Niedziela, 16 grudnia 2018

Wdrażają dobre praktyki w Europie

2018-11-12 18:03:50 (ost. akt: 2018-11-12 18:07:26)
Lidzbark Warmiński odwiedzili goście z kilku krajów europejskich. Zapoznali się z niezwykłym przewodnikiem

Lidzbark Warmiński odwiedzili goście z kilku krajów europejskich. Zapoznali się z niezwykłym przewodnikiem

Autor zdjęcia: fot.Ewa Lubińska

Podziel się:

W Lidzbarku Warmińskim przez trzy dni gościli uczestnicy sesji związanej z programem TEACHEESY, wdrażającym Europejski przewodnik dobrych praktyk higienicznych w produkcji rzemieślniczych serów i produktów mleczarskich. Odbyli też wizyty studyjne.

Lidzbark Warmiński stał się na trzy dni miastem znaczącym w Europie, przynajmniej w temacie serowarstwa. A to za sprawą jednego z mieszkańców — Mirosława Sienkiewicza, który jest współautorem niezwykłego podręcznika pod tytułem "Europejski przewodnik dobrych praktyk higienicznych w produkcji rzemieślniczych serów i produktów mleczarskich". Publikacja ta jest oficjalnym dokumentem Unii Europejskiej i ukazała się we wszystkich 23 językach unijnych i jest niezwykle ważnym narzędziem do pracy dla producentów sera w warunkach farmerskich i rzemieślniczych. Jednak żeby to narzędzie było powszechnie użytkowane, potrzebne są szkolenia i właśnie dlatego w naszym mieście spotkali się ci, którzy poznają tajniki wykorzystywania tego poradnika. Testują go i będą przybliżali innym.
Takich spotkań było już kilka między innymi we Francji i Włoszech. Teraz przyszedł czas na Polskę, a w niej Lidzbark Warmiński. Potem odbędą się jeszcze próbne sesje w Niemczech i Hiszpanii. Lidzbarczanin, pracownik firmy Agrovis Mirosław Sienkiewicz, który jest jednym z trzech wiceprzewodniczących zarządu stowarzyszenia FACEnetwork, był już we Francji, a teraz jedzie do Hiszpanii. Współautorami przewodnika są również: Marc Albrecht-Seidel (Niemcy), Remedios Carrasco (Hiszpania), Cécile Laithier (Francja) oraz Paul Thomas (Wlk. Brytania). Z Polski, jak już wspomnieliśmy jest Mirosław Sienkiewicz.
Goście z kilku krajów nie tylko zapoznawali się bliżej z przewodnikiem, ale też odbyli wizyty studyjne u polskich producentów serów itp. na Warmii i Mazurach. Jedną z uczestniczących w warsztacie osób była Kerstin Jürss ze Szwecji serowarka i wiceprzewodnicząca zarządu FACEnetwork (europejskie stowarzyszenie, którego celem jest reprezentowanie i obrona interesów farmerskich i rzemieślniczych producentów serów i produktów mleczarskich na szczeblu europejskim, które zainicjowało powstanie przewodnika. Należy do niego 16 krajów europejskich).
— Z pobytu tutaj wyniosłam bardzo pozytywne wrażenia — powiedziała. — Firmy są dobrze zarządzane i utrzymane, produkują wyroby dobrej jakości. To niezwykłe, że w Polsce w tak krótkim czasie powstały tej klasy przetwórnie. To bardzo dobra prognoza.
Ewa Lubińska
Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB