Wtorek, 20 października 2020

Relacja z podsumowania konkursu AGROLIGA 2020 w województwie warmińsko-mazurskim

2020-09-28 08:26:57 (ost. akt: 2020-09-28 08:28:41) Artykuł sponsorowany

Podziel się:

Gospodarstwo Państwa Małgorzaty i Dariusza Pucer z miejscowości Pastwiska koło Barcian w powiecie kętrzyńskim oraz Zajazd Tusinek Grzegorz Winiarek zlokalizowany tuż przy wjeździe na Mazury, w miejscowości Rozogi powiat szczycieński to zwycięscy tegorocznej edycji prestiżowego konkursu AgroLiga w województwie warmińsko-mazurskim.

Realizowana w ramach operacji „Konkurs AGROLIGA 2020 i 2021 – etap wojewódzki”


Tegoroczny eliminacje konkurs AgroLiga 2020 rozstrzygane są na dwóch szczeblach – wojewódzkim i krajowym. Wojewódzki etap konkursu organizowany był przez Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie we współpracy z Zachodniopomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach, natomiast etap krajowy przez Redakcję Audycji Programu 1 TVP i Stowarzyszenie AgroBiznesKlub pod Honorowym Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Prezesów: TVP S.A., ARiMR, KOWR i KRUS.
Konkurs AgroLiga 2020 Etap wojewódzki finansowany był z Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: „Europa inwestująca w obszary wiejskie”.

Ogólnopolski Konkurs AgroLiga prezentuje dorobek rolnictwa i firm funkcjonujących w branży rolniczej z podziałem na poszczególne województwa. Laureaci w obydwu kategoriach to najlepsi rolnicy i przedstawiciele agro-przedsiębiorstw, którzy są liderami w poszczególnych województwach, osiągają wysokie rezultaty produkcyjne i ekonomiczne, rozwijają działalność z wykorzystaniem funduszy unijnych oraz wykazują zaangażowanie w życiu lokalnej społeczności. Uczestnictwo w konkursie to prestiż w branży, zaś bycie laureatem – ogromny sukces oraz świadectwo pomysłowości i kreatywności w poszukiwaniu nowych rozwiązań produkcyjnych.

Przy wyborze Mistrza i Wicemistrza Wojewódzkiego w obu kategoriach komisja powołana przez Dyrektora Warmińsko-Mazurskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie Pana Damiana Godzińskiego brała również pod uwagę: bezpieczeństwo pracy, estetykę obejścia oraz otoczenia gospodarstwa lub firmy.

Tegoroczna Gala, podsumowująca wojewódzki etap konkursu AgroLiga odbyła się 17 września w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach. Podczas uroczystego finału organizowanego przez Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie nie zabrakło przemówień, gratulacji i podziękowań. Zaprezentowano mistrzów i wicemistrzów w kategorii rolnik i firma z województwa kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, podlaskiego, zachodniopomorskiego i warmińsko-mazurskiego, ukazując najlepsze wzorce, dobre praktyki oraz innowacyjne rozwiązania laureatów. Podczas Gali wygłoszono prelekcję dotyczącą zarządzania w sektorze rolnym oraz możliwość wzrostu konkurencyjności, innowacyjności oraz wprowadzanie nowych rozwiązań w rolnictwie, którą przeprowadził dr hab. inż. Zbigniew Brodziński profesor Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie.

Gala konkursu AgroLiga tradycyjnie zgromadziła najlepszych przedsiębiorczych rolników i przedstawicieli firm najprężniej rozwijających się, z obszaru rolnictwa, a także przedstawicieli instytucji, które promują oraz wspierają ich osiągnięcia. Wśród zaproszonych gości nie zabrakło przedstawicieli władz naszego województwa, dyrektorów instytucji rolniczych, przedstawicieli banków, firm z branży rolno-spożywczej oraz najlepszych rolników z województwa warmińsko-mazurskiego.

Na podstawie przeprowadzonych wizytacji w gospodarstwach i firmach oraz dostępnej dokumentacji i rozeznania komisja konkursowa „AgroLiga 2019” podjęła decyzję o przyznaniu następujących miejsc:


http://m.wm.pl/2020/09/orig/dsc-1201-648644.jpg

Kategoria ROLNIK


Mistrz AgroLigi 2020


Państwo Małgorzata i Dariusz Pucer prowadzą gospodarstwo w miejscowości Pastwiska koło Barcian w powiecie kętrzyńskim. Produkcja ukierunkowana jest na prowadzenie pasiek pszczelich w ilości 800 uli z czego 300 uli prowadzona jest certyfikowanymi metodami ekologicznymi. Roczne zbiory wynoszą ok 40 ton. Dzięki wysokiej produkcji właściciele stworzyli stabilną, rozpoznawalną produkcję miodów Pasieka Pucer, które prezentowane są na prestiżowych targach spożywczych, zarówno w kraju jak i za granicą. Państwo Dariusz i Małgorzata Pucer to pasjonaci ekologii, na swoich gruntach rolnych prowadzą uprawy certyfikowanymi metodami ekologicznymi, a dzięki pozyskaniu funduszy unijnych założyli sad jabłoniowy prowadzony metodami ekologicznymi . Rolnicy aktywnie korzystają ze środków unijnych dzięki czemu gospodarstwo jest nowoczesne, bezpieczne i bardzo estetyczne. Gospodarstwo uczestniczy w krajowej sieci zagród edukacyjnych. Dzięki temu szczerzy zdobytą wiedzę i doświadczenie wśród szerokiej rzeczy dzieci, młodzieży i dorosłych. W trzech salach edukacyjnych prowadzą zajęcia i warsztaty z zakresu bartnictwa, pszczelnictwa, zdrowej żywności i ekologii.

V-ce Mistrz AgroLiga 2020


Gospodarstwo Państwa Agaty i Krzysztofa Niebrzydowskich położone jest w malowniczej miejscowości Włodowo w gminie Świątki, powiat olsztyński. Głównym kierunkiem produkcji jest chów bydła mlecznego z nastawieniem na produkcję mleka w systemie rolnictwa ekologicznego. Prócz produkcji zwierzęcej w gospodarstwie prowadzona jest ekologiczna uprawa roślin uprawnych, która opiera się na produkcji zbóż, pszenżyta, żyta a także mieszanki traw z roślinami bobowatymi drobnonasiennymi. Całość produkcji roślinnej przeznaczona jest na pokrycie potrzeb żywieniowych zwierząt utrzymywanych w gospodarstwie. Obecnie w gospodarstwie utrzymywanych jest 50 krów, a roczna produkcja wynosi 200 tys. litrów mleka. Całość przekazywana jest do mleczarni Piątnica na specjalną linię ekologiczną. Gospodarstwo obejmuje areał 150 ha z czego większość to łąki i pastwiska leżące przy gospodarstwie. Chętnie korzystają z fundusz unijnych dzięki czemu modernizowany jest park maszynowy. Państwo Niebrzydowscy chętnie współpracują z organizacjami oraz instytucjami rolniczymi. W gospodarstwie organizowane są szkolenia z uniwersytetu warmińsko-mazurskiego, ponadto udostępniają gospodarstwo pod demonstracje polowe, pokazy dzieląc się przy tym swoją wiedzą i doświadczeniem.

Kategoria FIRMA

Mistrz AgroLigi 2020


Zajazd Tusinek zlokalizowany jest tuż przy wjeździe na Mazury, w miejscowości Rozogi powiat szczycieński. Jest to firma rodzinna, której właścicielem jest Grzegorz Winiarek. Znakomita lokalizacja oraz wieloletnie doświadczenie i pomysłowość gospodarzy umożliwiły stworzenie firmy w skład których wchodzi kilka gałęzi przedsiębiorstwa: restauracja ze sklepem farmerskim, hotel, gospodarstwo rolne a także przetwórnia mleka koziego i krowiego. Najbardziej rozpoznawalną częścią zajazdu jest restauracja w której serwowane są tradycyjne regionalne potrawy, a produkty pochodzą bezpośrednio z gospodarstwa rolnego właścicieli. Przy restauracji zlokalizowany jest sklep farmerskim, w którym można zakupić produkty regionalne, warzywa pochodzące z gospodarstwa oraz produkty wytworzone w przetwórni mleka koziego i krowiego. W głębi alei lipowej, za restauracją znajduje się część hotelowa oraz gospodarstwo. Hotel powstał z zmodernizowanych starych budynków gospodarskich. Zorganizowano tam komfortowe pokoje dla gości oraz sale, w których odbywają się zajęcie z zagród edukacyjnych. Na areale 39 hektarach hodowane jest bydło mleczne rasy jersey, kozy rasy berneńskiej, kury, pawie, bażanty, indyki, perliczki, króliki oraz koniki polskie. Całość oferty Zajazdu Tusinek jest tak zorganizowana aby zarówno dzieci ja i dorośli znajdą tam unikalną atmosferę, dzięki której wypocząć od codziennego zgiełku.

V-ce Mistrz AgroLigi 2020


Piekarnia-Cukiernia Marek Szabelski rozpoczęło działalność w 1987 roku w Pieckach powiat mrągowski specjalizując się w produkcji lodów. Jednak dynamiczny rozwój firmy zapoczątkowany po uruchomieniu piekarni w 1996 roku. Obecnie zakład produkuje towary o tonażu 760 ton na które składają się wyroby piekarnicze i cukiernicze. Asortyment zakładu obejmuje produkcję pieczywa, ciast, ciastek a także tortów oraz wyrobów cukierniczych: pralin, czekolad. Firma wyróżnia się nowoczesną linią technologiczną oraz innowacyjnym systemem zarządzania przedsiębiorstwem. Głównym rynkiem zbytu jest województwo warmińsko-mazurskie. Obecnie zakład obsługuje 180 odbiorców oraz posiada 26 sklepów firmowych. Największą popularnością wśród odbiorców cieszy się tradycyjny chleb zwykły oraz żurawinowy. Dewiza firmy jest promowanie tego co zdrowe, regionalne i ekologiczne dlatego jednym z sztandarowych produktów jest biochleb z sokiem jabłkowym. Właściciel firmy Pan Marek Szabelski podkreśla że w swoim rzemiośle stara się być dobrym fachowcem aby oferowane produkty stale cieszyły się dobrym zainteresowaniem i dobrą renomą.

Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie składa gratulacje i wyrazy uznania dla laureatów oraz mistrzów i wicemistrzów konkursu Agroliga z województwa warmińsko-mazurskiego oraz życzy dalszych sukcesów, satysfakcji oraz mobilizacji do dalszej pracy.
Mistrzowie warmińsko-mazurskiej edycji konkursu Agroliga w kategorii Rolnik i Firma zmierzą się ze zwycięzcami z innych województw na szczeblu krajowym. Wyniki poznamy w przyszłym roku. Wszystkim życzymy powodzenia i cierpliwości w oczekiwaniu na zwycięzcę krajowego.

Za treść merytoryczną odpowiada Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach


Mgr inż. Agnieszka Sołtysiak
Kierownik Działu Technologii Produkcji Rolniczej przy Warmińsko-Mazurskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie

http://m.wm.pl/2020/09/orig/glowka-bez-ue-648630.jpg

Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB