Pojawiają się nowe prognozy odnoszące się do sytuacji na globalnym rynku rzepaku w nadchodzącym sezonie 2017/18. Jego światowa produkcja po trzech latach spadków najprawdopodobniej wzrośnie. Ze względu jednak na bardzo niskie zapasy na koniec bieżącego sezonu, całkowita podaż rzepaku będzie jedynie nieznacznie większa w relacji rocznej.
Zużycie rzepaku nie ulegnie dużej zmianie
Eksperci prognozują, że światowa produkcja rzepaku w przyszłym sezonie wyniesie 69,9 mln ton i będzie o prawie 3 proc. wyższa, czyli o 1,8 mln tony niż w sezonie poprzednim. Jednocześnie będzie zbliżona do średniej z ostatnich trzech sezonów.Niejednoznaczne tendencje w notowaniach
Według zestawienia notowań cenowych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w marcu br. na rynku obrotu zbożami zarówno konsumpcyjnymi jak i paszowymi nie odnotowano jednorodnie ukierunkowanych zmian w kształtowaniu się cen skupu.
Także w notowaniach cen skupu zbóż paszowych można było zaobserwować różnice w kształtowaniu się ich wartości. W marcu średnie ceny skupu kukurydzy wzrosły z poziomu 648,07 do 671,03 zł/t (wzrost o 3,54 proc.). Jest to jednocześnie cena o 1,73 proc. wyższa od notowanej rok wcześniej. W przypadku jęczmienia paszowego obniżka średniej ceny w skupie z 626,44 do 603,63 zł/t oznacza spadek o 3,64 proc. w stosunku do lutego, a w porównaniu do końca marca roku 2016 ziarno tego zboża jest wciąż droższe o 2,48 proc.
Niewielka, ale stała obniżka cen rzepaku
Pod koniec marca, ceny rzepaku na giełdach europejskich wzrosły na co w znacznej mierze wpłynęło odnotowane spore umocnienie cen canoli i soi za oceanem, a także zwyżka cen olejów roślinnych i ropy naftowej na giełdach światowych. Generalnie dobra kondycja upraw rzepaku ozimego pozwala przewidywać wzrost zbiorów rzepaku w Unii Europejskiej — 28, w bieżącym roku. Jak wstępnie prognozuje unijny ośrodek badawczy MARS, średnie plony rzepaku w Unii w 2017 roku wyniosą 3,29 t/ha i będą o 6,8 proc. większe niż przed rokiem.
Złe wiadomości dla producentów wołowiny
Jak wynika z prowadzonych notowań marzec nie przyniósł zmian w tendencjach cenowych w skupie żywca zarówno mięsa czerwonego (wołowiny i wieprzowiny) jak i białego (brojlerów i indyków). Dalszemu osłabieniu podlegały notowania cenowe mięsa wołowego. Na pozostały asortyment żywca również utrzymywały się tentencje cenowe z poprzedniego okresu (dalszy wzrost cen). Uzyskiwane w marcu w skupie ceny za wołowinę obniżyły się z 6,35 do 6,34 zł/kg. Obniżka ceny w skali miesiąca wynosi więc 1,78 proc., natomiast w skali roku jest to cena w dalszym ciągu wyższa o 1,72 proc.
Obniżka cen jaj spożywczych
Na rynku jaj spożywczych, pomimo okresu przedświątecznego, nie zaobserwowano wzrostów cenowych. Wprost przeciwnie, marzec przyniósł obniżki cen za oferowany asortymentem jaj spożywczych w poszczególnych klasach wielkości, poza klasami „M” i „L”, które zachowały wartość skupu notowaną w lutym.Średnia cena w notowaniach na koniec marca 2017 roku wyniosła 32 zł/100 sztuk, co oznacza spadek o 3,76 proc. w skali miesiąca.
Poprawa sytuacji w artykułach mleczarskich
W Polsce, w marcu obrót zarówno tłuszczem mlecznym, jak i mlekiem w proszku na rynku artykułów mleczarskich ulegał niewielkiej poprawie. W przypadku obrotu masłem konfekcjonowanym oraz w blokach odnotowany wzrost jest zauważalny. Cena płacona za masło konfekcjonowane wzrosła z 17,80 na koniec lutego do 18,29 zł/kg w notowaniach na koniec marca, natomiast cena masła oferowanego w blokach w tym samym okresie wzrosła z 16,45 do 16,79 zł/kg. Jest to odpowiednio o 2,74 proc. i 2,06 proc. więcej niż w lutym. W odniesieniu do analogiczego okresu sprzed roku masło konfekcjonowane wzmocniło swoją wartość o 48,78 proc., natomiast masło w blokach o 65,43 proc.
rolniczeabc@rolniczeabc.pl
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez