Spożycie owoców jagodowych rośnie dzięki rosnącej świadomości ich walorów. Obecnie rynek poszerza się o gatunki mniej znane, wśród których prym wiedzie rokitnik zwyczajny.
Rokitnik ma 10-krotnie więcej witaminy C niż cytryna i zachowuje ją w przetworach. Stąd piękny złoty kolor rokitnikowych soków i dżemów. A to dopiero poczętej długiej listy jego atrybutów. W czasach po pandemii wzrosło zainteresowanie rokitnikiem u producentów i u konsumentów. Badania Kantar lokują rokitnik w trójce najbardziej oczekiwanych gatunków 2022 roku.
Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw, w ramach regularnych badań konsumpcji, zapytał o to, które z mniej znanych owoców i warzyw, uprawianych w naszym kraju, Polacy chcieliby spróbować w 2022 roku? Chęć spróbowania produktów z rokitnika zadeklarowało aż 11% Polaków, dokładnie 3 553 711 osób. Wśród owoców większe zainteresowanie odnotowały tylko promowane od lat jagoda kamczacka i polskie minikiwi.
Oto atuty „złotych szotów” rokitnika:
Rokitnik to skarbnica ponad 190 związków prozdrowotnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego w tym witaminy (B,C,F,K,P,A,D,E), antocyjany, flawonoidy, kwasy tłuszczowe.
Rokitnik to wysoka zawartość witaminy C, a brak w owocach enzymu ascorbinazy sprawia że nie następuje jej utrata w procesach obróbki termicznej.
Rokitnik to najsilniejsza i naturalna tarcza antynowotworowa, oparta o dysmutazę nadtlenkową - najsilniejszy znany antyoksydant (rokitnik zawiera jej 4-krotnie więcej niż kolejny żeń-szeń)
Rokitnik to czyste złoto wśród owoców, już stara chińska mądrość głosi: jedz rokitnik, a twoja krew będzie uzdrowiona.
Rokitnik to zanany już w starożytności naturalny lek na wiele schorzeń i w leczeniu ran, u ludzi jak i zwierząt.
Rokitnik to nie tyle „bomba witaminowa”, bardziej cała żywa apteka. Właściwości lecznicze posiadają bowiem nie tylko owoce ale również liście i kora tej rośliny.
Gatunek ten jest w naszym kraju znany od dawna, ale obecnie przeżywa renesans. Perspektyw rozwoju uprawy rokitnika są bardzo obiecujące.
Oto atuty „złotych szotów” rokitnika:
Rokitnik to skarbnica ponad 190 związków prozdrowotnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego w tym witaminy (B,C,F,K,P,A,D,E), antocyjany, flawonoidy, kwasy tłuszczowe.
Rokitnik to wysoka zawartość witaminy C, a brak w owocach enzymu ascorbinazy sprawia że nie następuje jej utrata w procesach obróbki termicznej.
Rokitnik to najsilniejsza i naturalna tarcza antynowotworowa, oparta o dysmutazę nadtlenkową - najsilniejszy znany antyoksydant (rokitnik zawiera jej 4-krotnie więcej niż kolejny żeń-szeń)
Rokitnik to czyste złoto wśród owoców, już stara chińska mądrość głosi: jedz rokitnik, a twoja krew będzie uzdrowiona.
Rokitnik to zanany już w starożytności naturalny lek na wiele schorzeń i w leczeniu ran, u ludzi jak i zwierząt.
Rokitnik to nie tyle „bomba witaminowa”, bardziej cała żywa apteka. Właściwości lecznicze posiadają bowiem nie tylko owoce ale również liście i kora tej rośliny.
Gatunek ten jest w naszym kraju znany od dawna, ale obecnie przeżywa renesans. Perspektyw rozwoju uprawy rokitnika są bardzo obiecujące.
— Rokitnik zwyczajny to roślina o ogromnych walorach – owoce, liście, pędy są bogate w różne bioaktywne składniki zdrowotne i odżywcze. Wszystkie te związki mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka — mówi Stanisław Trzonkowski, jeden z najbardziej doświadczonych plantatorów rokitnika, Gospodarstwo Ogrodnicze w Sokółce.
Owoce rokitnika, olej z jego nasion, a także miąższ oraz liście i pędy zawierają rzeczywiście wiele bioaktywnych związków. Są wśród nich witaminy: A, B, C, D, E, F, K, P, kwas foliowy, antocyjany, flawonoidy, fosfolipidy, garbniki, cukry, kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, nikotynowy), oraz makro- i mikroelementy: Fe, Br, Mn. Owoce rokitnika zawierają bardzo wysoką ilość witaminy C (250-900 mg%), którą zachowują nawet podczas przechowywania i przetwarzania, bo nie zawierają one niszczącego ją enzymu askorbinazy.
— Owoce tego gatunku stają się cennym surowcem dla przemysłu spożywczego, z których można wytworzyć m.in. soki, napoje, nektary, dżemy, herbaty, suszone owoce, a także wykorzystywane są przez przemysł farmaceutyczny i kosmetyczny — mówił prof. Stanisława Pluta podczas organizowanej przez Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale konferencji „Alternatywne kierunki w uprawie roślin jagodowych.
Rokitnik wśród polskich superowoców
- Cieszy rosnąca konsumpcja owoców jagodowych i zainteresowanie młodymi gatunkami. Producenci wielu gatunków są zaangażowani w promocję. Wspólnie promujemy ich walory i codzienną konsumpcję, świeżych owoców i przetworów - mówi Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
- W tym roku do 10 wcześniej już promowanych - truskawki, jagody kamczackiej, maliny, jeżyny, borówki, czarnej i czerwonej porzeczki, agrestu, aronii i minikiwi – dołączamy rokitnik. Serdecznie zapraszamy producentów tych owoców do współpracy, do pokazania swoich gospodarstw, wiedzy i zaangażowania, niezbędnego by dostarczać konsumentom owoce najwyższej jakości – podsumowuje Witold Boguta, KZGPOiW.
- Cieszy rosnąca konsumpcja owoców jagodowych i zainteresowanie młodymi gatunkami. Producenci wielu gatunków są zaangażowani w promocję. Wspólnie promujemy ich walory i codzienną konsumpcję, świeżych owoców i przetworów - mówi Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
- W tym roku do 10 wcześniej już promowanych - truskawki, jagody kamczackiej, maliny, jeżyny, borówki, czarnej i czerwonej porzeczki, agrestu, aronii i minikiwi – dołączamy rokitnik. Serdecznie zapraszamy producentów tych owoców do współpracy, do pokazania swoich gospodarstw, wiedzy i zaangażowania, niezbędnego by dostarczać konsumentom owoce najwyższej jakości – podsumowuje Witold Boguta, KZGPOiW.
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez