Ogólnopolski Festiwal Serów Farmerskich i Tradycyjnych w Lidzbarku Warmińskim odbędzie się już po raz ósmy. Wydarzenie to z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem mieszkańców miasta jak i turystów.
Impreza odbędzie się w pierwszy weekend czerwca 2018 roku. Piątek, 1 czerwca poświęcony będzie tradycyjnie panelowi naukowemu i w tym roku tematem przewodnim będą problemy technologiczne, na które napotykają mali producenci w procesie produkcyjnym farmerskiego przetwórstwa mleka.
Jeden z wykładów poprowadzi przedstawiciel Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego na temat dróg i sposobów rejestracji produktów regionalnych i tradycyjnych. Pan dr inż. Mirosław Sienkiewicz podejmie z kolei temat problemów związanych z przetwórstwem mleka chłodzonego. Będą miały miejsce również wystąpienia producentów serów z Litwy, którzy opowiedzą o produkcji na przykładzie własnej serowarni. Jednym słowem, szykuje się sporą dawka wiedzy praktycznej.
Sobota i niedziela (2 i 3.06.2018) to tradycyjnie już dni otwarte dla odwiedzających, a to oznacza warsztaty smaku, stragany wypełnione serami, wypiekami, lodami, najwyższej jakości oliwami, konfiturami, kawą, napitkami, chutneyami, dobrym lokalnym piwem, miodem i nalewkami oraz innymi pysznościami. W tym roku pojawi się kilku nowych wystawców, więc oferta będzie jeszcze bardziej urozmaicona J
Przewidywana jest nowość w postaci specjalnej przestrzeni gastronomicznej z wiktuałami kuchni Ziemi Warmińskiej, przygotowanymi według tradycyjnych receptur przez Krzysztofa Mazurka, szefa kuchni Hotelu Krasicki. A pyszności te oczywiście w towarzystwie wybornego piwa rzemieślniczego z pobliskich lokalnych browarów oraz przy dźwiękach muzyki na żywo.
Z okazji Czasu Na Ser, Muzeum na Zamku przewiduje dodatkowe atrakcje dla odwiedzających naszą imprezę.
Formularze dla wystawców są już dostępne. Po wypełnieniu przesłać na adresy podane w treści formularzy. Pytania w kwestii wystawienia się prosimy kierować na adresy: mirek.sienkiewicz@agrovis.eu w przypadku wystawców serowarskich
wystawcy.czasnaser@wp.pl w przypadku wystawców innych produktów.
Formularze dla wystawców są już dostępne. Po wypełnieniu przesłać na adresy podane w treści formularzy. Pytania w kwestii wystawienia się prosimy kierować na adresy: mirek.sienkiewicz@agrovis.eu w przypadku wystawców serowarskich
wystawcy.czasnaser@wp.pl w przypadku wystawców innych produktów.
Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: kliknijPochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając "
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez