Zimą 2026 roku zmienią się zasady znakowania żywności. Świeże owoce i warzywa i sprzedawane luzem będą musiały być oznaczane flagą kraju pochodzenia, a miód, soki i dżemy - etykietowane według nowych unijnych standardów.
Zmieni się także sposób oznaczania składu i etykietowania miodu, dżemów owocowych, soków owocowych i pokrewnych produktów.
Zgodnie z nowymi regulacjami:
1. Etykiety miodu będą musiały wskazywać państwa pochodzenia w kolejności malejącej wraz z procentowym udziałem miodu z danego kraju,
2. Z etykiet dżemów, galaretek i marmolad usunięto obowiązek podawania informacji o zawartości cukrów,
3. Wprowadzono nową kategorię soków owocowych o obniżonej zawartości naturalnie występujących cukrów.
2. Z etykiet dżemów, galaretek i marmolad usunięto obowiązek podawania informacji o zawartości cukrów,
3. Wprowadzono nową kategorię soków owocowych o obniżonej zawartości naturalnie występujących cukrów.
Nowe przepisy zaczną obowiązywać 17 lutego 2026 r., natomiast regulacje dotyczące etykietowania miodu, soków oraz dżemów – od 14 czerwca 2026 roku.


Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez