9 czerwca uczestniczyliśmy w Dniach Pola powiatu olsztyńskiego. II Warmińsko – Mazurskie Dni Pola 2022 to cykl 19 spotkań odbywających się w kolejnych powiatach naszego województwa. W ubiegłym tygodniu poza powiatem olsztyńskim spotkania odbyły się także w powiatach: iławskim, nowomiejskim, ostródzkim i elbląskim.
Teoria i praktyka idealne połączenie
Wszystkie tegoroczne spotkania mają charakter teoretyczny i praktyczny odbywający się bezpośrednio na poletkach doświadczalnych, których przygotowano w tym roku prawie 60. Na poletkach zlokalizowanych w konkretnych gospodarstwach rolnych zobaczymy min. uprawę pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego, żyta ozimego, pszenicy jarej, jęczmienia jarego, rzepaku ozimego, kukurydzy oraz roślin bobowatych. Warto dodać, że Warmisko – Mazurskie Dni Pola podobnie jak w ubiegłym roku zaliczają się do imprez towarzyszących Krajowym Dniom Pola.
Wszystkie tegoroczne spotkania mają charakter teoretyczny i praktyczny odbywający się bezpośrednio na poletkach doświadczalnych, których przygotowano w tym roku prawie 60. Na poletkach zlokalizowanych w konkretnych gospodarstwach rolnych zobaczymy min. uprawę pszenicy ozimej, pszenżyta ozimego, żyta ozimego, pszenicy jarej, jęczmienia jarego, rzepaku ozimego, kukurydzy oraz roślin bobowatych. Warto dodać, że Warmisko – Mazurskie Dni Pola podobnie jak w ubiegłym roku zaliczają się do imprez towarzyszących Krajowym Dniom Pola.
W trakcie wykładu prof. dr hab. inż. Bożena Kordan zwróciła uwagę na pojawiające się problemy w zwalczaniu szkodników spowodowane między innymi przez zmiany klimatyczne, które powodują, że jest więcej pokoleń szkodników w ciągu roku. Kolejna sprawa to zmniejszenie ilości dostępnych substancji czynnych i uodparnianie się szkodników na kolejne substancje, co powoduje, niższą skuteczność zabiegów niestety coraz częściej zdarza się, że zabiegi są zupełnie nieskuteczne.
Odwiedzane gospodarstwa
Podczas spotkania w powiecie olsztyńskim odwiedzono Rodzinne Gospodarstwo Rolne Ewy i Wojciecha Jończyk z miejscowości Garzewko, gmina Jonkowo oraz gospodarstwo Katarzyny i Daniela Malickich z miejscowości Komalwy w gminie Świątki.
W pierwszym gospodarstwie Arkadiusz Jończyk zaprezentował pszenicę ozimą Spencer zasianą 15.09.2021 r. na glebach klasy III – IV b o uregulowanym pH 6,0, średniej zasobności w fosfor, wysokiej w potas i magnez.
Na poletkach analizy eksperckiej dokonywał dr hab. Jerzy Grabiński, prof. IUNG-PIB w Puławach odpowiadając przy okazji na wszystkie pytania rolników.
Drugie odwiedzone gospodarstwo należy do państwa Malickich, prowadzą je od 2002 roku, areał gospodarstwa to 370 ha. Pan Daniel zajmuję się produkcją roślinną, a pani Katarzyna zwierzęcą, stado owiec liczy w tej chwili ok. 1300 sztuk. Ponadto pani Katarzyna od 2019 r. jest Prezesem Warmińsko – Mazurskiego Związku Hodowców Owiec i Kóz. Właściciele gospodarstwa w Komalwach trzy lata temu postawili na sprzedaż jagnięciny w Polsce pod własną marką, budują swój rynek odbiorców przy każdej możliwej okazji promują jagnięcinę, bo jest to bardzo zdrowe i wartościowe mięso o czy mieliśmy okazję przekonać się na zakończenie olsztyńskich Dni Pola. Pani Katarzyna przygotowała dania z jagnięciny na ciepło oraz wyborne wędliny z jagnięciny. Wielu uczestników spotkania było zaskoczonych wybornym smakiem jagnięciny.
Na poletkach analizy eksperckiej dokonywał dr hab. Jerzy Grabiński, prof. IUNG-PIB w Puławach odpowiadając przy okazji na wszystkie pytania rolników.
Drugie odwiedzone gospodarstwo należy do państwa Malickich, prowadzą je od 2002 roku, areał gospodarstwa to 370 ha. Pan Daniel zajmuję się produkcją roślinną, a pani Katarzyna zwierzęcą, stado owiec liczy w tej chwili ok. 1300 sztuk. Ponadto pani Katarzyna od 2019 r. jest Prezesem Warmińsko – Mazurskiego Związku Hodowców Owiec i Kóz. Właściciele gospodarstwa w Komalwach trzy lata temu postawili na sprzedaż jagnięciny w Polsce pod własną marką, budują swój rynek odbiorców przy każdej możliwej okazji promują jagnięcinę, bo jest to bardzo zdrowe i wartościowe mięso o czy mieliśmy okazję przekonać się na zakończenie olsztyńskich Dni Pola. Pani Katarzyna przygotowała dania z jagnięciny na ciepło oraz wyborne wędliny z jagnięciny. Wielu uczestników spotkania było zaskoczonych wybornym smakiem jagnięciny.
Kolejny tydzień Dni Pola rozpocznie się 20 czerwca w powiecie gołdapskim, i kolejno przez powiat olecki, ełcki, giżycki i zakończy w piątek 24 czerwca w powiecie piskim.
Dłuższa relacja z II Warmińsko – Mazurskich Dni Pola 2022 w czerwcowym wydaniu Rolniczego ABC.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez