proszku na przełomie lutego i marca 2016 roku płacono o 0,34 proc. więcej niż przed miesiącem, a więc 9,13 zł/kg. W porównaniu do analogicznego okresu 2015 roku mleko pełne kosztuje o 5,83 proc. mniej, a odtłuszczone o 11,48 proc. więcej.

mgr inż. Robert Stopa, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie

rolniczeabc@rolniczabc.pl

Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 3 (306) 9 marca 2016 r.



Źródło: Gazeta Olsztyńska

Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB