Czwartek, 24 sierpnia 2017

Już jutro Ogólnopolskie Święto Sera w Olsztynie

2016-09-06 12:15:44 (ost. akt: 2016-09-09 08:10:37)
Konsumenci przez dwa dni oceniali będą sery i twarogi, aby wybrać Serowego i Twarogowego Króla.

Konsumenci przez dwa dni oceniali będą sery i twarogi, aby wybrać Serowego i Twarogowego Króla.

Autor zdjęcia: Anna Uranowska

Podziel się:

W najbliższy weekend 10 i 11 września, czeka nas serowo - twarogowa, a w zasadzie nabiałowa uczta w Hotelu Omega przy ulicy Sielskiej w Olsztynie oraz na terenach zielonych przynależących do hotelu. Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności UWM oraz partnerzy wydarzenia już po raz czwarty zapraszają na Festiwal Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa i Ogólnopolskie Święto Sera.

W sobotę 10 września o godzinie 11:00 nastąpi oficjalne otwarcie Ogólnopolskiego Święta Sera.
Impreza objęta jest patronatem Prezydenta miasta Olsztyna dr. Piotra Grzymowicza oraz JM Rektora Prof. dr. hab. Ryszarda Góreckiego. W 2015 roku Festiwal odwiedziło kilka tysięcy osób, organizatorzy są przekonani, że w tym roku grono zainteresowanych konsumentów znów się powiększy.

Celem Festiwalu jest zaprezentowanie konsumentom serów i twarogów o najwyższej jakości i wartości odżywczej wytwarzanych przez krajowy przemysł mleczarski. Możemy liczyć również na pokazy kulinariów przygotowanych na bazie sera.

Na tegorocznym festiwalu zaprezentuje się ok. 20 wystawców - najlepszych krajowych producentów serów i twarogów oraz firm pracujących na rzecz mleczarstwa. Zaprezentują się między innymi Spółdzielnie Mleczarskie Mlekovita, Lazur, Spolmlek, Rotr, Polmlek Sp. z o.o. Będziemy degustowali również serowe przysmaki z Łowicza, Kosowa Lackiego, Sierpca, Strzałkowa, Grodziska Mazowieckiego, Wielunia, czy też Włocławka.

Konsumenci przez dwa dni oceniali będą sery i twarogi, aby wybrać Serowego i Twarogowego Króla. Przewidziano także losowanie nagród dla publiczności, oczywiście będzie to nabiał.

W sali konferencyjnej zobaczymy wystawę fotograficzną oraz pokazy filmowe poświęcone tajnikom przemysłowej produkcji serów dojrzewających i najwyższej jakości twarogów.

Dużym zainteresowaniem co roku cieszy się stoisko eksperta, gdzie można zasięgnąć informacji o tym, czym charakteryzuje się dobry ser, dowiedzieć się o rodzajach i różnicach między jego gatunkami, prawidłowości znakowania serów, czy roli nabiału w naszej diecie. Ponadto wiele atrakcji, pokazów i degustacji.

Jak co roku nie zabraknie również atrakcji dla najmłodszych, które poprowadzą studenci – członkowie Naukowego Koła Technologów Mleczarstwa, Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie. Czekają na nich animacje w formie różnych "mleczarskich" zabaw min. "Po co krowie łaty", "Mleczne kalambury", "Mleczny malarz", "Od trawy do szklanki mleka – rzeka mleka" i wiele, wiele innych niespodzianek, konkursów oraz gier, oczywiście będą też upominki i nagrody.

Stoiska odwiedzać można w sobotę w godzinach 11:00-18:00 oraz w niedzielę od 10:00 do 17:00. Organizatorzy serdecznie zapraszają nie tylko miłośników sera , ale także ich całe rodziny z pewnością każdy znajdzie tu coś dla siebie.

mkr


Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB