Tradycyjnie w czerwcu gościliśmy na Dniach Pola we Wrócikowie, powiat olsztyński (woj. warmińsko – mazurskie). Spotkanie odbyło się 20 czerwca, w tym roku pogoda i frekwencja dopisały, dzięki temu wspólnie mogliśmy odbyć tradycyjny spacer po polach na czele, którego jak zawsze stała Małgorzata Gazda, kierowniczka Działu Badawczo – Doświadczalnego SDOO we Wrócikowie.
Szeroki wachlarz odmian
Uczestników przywitał Henryk Pastuszek, dyrektor Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian we Wrócikowie, podkreślając, że spotykamy się w idealnym czasie, ponieważ możemy już poczynić pierwsze podsumowania sezonu wegetacyjnego 2022/2023.
Uczestników przywitał Henryk Pastuszek, dyrektor Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian we Wrócikowie, podkreślając, że spotykamy się w idealnym czasie, ponieważ możemy już poczynić pierwsze podsumowania sezonu wegetacyjnego 2022/2023.
Przed wyjściem na lustrację pól prof. dr hab. inż. Krzysztof J. Jankowski, dziekan Wydziału Rolnictwa i Leśnictwa Uniwersytetu Warmińsko – Mazurskiego w Olsztynie omówił tegoroczną niełatwą wegetację, podczas której rośliny najpierw zmagały się z niskimi temperaturami i częstymi przymrozkami, a teraz bronią się, jak mogą przed suszą.
Na poletkach rolnicy mogli obaczyć szeroki wachlarz odmian zbóż nim. pszenicy ozimej, 32 odmian pszenżyta,15 odmian jęczmienia ozimego. Doświadczenia ze zbożami ozimymi prowadzone były, jak zawsze w dwóch powtórzeniach, czyli zewnętrzne pasy były z ochroną i z wyższym nawożeniem, natomiast wewnętrzne bez ochrony i z niższym nawożeniem.
Podczas lustracji efekt suszy na poletkach ze zbożami zauważalny był nie tylko po popękanej glebie, ale przede wszystkim po redukcji dolnego piętra i przesuszonych liściach. Ale jak podkreślali eksperci i rolnicy uczestniczący w spotkaniu, susza wyjdzie dopiero w momencie, gdy będą oceniali plon. Wówczas będzie można szczegółowo opisać, jak poszczególne odmiany zareagowały na tegoroczną suszę.
W tym roku imponującą kolekcję stanowiła także kukurydza, wysiano jej 150 odmian, część z przeznaczeniem na kiszonkę, część na ziarno. Kukurydza badana jest w trzech powtórzeniach.
W tym roku imponującą kolekcję stanowiła także kukurydza, wysiano jej 150 odmian, część z przeznaczeniem na kiszonkę, część na ziarno. Kukurydza badana jest w trzech powtórzeniach.
Kolejny rok z Inicjatywą Białkową COBORU
Rok 2023 to kolejny rok Inicjatywy Białkowej COBORU, wprowadzonej w całej Polsce w 2017 roku i mającej na celu propagowanie uprawy roślin białkowych i soi w naszym kraju dla poprawy bilansu paszowego i białkowego. Dzięki temu rolnicy mogli oglądać poletka z: łubinem żółtym, wąskolistnym, bobikiem, grochem siewnym, a także soją.
Rok 2023 to kolejny rok Inicjatywy Białkowej COBORU, wprowadzonej w całej Polsce w 2017 roku i mającej na celu propagowanie uprawy roślin białkowych i soi w naszym kraju dla poprawy bilansu paszowego i białkowego. Dzięki temu rolnicy mogli oglądać poletka z: łubinem żółtym, wąskolistnym, bobikiem, grochem siewnym, a także soją.
– Na Liście Odmian Zalecanych do uprawy w województwie warmińsko – mazurskim na 2023 mamy już pięć odmian soi: Abaca, Adessa, Ambella, Erica, Lajma. Oczywiście wszystkie odmiany są bardzo wczesne lub wczesne, bo tylko przy najwcześniejszych dojrzałościach w tym regionie można liczyć na plon. Małgorzata Gazda podkreślała, że poprzednie lata doświadczeń z uprawą soi, potwierdziły i udowodniły, że odmiany późne i bardzo późne nie są w naszym zasięgu i nie nadają się na teren Warmii i Mazur, bo nie mają szans na osiągnięcie odpowiedniej dojrzałości do zbioru.
Jak wiadomo w tej części Polski mamy krótszy okres wegetacji, a długość wegetacji odmian wczesnych to średnio ok. 130 dni od momentu posiania do momentu zbioru, natomiast odmiany późne potrzebują ok. 150 dni wegetacji. Poza tym soja jest rośliną ciepłolubną, więc w naszych warunkach nie powinno się jej wysiewać przed 10 maja, tak podpowiadają eksperci i plantatorzy uprawiający soję.
Warto pamiętać, że soja jest także doskonałym przedplonem, a pszenica, którą będziemy siali po soi będzie bardzo dobrze rosła podobnie, jak po innych motylkowych.
Warto pamiętać, że soja jest także doskonałym przedplonem, a pszenica, którą będziemy siali po soi będzie bardzo dobrze rosła podobnie, jak po innych motylkowych.
Dr inż. Monika Kopaczel – Radziulewicz
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez