Odchów prosiąt to najtrudniejszy element w produkcji świń. Największym problemem w ich odchowie jest biegunka, której podłożem są różne przyczyny. Biegunka zawsze powoduje utratę wody z organizmu i prowadzi do zmian chorobowych u zwierząt.
Ważna siara i dostęp do sutka
Po urodzeniu prosięta nie mają odporności. Siara zawiera ciała odpornościowe, dlatego prosięta muszą jak najszybciej napić się siary. Hodowca musi dopilnować, aby każde prosię miało dostęp do sutka lochy. Musimy pamiętać, że zawartość ciał odpornościowych zmniejsza się w siarze wraz z upływem czasu od porodu. Przy licznym miocie i długo trwającej akcji porodowej prosięta rodzące się jako ostatnie są najmniejsze. Zostaje dla nich również mniej siary i to o niższym poziomie przeciwciał.
Ważne jelito cienkie
Wchłanianie składników pokarmowych odbywa się w jelicie cienkim poprzez błonę śluzową, która ma kształt kosmków. Dzięki takiej strukturze powierzchnia wchłaniania jest bardzo duża. Jeśli poprzez nieodpowiednie żywienie zniszczymy środowisko w jelicie, to zniszczymy struktury kosmków. Odpowiednie środowisko w jelicie gwarantuje, że nabłonek jelitowy pozostanie nie zniszczony a składniki pokarmowe będą wchłaniane. Jeśli w środowisku (paszy i wodzie) znajdą się drobnoustroje czy substancje toksyczne, to zostaną wprowadzone do organizmu prosięcia. Drobnoustroje w jelicie cienkim uszkadzają kosmki jelitowe, przyspieszając podziały komórek w obrębie krypt jelitowych, prowadząc do złuszczania się nabłonka jelitowego. Przyczynia się to do nieprawidłowego wchłaniania składników pokarmowych.
Kwas solny w żołądku i rola pepsyny
Kolejnym czynnikiem, który sprzyja występowaniu biegunek u prosiąt jest za mała produkcja kwasu solnego w żołądku. Wtedy w treści żołądkowo-jelitowej następuje wzrost pH i namnażają się patogenne szczepy bakteryjne. Temu zjawisku można zapobiegać podając prosiętom różnego rodzaju zakwaszacze do pasz. Zakwaszacze powodują, że w żołądku następuje wzrost kwasu solnego, a zmniejsza się pH treści żołądka. Więcej kwasu solnego sprzyja powstawaniu pepsyny, która z kolei odpowiada za trawienie białka.
Pasza musi być najlepsza
Bardzo ważnym czynnikiem środowiskowym jest pasza, która niewłaściwie składowana czy przechowywana może być źródłem patogenów. Złej jakości pasza jest często przyczyną występowania biegunek. Zmiana paszy również jest przyczyną powstawania biegunek. Należy w okresie zmiany paszy utrzymać w układzie pokarmowym prosiąt równowagę kwasową. Zachwianie zaś tej równowagi jest jedną z przyczyn namnażania się patogenów. Prosięta przebywające z lochami są narażone na niewłaściwe warunki środowiskowe (dostęp do kału, moczu, zbyt wysokie stężenie gazów — amoniaku, zbyt mała wymiana powietrza, dostęp do paszy lochy przy żywienie z koryt).
Zapobieganie biegunkom przez dobre jedzenie
Przed odsadzeniem prosiąt dobrze jest im podawać paszę granulowaną, która ma wysoki poziom laktozy i białka strawnego oraz łatwo dostępne aminokwasy takie jak. lizyna, metionina, treonina i tryptofan.
Dodatki enzymatyczne i probiotyki
Czas odsadzania od loch jest zawsze najtrudniejszym w życiu maluchów. Należy pamiętać, że aktywność enzymatyczna u prosiąt dopiero się rozwija i tylko aktywnym enzymem w tym okresie jest laktaza. Prosięta jeszcze w wieku 8-11 tygodni często mają trudności z trawieniem. Pomocne w tym okresie będą zawsze dodatki enzymatyczne do paszy, które pomogą w procesach trawiennych, pozwalają uniknąć tym samym zalegania niestrawionej treści pokarmowej.
W 5-7 dniu zacznij dokarmiać
Nie można też zapominać o właściwym składowaniu i przechowywaniu paszy (odpowiednia temperatura i wilgotność) stosowanej w żywieniu prosiąt. Pasza stosowana w żywieniu małych prosiąt powinna zawierać odpowiedniej jakości dobrane komponenty, które mają za zadanie pozytywnie wpłynąć na rozwój garnituru enzymatycznego, a ten z kolei ma przygotować układ pokarmowy młodziutkiego organizmu do lepszego wykorzystania kolejnych stosowanych pasz w żywieniu zwierząt, których składnikiem będzie ziarno zbóż wysokiej jakości oraz najlepsze białko pochodzenia sojowego.
Jak wzmocnić układ immunologiczny?
Należy przypomnieć, że prosięta dojrzałość immunologiczną osiągają dopiero pomiędzy 35 a 45 dniem życia. Dlatego tuż po narodzeniu należy dopilnować, aby prosięta jak najszybciej napiły się siary od matki a wraz z nią pobrały jak najwięcej ciał odpornościowych. Są sposoby na wzmacnianie układu odpornościowego jeszcze innymi sposobami, jednym z nich jest podawanie matkom — lochom kopaliny, które zawierają związki żelaza. Podając lochom kopaliny wzrasta poziom żelaza w mleku i w ten sposób, nie tylko zwalczamy anemię u prosiąt, ale także buduje się układ odpornościowy u prosiąt.
Grupy wyrównane wiekowo i wagowo
Kolejnym sposobem na ograniczenie występowania biegunek jest odizolowanie prosiąt od starszych wiekowo grup. Nie wolno także pozostawiać w kojcu najsłabszych sztuk i dołączać do nich innych prosiąt z następnych miotów. W takich sytuacjach zawsze pogorszy się stan zdrowotny zwierząt. Przenosząc prosięta, należy umieszczać jeden miot w jednym kojcu, aby uniknąć kolejnego stresu związanego ze zmianami hierarchii wśród prosiąt. Ale jeżeli już musimy złączyć ze sobą mioty, to należy dokonać podziału według wielkości prosiąt. Mniejsze i słabsze prosięta w swoim towarzystwie nie będą tak odganiane od paszy i łatwiej zaadaptują się do nowych warunków.
26-28 tuczników rocznie od lochy
Każdy hodowca wie, że odchów prosiąt to najbardziej trudny element w produkcji świń. Z naszego rynku zniknęło wiele stad podstawowych, zatem nie ma produkcji prosiąt. Pojawiły się tuczarnie, które potrzebują dużych partii prosiąt na tucz. Na dzisiaj tuczymy około 70 proc. tuczników pochodzących z prosiąt właśnie z importu. Na zachodzie produkcja prosiąt jest opłacalna i profesjonalna. Producenci prosiąt są w stanie dostarczać duże ilości jednolitego materiału, którego u nas brakuje.
Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Olsztynie
rolniczeabc@rolniczebac.pl
Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 4 (307) 13 kwietnia 2016 r.
Od 31 marca ARiMR przyjmuje wnioski o przyznanie pomocy na inwestycje związane z produkcją prosiąt i bydła oraz m.in. na zakup maszyn i urządzeń. Zakończenie naboru przewidziano na 29 kwietnia. Czytaj więcej
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
Adameq #1998248 | 89.64.*.* 23 maj 2016 15:36
Pewnie, trzeba dbać. Ja podaję na przykład milkiweany, fajnie, bo są też objęte programem lojalnościowym w ramach którego zwracają mi za nie część kasy.
! odpowiedz na ten komentarz