Wtorek, 23 października 2018

Smaki wielokulturowej kuchni

2018-10-03 15:59:15 (ost. akt: 2018-10-03 16:05:08)

Autor zdjęcia: fot.car

Podziel się:

W ostatnich dniach września w Korszach odbyły się warsztaty „Wielokulturowe wariacje kulinarne” w ramach projektu pt. „Smaki Kultur – przegląd inicjujący cykl wydarzeń promujących kulinaria, tradycje, rękodzieło i historię terenu LSR”.

Projekt realizowany jest przez Korszeńskie Stowarzyszenie Społeczno – Kulturalne „Otwarte Drzwi” w ramach projektu współfinansowanego przez LGD „Barcja”.
W warsztatach wzięli udział mieszkańcy gminy Korsze i gminy Barciany. Zajęcia rozpoczęto częścią teoretyczną, a następnie odbyła się część praktyczna. Jako sztandarowa potrawa został przedstawiony przepis na cepeliny. Podczas warsztatów omówiono wiele potraw nawiązujących smakami do dziedzictwa kulinarnego mieszkańców. Następnie uczestnicy projektu zostali podzieleni na kilka grup i dalej już pod okiem prowadzących pracowali w zespołach. Wspólnie wykonano m.in. takie potrawy jak: cepeliny, klopsiki królewieckie, bigos staropolski, barszcz czerwony z uszkami. Najprzyjemniejszym punktem programu była degustacja potraw przez wszystkich uczestników i ocena efektów. Warsztaty zapewniły uczestnikom profesjonalny warsztat teoretyczny i praktyczny z zakresu przygotowania potraw związanych z wielokulturowością mieszkańców. Były również okazją do podzielenia się doświadczeniem kulinarnym i przypomnieniem wielu potraw które są w niektórych rodzinach tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Jednym z efektów jest też publikacja pt. „Kulinarne smaki”.

Efekty warsztatów można było ocenić 22 września podczas Dożynek Gminnych w Korszach. Na stoiskach przygotowanych przez uczestników projektu zagościły cztery potrawy: cepeliny, bigos staropolski, barszcz czerwony z uszkami oraz pulpeciki królewieckie. - Nawiązywały one smakiem do dziedzictwa kulinarnego mieszkańców i uwzględniały ich wielokulturowość. Osoby zamieszkująca nasze tereny to głównie ludność napływowa z Kresów Wschodnich i innych regionów Polski. To rejon, w którym mieszają się rozmaite wpływy kulturowe i tradycje kulinarne - mówi Tomasz Lenkowski, prezes stowarzyszenia "Otwarte Drzwi". Swoje zadowolenie lub niezadowolenie z degustacji potraw uczestnicy imprezy mogli wyrazić głosując na tabletach poprzez aplikację Happy Statistics. Zdecydowana większość głosujących wyraziła pozytywną opinię o serwowanych potrawach i była bardzo zadowolona z degustacji. Nad głosowaniem czuwali wolontariusze.

Podczas wydarzenia oprócz bezpłatnej degustacji smacznych potraw uczestnicy wzięli udział w konkursach i zabawach przygotowanych przez organizatorów i nagradzanych gadżetami i symbolicznymi upominkami. Dostępna była również bezpłatnie publikacja „Kulinarne Smaki” z przepisami potraw promowanych w projekcie.
Święto Smaków było okazją do przypomnienia i przekazania tradycji w celu jej kultywowania przez młode pokolenie.
car

Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB