Hodowcy była mięsnego z zachodniopomorskiego mieli wyjątkową okazję, aby podpatrzeć swoich kolegów z Francji i Europy. Stało się to możliwie dzięki wyjazdowi na targi Sommet de l’Elevage 2025”, które są największym w Europie spotkaniem poświęconym branży hodowlanej i rolniczej.
Specjaliści i hodowcy z całego świata wymieniają się tam doświadczeniami, prezentują swoje osiągnięcia i promują najlepsze rozwiązania.
Oprócz Targów uczestnicy wyjazdu odwiedzili także dwa gospodarstwa zajmujące się hodowlą bydła mięsnego, w tym hodowlę bydła Gaskońskiego. Jest to francuska rasa, która powstała w trudnych warunkach gór – Pirenejów. Bardzo odporne bydło, utrzymywane na łąkach, doskonale przystosowane do lokalnych warunków. Gospodarstwo samodzielnie sprzedaje mięso i przetwory mięsne pozyskane od sztuk z własnej hodowli.
Następnego dnia przyszła kolej na zapoznanie się z rodzinną hodowlę bydła rasy Salers. To kolejna francuska rasa mięsna, o dobrym przystosowaniu do trudnych warunków i dobrej wydajności. Polscy hodowcy dowiedzieli się o realiach hodowli bydła mięsnego we Francji i korzystali z możliwości zadawania pytań na temat wyzwań stojących przed producentami mięsa we Francji. Zainteresowanie rasą Salers wśród polskich hodowców było duże, omówione zostało żywienie, rozród i opłacalność hodowli.
źródło: Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego


Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez