środa, 19 listopada 2025

Produkcja zdrowej żywności to inteligentna specjalizacja tego regionu

2025-11-19 12:25:56 (ost. akt: 2025-11-19 12:33:07)

Podziel się:


Już po raz trzeci marszałek województwa warmińsko-mazurskiego uhonorował w szczególny sposób osoby, których działania, osiągnięcia i aktywność w branży rolniczej zostały dostrzeżone i wyjątkowo docenione w kraju i za granicą.

- Produkcja zdrowej żywności to jedna z czterech inteligentnych specjalizacji regionu - mówi marszałek Marcin Kuchciński. - Tym bardziej chcemy honorować najlepszych fachowców w tej dziedzinie i popularyzować ich działalność. Bo mamy się czym chwalić. Nagrodzonym składam serdeczne gratulacje i zachęcam do udziału w kolejnych edycjach AGROBIZNESU.

Do konkursu zgłoszeni zostali rolnicy, którzy wyróżniają się doskonałą organizacją gospodarowania, stosowaniem nowoczesnych technologii przy zachowaniu zasad ochrony środowiska przyrodniczego, ponadprzeciętną aktywnością zawodową we wskazanym obszarze, w tym wysokim poziomem produkcji rolniczej oraz producenci wytwarzający wysokiej jakości rolnicze surowce żywnościowe i żywność.

Laur Agrobiznesu ma za zadanie przybliżyć społeczeństwu niepodważalne atuty rolnictwa, rybactwa, agrobiznesu wytwarzającego żywność stanowiącą mocne strony naszego regionu.


Laur Agrobiznesu 2025 przyznano:

1. Rolnicze gospodarstwo tradycyjne
Tytuł: „Laur Agrobiznesu” 2025 otrzymuje GOSPODARSTWO ROLNE ILONA I ANDRZEJ WASIECZKO
II miejsce - GOSPODARSTWO ROLNE PAWEŁ PRZYTULSKI
III miejsce - GOSPODARSTWO ROLNE KRZYSZTOF CEJMAN

2. Rolnicze gospodarstwo wysokotowarowe
Tytuł: „Laur Agrobiznesu” 2025 otrzymuje GOSPODARSTWO ROLNE GRAŻYNA I ZBIGNIEW WÓJCIK
II miejsce - GOSPODARSTWO ROLNE BAJDYTY I LIPOWO HENRYK WAŚNIEWSKI
III miejsce - GOSPODARSTWO ROLNE KAZIMIERZ KRAJZA

3. Rolnicze gospodarstwo lub przedsiębiorstwo innowacyjne
Tytuł: „Laur Agrobiznesu” 2025 otrzymuje GOSPODARSTWO ROLNE JANUSZ JUNIEWICZ
II miejsce - GOSPODARSTWO ROLNE ODRYTY WITOLD, ALEKSANDRA, BARTOSZ PONTUS
III miejsce - GOSPODARSTWO OGRODNICZE JOANNA WALKIEWICZ

4. Rolnicze gospodarstwo ekologiczne lub stosujące metody ekologiczne
Tytuł: „Laur Agrobiznesu” 2025 otrzymuje GOSPODARSTWO ROLNE PIOTR RYDEL
II miejsce - GOSPODARSTWO EKOLOGICZNE „W MAZURSKIM GAJU” PAULINA FILIPOWICZ
III miejsce - GOSPODARSTWO ROLNE ALEKSANDRA I JAKUB GIEREJ „SERY Z JELENIA”

5. Gospodarstwo specjalistyczne/działy specjalne
Tytuł: „Laur Agrobiznesu” 2025 otrzymuje GOSPODARSTWO SADOWNICZO-SZKÓŁKARSKIE KRZYSZTOF GURSZTYN
II miejsce - RÓŻANA PASIEKA JACEK PORTALSKI
III miejsce - GOSPODARSTWO ROLNE KRZYSZTOF PISAREWICZ

6. Przetwórcy żywności regionalnej, naturalnej, tradycyjnej (opartej na surowcach z woj. warmińsko-mazurskiego)
Tytuł: „Laur Agrobiznesu” 2025 otrzymuje KOZIA FARMA ZŁOTNA KATARZYNA I GRZEGORZ ŁASKI
II miejsce - GOSPODARSTWO RYBACKIE GADY DARIUSZ TUBIS
III miejsce - MASARNIA Z TRADYCJĄ „DRESZLER” S.C




Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB