Czwartek, 7 sierpnia 2025

KPO: hodowcy świń mają więcej czasu na złożenie wniosków

2025-08-07 12:43:00 (ost. akt: 2025-08-07 12:44:33)

Autor zdjęcia: .

Podziel się:

Do 4 sierpnia 2025 r., czyli o tydzień dłużej, producenci trzody chlewnej mogą się ubiegać o wsparcie z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności na wdrażanie rozwiązań w zakresie rolnictwa 4.0.

Dzięki ogłoszonej przez Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zmianie terminu zakończenia naboru grono beneficjentów dofinansowania ma szansę się poszerzyć. O tę pomoc mogą się ubiegać producenci rolni, którzy w ciągu roku przed rozpoczęciem naboru (14 lipca 2025 r.) zgłosili urodzenie i oznakowanie od 200 do 20 tys. świń.

Maksymalna wysokość dofinansowania wynosi 200 tys. zł. Warto też wiedzieć o możliwości otrzymania zaliczki. Standardowa refundacja to 65 proc. kosztów kwalifikowalnych. W przypadku młodych rolników (poniżej 41. roku życia) lub osób prowadzących gospodarstwa ekologiczne zwrotem objętych będzie 80 proc. zatwierdzonych wydatków.

Każde przedsięwzięcie – zakup nowych maszyn czy sprzętu oraz ich montaż i instalacja – musi uwzględniać zastosowanie rozwiązań Rolnictwa 4.0. Powinno służyć do monitorowania dobrostanu albo optymalizacji żywienia, albo kontroli rozrodu, albo zarządzania środowiskiem chlewni, albo automatyzacji produkcji itd. Jego realizacja musi się zakończyć najpóźniej w marcu przyszłego roku.
Nabór miał trwać do 27 lipca 2025 r., ale w odpowiedzi na prośby rolników został wydłużony do 4 sierpnia 2025 r. Niezmiennie wnioski są przyjmowane za pośrednictwem PUE ARiMR.

Zakres wsparcia
Wsparcia udziela się na wdrożenie rozwiązań w zakresie rolnictwa 4.0, w tym na zakup nowych maszyn, sprzętu lub oprogramowania oraz ich montażu i instalacji.

Wsparcia udziela się na przedsięwzięcia:
- których realizacja będzie trwać nie dłużej niż do dnia 31 marca 2026 r.;
- które nie zostały rozpoczęte przed dniem złożenia wniosku.

Wsparcie jest udzielane w formie płatności końcowej, która jest wypłacana po zrealizowaniu przedsięwzięcia i pozytywnym zweryfikowaniu wniosku o płatność końcową, który należy złożyć do Agencji nie później niż do 31 marca 2026 r.
Na realizację przedsięwzięcia może być przyznana i wypłacona zaliczka w wysokości 50% wartości wsparcia, jeżeli wnioskodawca wystąpił o przyznanie tej zaliczki i jej wypłatę we wniosku.

Wysokość i forma wsparcia
Wsparcie jest udzielane w formie refundacji kosztów kwalifikowalnych w wysokości:
a) do 80% tych kosztów – w przypadku:
- wnioskodawców prowadzących produkcję ekologiczną w rozumieniu art. 2 ust. 1 pkt 10 ustawy z dnia 23 czerwca 2022 r. o rolnictwie ekologicznym i produkcji ekologicznej (Dz. U. z 2023 r. poz. 1235);
- wnioskodawców urodzonych po dniu 31 grudnia 1984 r. – w odniesieniu do wniosków złożonych w 2025 r.
b) do 65% tych kosztów – w przypadku pozostałych wnioskodawców.

Wsparcie jest udzielane do wysokości limitu, który wynosi 200 000 złotych netto na przedsięwzięcie – VAT nie jest kosztem kwalifikowalnym. Wsparcia udziela się na przedsięwzięcie, jeżeli wysokość wnioskowanej kwoty wsparcia na to przedsięwzięcie wynosi nie mniej niż 15 000 zł. Na nabór wniosków przeznaczono kwotę w wysokości 210 000 000 złotych netto.

Kryteria premiujące i kolejność przysługiwania wsparcia

O kolejności przysługiwania wsparcia decyduje suma uzyskanych punktów przyznanych na podstawie następujących kryteriów premiujących:
- realizacja przedsięwzięcia związana jest z wytworzeniem lub wprowadzeniem do obrotu żywności ekologicznej – przyznaje się 0 lub 5 punktów;
- przedsięwzięcie jest realizowane przez młodego rolnika – przyznaje się 0 lub 4 punkty.

Kryterium jest weryfikowane przez Agencję na podstawie informacji zawartych we wniosku w dniu jego złożenia.

Gdzie i jak złożyć wniosek o objęcie przedsięwzięcia wsparciem?

Wniosek o objęcie przedsięwzięcia wsparciem składa się w formie elektronicznej, za pomocą systemu teleinformatycznego ARiMR - PUE, udostępnionego pod adresem https://epue.arimr.gov.pl. Złożenie dokumentów za pośrednictwem PUE wymaga posiadania przez Wnioskodawcę konta na Platformie Usług Elektronicznej (PUE) przy czym założenie przez Wnioskodawcę konta na PUE jest możliwe jedynie w przypadku, gdy Wnioskodawca posiada numer w Ewidencji Producentów. W przypadku braku numeru w Ewidencji Producentów, Wnioskodawca najpierw powinien wystąpić o jego nadanie (link do wniosku: Wniosek o wpis do ewidencji producentów), a następnie po jego otrzymaniu, przejść proces rejestracji nowego konta na PUE. Niestety złożenie wniosku w inny sposób, będzie skutkowało pozostawieniem wniosku bez rozpatrzenia.

Wszelkie potrzebne załączniki do wniosku o objecie wsparciem oraz instrukcja jego wypełnienia są dostępne na stronie internetowej Agencji pod adresem https://www.gov.pl/web/arimr.

Rolniku - trwa monitorowanie upraw w związku z dopłatami 2025, warto sprawdzić swój wniosek.

Z pierwszego w tym sezonie wegetacyjnym monitoringu satelitarnego gatunków roślin zgłoszonych do płatności bezpośrednich wynika, że część deklaracji nie pokrywa się ze stanem faktycznym. W związku z tym, by się dowiedzieć, czy wykryte niezgodności dotyczą naszych upraw, należy się zalogować do aplikacji eWniosekPlus i sprawdzić informacje na mapie. Jeśli któraś z działek oznaczona jest na czerwono, mamy do czynienia z nierozpoznaniem rośliny, co w niektórych przypadkach może oznaczać brak prowadzenia produkcji rolniczej. Natomiast kolor żółty świadczy o wykryciu uprawy innej niż ta zadeklarowana.

By odnieść się do możliwych nieprawidłowości, generowanych w ramach systemu wczesnego ostrzegania, trzeba wysłać od 2 do 3 zdjęć geotagowanych: całej uprawy, łanu, cech szczególnych (kłosów, owoców) lub rżyska. Nieprzesłanie dokumentacji fotograficznej może mieć wpływ na proces kontroli administracyjnej – zakwalifikowanie do grupy płatności czy ekoschematu.

Czas na potwierdzenie stanu faktycznego bądź zmianę deklaracji mija 15 września 2025 r.

Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB