Sobota, 1 listopada 2025

Gdzie pszczelarze stawiają na przetwórstwo miodu i edukację społeczeństwa?

2025-10-31 21:15:57 (ost. akt: 2025-10-31 21:44:10)

Autor zdjęcia: https://odr.pl/

Podziel się:

Szczególne wrażenie na naszych pszczelarzach wywarła integracji pszczelarstwa z turystyką wiejską i edukacją ekologiczną.



Na pięknej promenadzie nad samą rzeką miejscowy pszczelarz (pasieka ok. 60 rodzin) prowadzi restaurację "Beebar" z regionalną kuchnią, gdzie atrakcją dla turystów jest degustacja miodów i produktów pszczelich.

Do ich dyspozycji jest tam też ścieżka edukacyjna i specjalny pawilon, gdzie można poznać wszystkie fazy i cykle życia pszczół oraz pełnionych funkcji w ulu.


Bardzo duży nacisk właściciel kładzie na kultywowanie tradycji i edukację. Prowadzi specjalne warsztaty skierowane do dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych, aby zainteresować każdego gościa i turystę tematyką pszczelarską.

Teraz może takie miejsca powstaną także w podlaskim nad Narwią, Biebrzą czy Rospudą. Bo pasieka i restauracja, o której mowa prowadzi nad Dunajem w Austrii Roland Heinzle.

To miejsce było jednym z kilku inspirujących miejsc, które odwiedzili podlascy pszczelarze podczas wyjazdu studyjnego do regionu Dolnej Austrii.

Z kolei w pasiece państwa Pell w Kammern (pasieka ok. 50 rodzin), która specjalizuje się w nowoczesnych metodach przetwarzania miodu, wszyscy byli pod wrażeniem zorganizowanego na wzór paczkomatu – punku sprzedażowego. W miejscu tym, lokalna społeczność, jak również liczni podróżni mogą kupić miód oraz lokalne produkty spożywcze. Pszczelarz twierdził, że jest to bardzo dobre rozwiązanie dla sprzedaży bezpośredniej.

Niedawno pisaliśmy o podobnym pomyśle z Polski:
Warzywa wyciągają jak paczki

Duże wrażenie na uczestnikach wyjazdu zrobiła też pasieka Stögerer w Willings, gdzie jej właściciele
pokazali praktyczne rozwiązania w zakresie ekologicznej gospodarki pasiecznej. Pasieka działa od 1985 roku.
Obecnie dumą firmy, w którą zaangażowana jest cała rodzina: żona córka i syn, jest piękny obiekt ekspozycyjno-przetwórczym o powierzchni 300 m2 ze sklepem, piękną salą degustacyjną i piwnicą produkcyjną.

Ciekawostką jest to, ze wszystkie domy (dzieci mieszkają obok) i obiekty ogrzewane są jednym piecem, opalanym drewnem zrębkowym, pozyskiwanym z własnego lasu, co znacznie obniża koszty funkcjonowania.

W regionie Dolnej Austrii, o powierzchni bardzo podobnej do województwa podlaskiego działa ok. 5 tysięcy pszczelarzy. Co ciekawe 35% członków jest w wieku do 40 lat.

W Polsce według rejestrów weterynaryjnych pszczelarstwem zajmuje się niepełna 100 tysięcy pszczelarzy
Najwięcej, ponad 10 tys. producentów mieszka w województwie małopolskim, a niewiele mniejszą liczbą osób posiadających pnie pszczele charakteryzuje się region lubelski (9,8 tys.) i Podkarpacie (9,5 tys.). Powyżej 9 tys. pszczelarzy jest także w województwie śląskim. Najmniej pszczelarzy jest w woj. lubuskim (2,7 tys.).

"Szczególne wrażenie wywarły przykłady integracji pszczelarstwa z turystyką wiejską i edukacją ekologiczną. Wyjazd studyjny pozwolił również uczestnikom na wymianę doświadczeń, nawiązanie kontaktów międzynarodowych oraz inspirację do wprowadzania innowacji w swoich pasiekach" - czytamy na stronie
Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie w tekście "Austriaccy pszczelarze stawiają na przetwórstwo miodu i edukację społeczeństwa".

oprac. ih





Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB