Wtorek, 27 września 2016

Jakie jest jabłko doskonałe? Niekoniecznie słodkie, lecz twarde i soczyste

2016-01-13 10:33:09 (ost. akt: 2016-01-13 10:35:50)
Uczniowie dzięki programowi dostaną min. 20 porcji owoców i warzyw na semestr.

Uczniowie dzięki programowi dostaną min. 20 porcji owoców i warzyw na semestr.

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

- Podstawowym kryterium jakości jabłek jest jędrność - powiedział prof. dr hab. Kazimierz Tomala z Katedry Sadownictwa Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie podczas 12. Międzynarodowych Targów Agrotechniki Sadowniczej FruitPRO. Profesor zdradził, że najbardziej pożądanymi przez konsumentów jabłkami są owoce twarde i soczyste.

- Jesteśmy w stanie zaoferować konsumentom zarówno kwaskowate, jak i nawet kwaśne, a także słodkawe, słodkie i nawet bardzo słodkie jabłka - zachwalał polskich sadowników prof. Tomala.
Problemu nie stanowi nawet dostosowanie koloru owoców do gustu importerów. - My w naszej ofercie w Polsce mamy przede wszystkim jabłka odmian dwukolorowych, natomiast są na świecie tacy konsumenci, którzy mówią: "Tylko jabłko czerwone" albo: "Jabłko zielone" - dodał.
Polska jest trzecim na świecie, po Chinach i Stanach Zjednoczonych, producentem i pierwszym na świecie eksporterem jabłek.



Źródło: Agencja TVN/x-news

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB