Każdy hodowca bydła, koni, owiec czy innych zwierząt potrzebuje wysokiej jakości siana i słomy. Kiedyś zbierano te materiały głównie luzem lub w małą kostkę i składowano w stodołach lub na strychach obór. Teraz wraz z postępem technologicznym, brakiem rąk do pracy i zwiększaniem produkcji, zbiór prowadzony jest głównie w bele owinięte sznurkiem lub siatką.
Chroni bele przez kilka lat
Fliz to bardzo wytrzymały materiał, który położony na stercie ze spadkiem powoduje spływ wody. Chroni bele przed wodą opadową i śniegiem. Bardzo ważną cechą jest przepuszczalność powietrza — wentylacja sterty. Dzięki temu nie występuje skraplanie wody i nie powstaje pleśń.
Różne rozmiary i sposoby mocowania
W sprzedaży występują różne wymiary flizów, dzięki czemu można dobrać optymalny dla siebie uwzględniając wielkość bel oraz systemu układania sterty. Przykładowo dla najbardziej popularnych bel o średnicy 120 cm w systemie 4-3-2-1 polecany jest rozmiar o szerokości około 10 metrów. Długość włókniny zależna jest od wielkości sterty. Najlepiej wybrać mniejsze rozmiary, gdyż duże flizy są dość ciężkie i do jego rozłożenia potrzeba co najmniej 2 osoby. Mały fliz o długości około 12 metrów można założyć praktycznie samemu. Jest wygodny do zwijania podczas zabierania bel i również w przechowywaniu.
Ważną kwestią jest również sposób przytwierdzenia włókniny do sterty. Rozwiązań jest kilka. Najbardziej popularnym jest po prostu obłożenie boków sterty ofoliowanymi belami sianokiszonki poprzez dociśnięcie flizu do bel pod nim. Więcej szczegółowych informacji i wskazówek w internetowym sklepie rolniczym http://big-agro.pl/.
Nie tylko do słomy i siana
Flizy znajdują również swoje zastosowanie w okrywaniu buraków czekających na odbiór przez cukrownie czy ziemniaków podczas podsuszania po zbiorze. Nadają się również do okrywania biomasy, czyli np. zrębek drzewnych czy nawet porąbanego drewna. Na rynku jest kilka rodzajów agrowłóknin. Warto jednak wybrać produkt z pewnego źródła, który posłuży bezproblemowo kilka lat.
ABS
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez