Wtorek, 22 sierpnia 2017

Świeże powietrze w chlewni i kurniku

2015-11-25 09:00:00 (ost. akt: 2015-11-24 13:56:56)

Autor zdjęcia: Zbigniew Woźniak

Podziel się:

Ozonowanie to skuteczna metoda pozbywania się z pomieszczeń nie tylko przykrego zapachu, ale także zanieczyszczeń chemicznych, insektów, gryzoni, alergenów, roztoczy i grzybów. Zabieg ten też idealnie dezynfekuje pomieszczenia inwentarskie — kurniki, obory, stajnie i chlewnie. Warto więc, aby był stosowany rutynowo w każdym gospodarstwie.

Zaletą ozonu jest to, że działa on na dany materiał nie pozostawiając żadnych szkodliwych produktów ubocznych. Dlatego szczególnie rekomendowany jest w rolnictwie np. w kontakcie z żywnością czy warzywami i owocami, a szczególnie przy oczyszczaniu kurników i chlewni.

Zawsze świeżo i czysto


Technologia ozonowa, ze względu na właściwości aktywnego tlenu, może być stosowana m.in.: w zwalczaniu insektów i gryzoni, usuwaniu pleśni i grzybów. Stąd też zabieg zalecany jest nie tylko w przetwórstwie i przechowalnictwie mięsa i ryb, owoców i warzyw, ale przede wszystkim w odkażaniu pomieszczeń, w których odbywa się hodowla żywca czy drobiu. Zastosowanie ozonowania w chlewniach, oborach, kurnikach zapobiega chorobom zakaźnym zwierząt i usuwa przykre zapachy. Ozonowanie pomieszczeń inwentarskich powinno się odbywać po zakończeniu każdego cyklu produkcyjnego. Zabieg daje gwarancję skuteczności i trwałości oczyszczania.

Ozonowanie w chlewniach, oborach, kurnikach zapobiega chorobom zakaźnym zwierząt i usuwa przykre zapachy
Fot. Anna Uranowska
Ozonowanie w chlewniach, oborach, kurnikach zapobiega chorobom zakaźnym zwierząt i usuwa przykre zapachy


W przetwórstwie też


Zastosowanie ozonu w pomieszczeniach przetwórczych świetnie poprawia ich warunki sanitarne. Gotowy produkt, przebywający w atmosferze z zawartością ozonu, staje się odporny na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Jeśli chodzi o warzywa i owoce, to tu też ozon ma dużo do powiedzenia — produkty poddane jego działaniu są dłużej świeże i pozbawione resztek pestycydów.

Co z tym ozonem?


Ozon powstaje w wyniku rozpadu trójatomowej cząsteczki tlenu pod wpływem wyładowania elektrycznego. W naturze pojawia się po burzy. Znamy ten zapach jako świeży i wiosenny. Łatwiej wówczas się oddycha i wszystko wydaje się bardziej czyste.

W przypadku zabiegów ozon otrzymujemy sztucznie przy użyciu tzw. generatorów ozonu.
Działanie bakteriobójcze ozonu jest ok. 50 razy skuteczniejsze i 3 000 razy szybsze niż na przykład chloru. Warto to brać pod uwagę planując porządki w gospodarstwie.

Przed ozonowaniem pomieszczenie należy dobrze przewietrzyć i uszczelnić, aby ozon nie wydobywał się na zewnątrz. Po dokonaniu zabiegu także trzeba pomieszczenie dobrze przewietrzyć.


Uwaga!
Długotrwałe działanie ozonu o wysokim stężeniu może powodować korozję nielakierowanych powierzchni metalowych. Można temu zaradzić używając ozon w stężeniu < 45 ppm.
Ozon jest szkodliwy dla ludzi. Aby uniknąć zatrucia, należy stosować detektory ozonu przy pracy z generatorem, a miejsce zabiegu zabezpieczyć przed dostępem osób postronnych. Dlatego tak ważne jest, aby zabieg był wykonywany przez profesjonalną firmę.


Andrzej Iwaszko, specjalista, właściciel firmy wykonującej zabiegi ozonowania:
Ozon jest najsilniejszym utleniaczem i ma szerokie spektrum działania na mikroorganizmy: bakterie, zarodniki przetrwalnikowe bakterii, wirusy, grzyby i ich zarodniki, pierwotniaki. Działa silnie bakteriobójczo. W dużych stężeniach jest gazem trującym, niebezpiecznym dla człowieka. Aby uniknąć zatrucia, należy stosować detektory ozonu przy pracy z generatorem, a miejsce zabiegu zabezpieczyć przed dostępem osób postronnych. Dlatego ważne jest, aby zabieg był wykonywany przez profesjonalną firmę.
Zabieg ozonowania polecany jest także przy dezynfekcji sal operacyjnych i zabiegowych w szpitalach i w poczekalniach, przychodniach oraz w obiektach użyteczności publicznej, np. przedszkola, szkoły, sale kinowe itp. Ozonowanie usunie także zapach spalenizny z pomieszczeń i sprzętów, które były poddane zadymieniu, np. w czasie pożaru.


Kr

Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 11 (302) 18 listopada 2015 r.

Źródło: Gazeta Olsztyńska

Polub nas na Facebooku:

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Andrzej Kaczmarek #1924475 4 lut 2016 12:06

    Zwierzęta powinny mieć zawsze posprzątane. Nikt nie chciałby mieszkać w brudzie

    ! - + odpowiedz na ten komentarz