W polskich domach najczęściej do kosza trafiają pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Dzieje się tak głównie z powodu braku planowania zakupów, niewłaściwego przechowywania i kupowania w nadmiarze.
Ok. 5 mln ton żywności marnowanej rocznie w Polsce oznacza, że aż 92 kg żywności trafia do kosza w polskich domach. To tak jakby każdego dnia, przez cały rok, w każdej sekundzie Polacy tylko w swoich domach wyrzucali 184 bochenki chleba. Przeciętna polska rodzina wyrzuca do kosza żywność o wartości około 3 tys. zł. To nie tylko straty produktów, ale też wody, energii, pracy ludzi i pieniędzy.
I to dlatego Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi rozpoczyna kampanię „Żywność to wartość”, która przybliży, jak proste codzienne nawyki mogą zmniejszyć skalę marnowania jedzenia.
Ograniczanie marnowania żywności to nie tylko korzyść dla domowego budżetu i środowiska, ale także dla zdrowia. Nadmierne zakupy często prowadzą do przejadania się i spożywania większej ilości kalorii, niż faktycznie potrzebujemy.
W efekcie rośnie ryzyko nadwagi, otyłości i chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca typu 2, nadciśnienie czy choroby serca. Zdrowe planowanie posiłków - czyli robienie zakupów w oparciu o jadłospis, wybieranie mniejszych porcji i lepsze wykorzystanie tego, co już mamy w lodówce - sprzyja zdrowiu. Co więcej, racjonalne gospodarowanie jedzeniem zachęca do częstszego gotowania w domu.
Badania pokazują, że w polskich domach najczęściej do kosza trafiają pieczywo, owoce, wędliny i warzywa. Dzieje się tak głównie z powodu braku planowania zakupów, niewłaściwego przechowywania, kupowania w nadmiarze oraz przekroczenia terminu przydatności do spożycia. Wprowadzenie kilku prostych nawyków - takich jak robienie listy zakupów, lepsze przechowywanie czy wykorzystywanie produktów w całości - może znacząco zmniejszyć te straty.
Jedzenie ma wartość materialną, społeczną i ekologiczną. Szacunek do żywności to nie tylko kwestia rozsądnego gospodarowania w domu, ale przede wszystkim wyraz uznania dla pracy polskich rolników, troski o zasoby naszej planety i odpowiedzialności wobec samych siebie.
"W kampanii 'Żywność to wartość' chcemy przypominać, że każda kromka chleba i każdy owoc na naszych stołach to nie tylko produkt, ale też efekt trudnej pracy polskich rolników. Szanując żywność, doceniamy ich trud. To najlepszy sposób, by uhonorować tych, którzy nas karmią. Kiedy wyrzucamy jedzenie, marnujemy nie tylko produkt, ale też ludzki wysiłek" - podkreśla Stefan Krajewski, minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi promuje zasadę 4P, którą można wprowadzić w życie od zaraz:
1. Planuj - rób listę zakupów, zaczynając od przeglądu lodówki.
2. Przetwarzaj - wykorzystuj produkty „na granicy terminu” do innych potraw.
3. Przechowuj - stosuj zasady prawidłowego przechowywania, by jedzenie dłużej zachowało świeżość.
4. Podziel się - oddaj nadmiar jedzenia potrzebującym lub bliskim.
2. Przetwarzaj - wykorzystuj produkty „na granicy terminu” do innych potraw.
3. Przechowuj - stosuj zasady prawidłowego przechowywania, by jedzenie dłużej zachowało świeżość.
4. Podziel się - oddaj nadmiar jedzenia potrzebującym lub bliskim.
[url=https://rolniczeabc.pl/1221378,Brazowe-czy-biale-czyli-wojna-o-jajko.html]Brązowe czy białe, czyli wojna o jajko
url=http://rolniczeabc.pl/1218079,Warzywa-wyciagaja-jak-paczki.html]Warzywa wyciągają jak paczki[/url]


Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez