Jest ich w Polsce ponad milion. Na świecie żyje ich ponad 60 ras, ale w Polsce dominuje Biała Kołudzka. Jaki jest jej związek z pewnym świętym i 11 Listopada?
Zacznijmy jednak od świętego, a dokładniej Świętego Marcina z Tours pustelnika, który żył w IV wieku po Chrystusie. Po śmierci miejscowego biskupa wierni domagali się, aby stanął na czele miejscowego Kościoła. Przyszły święty wolał jednak pozostać w pustelni.
Dlatego ukrył się przed wysłannikami papieża, ale jego kryjówkę zdradziły gęsi swoim głośnym gęganiem. Więc święty Marcin przyjął sakrę biskupią. Od tamtej pory gęś, zwana gąską świętomarcińską, stała się jego atrybutem.
Przyszłego świętego pochowano 11 listopada. Na jego pamiątkę, w tym dniu spożywa się właśnie gęsinę, która najbardziej popularna jest w Wielkopolsce, a jedna z głównych ulic Poznania nazywa się Święty Marcin. Dlatego w stolicy Wielkopolski od lat świętuje się 11 listopada odpust św. Marcina,
Nic więc dziwnego, że najwięcej gęsi hoduje się w województwie wielkopolskim (258 tys. szt., 20% udziału). Drugie jest warmińsko-mazurskie (213 tys. szt., 16%). Łączny udział tych dwóch regionów w krajowym pogłowiu gęsi wynosi więc 36%.
Polska zaś zaliczana jest do grupy wiodących producentów i eksporterów gęsi, pierza i puchu gęsiego w Unii Europejskiej. Pogłowie gęsi w naszym kraju podlega stosunkowo niewielkim zmianom i w ostatnich latach kształtuje się w przedziale 0,9-1,3 mln sztuk.
Najwięcej gęsiny Polska eksportuje do krajów Unii Europejskiej. Niezmiennie od wielu lat głównym odbiorcą tego mięsa są Niemcy.
Gęsina, w porównaniu z innymi gatunkami mięsa, charakteryzuje się korzystnymi proporcjami kwasów tłuszczowych, w tym tak istotnych dla naszego zdrowia jak omega-3 i omega-6. W mięsie gęsi znajduje się dużo białka zawierającego wszystkie aminokwasy egzogenne, których organizm człowieka nie może syntetyzować samodzielnie. Mięso to jest źródłem witamin z grupy B, witaminy A i E oraz wielu składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Przypomnijmy na koniec, że w ty, roku od 7 do 30 listopada trwa
slowfoodowej akcji „Gęsina na św. Marcina”. Tradycyjnie restauracje biorące udział w tym wydarzeniu serwują 3 dania na bazie gęsin.
slowfoodowej akcji „Gęsina na św. Marcina”. Tradycyjnie restauracje biorące udział w tym wydarzeniu serwują 3 dania na bazie gęsin.



Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez