KANDYTY || Krystyna Sienkiewicz, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Kandytach aktywnie działa społecznie, organizując wiele spotkań nie tylko na terenie gminy Górowo Iławeckie. Jako działaczka społeczna i aktywna radna promuje Kandyty.
Rozmawiamy z panią Krystyną Sienkiewicz o działalności oraz ostatnim sukcesie Koła.
— Nasze koło — mówi pani Krystyna — liczy 13 osób i ten stan utrzymuje się od 2007 roku. Chociaż przede wszystkim zajmujemy się przygotowaniem potraw, zajmujemy się również rękodziełem. Niestety pandemia bardzo ograniczyła nasze działania, ponieważ wiele świetlic było zamkniętych. Jeśli chodzi o rękodzieło, to wiele naszych działań jest wspólnych z klubem Seniora w Kandytach, jednak w kole zajmujemy się przede wszystkim przetworami. Przygotowujemy różnorodne potrawy. Niedawno robiłyśmy syrop z mięty, keczupy, a przed nami została jeszcze do przetworzenia pigwa.
— Nasze koło — mówi pani Krystyna — liczy 13 osób i ten stan utrzymuje się od 2007 roku. Chociaż przede wszystkim zajmujemy się przygotowaniem potraw, zajmujemy się również rękodziełem. Niestety pandemia bardzo ograniczyła nasze działania, ponieważ wiele świetlic było zamkniętych. Jeśli chodzi o rękodzieło, to wiele naszych działań jest wspólnych z klubem Seniora w Kandytach, jednak w kole zajmujemy się przede wszystkim przetworami. Przygotowujemy różnorodne potrawy. Niedawno robiłyśmy syrop z mięty, keczupy, a przed nami została jeszcze do przetworzenia pigwa.
— Słyszałem, że KGW z Kandyt aktywnie uczestniczy w spotkaniach nie tylko na terenie gminy Górowo Iławeckie.
— Zgadza się. Naszym popisowym daniem podczas wyjazdów są pierogi z pieczarkami i serem żółtym, które polewamy ketchupem z majonezem i posypujemy papryką z ogórkami. Poza tym standardowo przygotowujemy smalczyk, chlebek, wykonujemy warkocze i kartacze. Przygotowujemy też dużo innych potraw.
— Zgadza się. Naszym popisowym daniem podczas wyjazdów są pierogi z pieczarkami i serem żółtym, które polewamy ketchupem z majonezem i posypujemy papryką z ogórkami. Poza tym standardowo przygotowujemy smalczyk, chlebek, wykonujemy warkocze i kartacze. Przygotowujemy też dużo innych potraw.
— Czym są warkocze?
— Mięso drobiowe z brokułami oraz żółtym serem owijamy ciastem francuskim w formie warkocza, stąd nazwa. Jeśli chodzi o pierogi z pieczarkami, jest to ciasto drożdżowe faszerowane pieczarkami z serem i smażone na głębokim ogniu.
— Mięso drobiowe z brokułami oraz żółtym serem owijamy ciastem francuskim w formie warkocza, stąd nazwa. Jeśli chodzi o pierogi z pieczarkami, jest to ciasto drożdżowe faszerowane pieczarkami z serem i smażone na głębokim ogniu.
— Jakie mają panie pomysły na działalność koła?
— Jeszcze przed pandemią przygotowałam projekt z Lokalnej Grupy Działania Warmiński Zakątek i z pozyskanych funduszy zakupiliśmy stoły, ławki, namiot oraz nowe stroje. Znaleźliśmy się też na liście rankingowej ramach konkursu NOWEFIO- WARMIA MAZURY LOKALNIE 5. Nasz projekt „Smacznego”. Otrzymany dofinansowanie w kwocie 4 tysięcy złotych. Czekamy jeszcze na szczegółowe ustalenia.
— Jeszcze przed pandemią przygotowałam projekt z Lokalnej Grupy Działania Warmiński Zakątek i z pozyskanych funduszy zakupiliśmy stoły, ławki, namiot oraz nowe stroje. Znaleźliśmy się też na liście rankingowej ramach konkursu NOWEFIO- WARMIA MAZURY LOKALNIE 5. Nasz projekt „Smacznego”. Otrzymany dofinansowanie w kwocie 4 tysięcy złotych. Czekamy jeszcze na szczegółowe ustalenia.
— Na czym będzie polegał projekt?
— W pięciu miejscowościach z naszej gminy będziemy prowadzić warsztaty kulinarne dla małych grup. Będziemy prezentować i uczyć przyrządzania różnych potraw. Jakie będą, zależy od zapotrzebowania. Mogą to być np. faworki, czy placek cygański. Wszystko zależy od ustaleń. W ramach programu zakupimy produkty i zorganizujemy spotkania. Ich harmonogram określimy po podpisaniu umowy, , jednak ostatni warsztat musi się odbyć jeszcze w listopadzie.
— W pięciu miejscowościach z naszej gminy będziemy prowadzić warsztaty kulinarne dla małych grup. Będziemy prezentować i uczyć przyrządzania różnych potraw. Jakie będą, zależy od zapotrzebowania. Mogą to być np. faworki, czy placek cygański. Wszystko zależy od ustaleń. W ramach programu zakupimy produkty i zorganizujemy spotkania. Ich harmonogram określimy po podpisaniu umowy, , jednak ostatni warsztat musi się odbyć jeszcze w listopadzie.
— Dziękuję bardzo za rozmowę.
dar
dar
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez