Szczególne wrażenie na naszych pszczelarzach wywarła integracji pszczelarstwa z turystyką wiejską i edukacją ekologiczną.
Na pięknej promenadzie nad samą rzeką miejscowy pszczelarz (pasieka ok. 60 rodzin) prowadzi restaurację "Beebar" z regionalną kuchnią, gdzie atrakcją dla turystów jest degustacja miodów i produktów pszczelich.
Do ich dyspozycji jest tam też ścieżka edukacyjna i specjalny pawilon, gdzie można poznać wszystkie fazy i cykle życia pszczół oraz pełnionych funkcji w ulu.
Bardzo duży nacisk właściciel kładzie na kultywowanie tradycji i edukację. Prowadzi specjalne warsztaty skierowane do dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych, aby zainteresować każdego gościa i turystę tematyką pszczelarską.
Teraz może takie miejsca powstaną także w podlaskim nad Narwią, Biebrzą czy Rospudą. Bo pasieka i restauracja, o której mowa prowadzi nad Dunajem w Austrii Roland Heinzle.
To miejsce było jednym z kilku inspirujących miejsc, które odwiedzili podlascy pszczelarze podczas wyjazdu studyjnego do regionu Dolnej Austrii.
Z kolei w pasiece państwa Pell w Kammern (pasieka ok. 50 rodzin), która specjalizuje się w nowoczesnych metodach przetwarzania miodu, wszyscy byli pod wrażeniem zorganizowanego na wzór paczkomatu – punku sprzedażowego. W miejscu tym, lokalna społeczność, jak również liczni podróżni mogą kupić miód oraz lokalne produkty spożywcze. Pszczelarz twierdził, że jest to bardzo dobre rozwiązanie dla sprzedaży bezpośredniej.
Niedawno pisaliśmy o podobnym pomyśle z Polski:
Warzywa wyciągają jak paczki
Warzywa wyciągają jak paczki
Duże wrażenie na uczestnikach wyjazdu zrobiła też pasieka Stögerer w Willings, gdzie jej właściciele
pokazali praktyczne rozwiązania w zakresie ekologicznej gospodarki pasiecznej. Pasieka działa od 1985 roku.
Obecnie dumą firmy, w którą zaangażowana jest cała rodzina: żona córka i syn, jest piękny obiekt ekspozycyjno-przetwórczym o powierzchni 300 m2 ze sklepem, piękną salą degustacyjną i piwnicą produkcyjną.
pokazali praktyczne rozwiązania w zakresie ekologicznej gospodarki pasiecznej. Pasieka działa od 1985 roku.
Obecnie dumą firmy, w którą zaangażowana jest cała rodzina: żona córka i syn, jest piękny obiekt ekspozycyjno-przetwórczym o powierzchni 300 m2 ze sklepem, piękną salą degustacyjną i piwnicą produkcyjną.
Ciekawostką jest to, ze wszystkie domy (dzieci mieszkają obok) i obiekty ogrzewane są jednym piecem, opalanym drewnem zrębkowym, pozyskiwanym z własnego lasu, co znacznie obniża koszty funkcjonowania.
W regionie Dolnej Austrii, o powierzchni bardzo podobnej do województwa podlaskiego działa ok. 5 tysięcy pszczelarzy. Co ciekawe 35% członków jest w wieku do 40 lat.
W Polsce według rejestrów weterynaryjnych pszczelarstwem zajmuje się niepełna 100 tysięcy pszczelarzy
Najwięcej, ponad 10 tys. producentów mieszka w województwie małopolskim, a niewiele mniejszą liczbą osób posiadających pnie pszczele charakteryzuje się region lubelski (9,8 tys.) i Podkarpacie (9,5 tys.). Powyżej 9 tys. pszczelarzy jest także w województwie śląskim. Najmniej pszczelarzy jest w woj. lubuskim (2,7 tys.).
Najwięcej, ponad 10 tys. producentów mieszka w województwie małopolskim, a niewiele mniejszą liczbą osób posiadających pnie pszczele charakteryzuje się region lubelski (9,8 tys.) i Podkarpacie (9,5 tys.). Powyżej 9 tys. pszczelarzy jest także w województwie śląskim. Najmniej pszczelarzy jest w woj. lubuskim (2,7 tys.).
"Szczególne wrażenie wywarły przykłady integracji pszczelarstwa z turystyką wiejską i edukacją ekologiczną. Wyjazd studyjny pozwolił również uczestnikom na wymianę doświadczeń, nawiązanie kontaktów międzynarodowych oraz inspirację do wprowadzania innowacji w swoich pasiekach" - czytamy na stronie
Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie w tekście "Austriaccy pszczelarze stawiają na przetwórstwo miodu i edukację społeczeństwa".
Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie w tekście "Austriaccy pszczelarze stawiają na przetwórstwo miodu i edukację społeczeństwa".
oprac. ih



Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez