Czwartek, 15 listopada 2018

Pomidory, czyli Ameryka na polskim talerzu.

2016-11-04 10:36:02 (ost. akt: 2018-04-20 10:44:59) Artykuł sponsorowany
Czy ktoś wyobraża sobie polską kuchnię bez pomidorów? Pomidor powinien mieć obowiązkowe miejsce w codziennym jadłospisie.

Czy ktoś wyobraża sobie polską kuchnię bez pomidorów? Pomidor powinien mieć obowiązkowe miejsce w codziennym jadłospisie.

Autor zdjęcia: pixabay

Podziel się:

Co ma wspólnego lubiana przez wszystkich zupa pomidorowa z Ameryką? Nie każdy wie, że pomidory - uważane za najbardziej tradycjne polskie warzywo, pochodzą właśnie zza oceanu.

Pomidory spożywamy pod wieloma postaciami: na surowo, w postaci zupu, przecierów soków lub koncentratów. Co ważne, pomidory należą do najzdrowszych warzyw. Są bogate w sód, wapń, potas, magnez, miedź, cynk, kobalt czy żelazo. Są dla nas również źródłem witamin K, B1, B2, B6 czy C. Niewielu jednak wie, że najzdrowsze są pomidory po termicznej obróbce, a nie surowe. Wszystko przez wysoką zawartość cis-likopenu, który wg badań znacznie obniża ryzyko zachorowania na nowotwory (zwłaszcza na raka prostaty). Dotyczy to także nowotworów płuc, piersi i układu pokarmowego.

http://m.wm.pl/2018/04/orig/trusses-3264282-1920-460337.jpg

Znamy wiele odmian pomidorów. Najpopularniejsze i najsmaczniejsze to:

POMIDOR MALINOWY - ta odmiana należy do najchętniej wybieranych przez konsumentów. Wszystko przez specyficzny smak, który przypadł do gustu większości osób. Niektórzy uważają go za najsmaczniejszy z pomidorów. Masa owocu to 120-160g.

LUZ - bardzo często spotykana odmiana pomidora. Na tle pozostałych pomidorów wyróżnia się długą trwałością, co doceniają szefowie kuchni i konsumenci. Doskonale sprawdza się przy przygotowywaniu np. sosu bolońskiego.

BAWOLE SERCE - duże pomidory o wyjątkowym kształcie, dzięki czemu przykują uwagę każdego konsumenta. Szczególną popularność zdobyły w basenie morza śródziemnego, gdzie znalazły szerokie zastosowanie w tamtejszej kuchni. Nieodłączny towarzysz każdego pasjonata kuchni włoskiej.

BEEF ŻÓŁTY - duży pomidor charakteryzujący się masą 240-260g. Charakteryzuje go mięsite wypełnienie i nieco słodki smak. Jest szczególnie polecany do sałatek jako element dekoracyjny i uzupełnienie pozostałych odmian pomidorów.

POMIDOR CZARNY - rzadko spotykany owoc o słodkawym smaku z lekką nutą kwasku. Lubiany przez koneserów kuchni włoskiej. Idealnie sprawdza się jako składnik śródziemnomorskich sałatek.

http://m.wm.pl/2018/04/orig/tomatoes-3311129-1920-460338.jpg

POMIDOR ŚLIWKOWY CZERWONY - pomidory pozycjonowane w kategorii premium. Cenione za niepowtarzalny smak i aromat. Wyróżnikiem jest wydłużony kształt, przez co ciężko pomylić go z innymi odmianami. Polecany zwłaszcza pasjonatom kuchennych eksperymentów.

http://m.wm.pl/2018/04/orig/food-3270461-1920-460336.jpg

POMIDOR CHERRY ŻÓŁTY - pomidor zyskuje na popularności wśród polskich konsumentów. Jego owoce nie tylko bardzo dobrze smakują (są słodsze od innych odmian), ale również świetnie prezentują się jako dekoracja lub uzupełnienie innych potraw.

Gdzie można kupić najlepsze pomidory? W marketach i sklepach bardzo często możemy trafić na owoce silnie naszpikowane konserwantami i środkami ochrony roślin. Wpływają one nie tylko na zdrowie ale i na smak jedzonych potraw. W kwestii doboru najlepszych (najzdrowszych i najsmaczniejszych) pomidorów, najlepiej zaufać profesjonalistom z gospodarstwa w Łegajnach, których na pomidorach znają się, jak mało kto. Tutaj lista miejsc, gdzie można nabyć ich pomidory.

http://m.wm.pl/2018/04/orig/tomatoes-3121960-1920-460339.jpg
Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB