Lipiec i późniejsze miesiące są bardzo ważne dla producentów kukurydzy. W tym czasie zaczyna ujawniać się bowiem większość chorób, a także pojawiają się groźne szkodniki kolb. Lipiec i sierpień to także ostatnie miesiące, w których prowadzi się interwencyjną walkę chemiczną z niektórymi agrofagami.
Choroby liści
Najpowszechniej występującą chorobą kukurydzy jest drobna plamistość liści, której intensywnemu rozwojowi sprzyjają lata chłodniejsze z większą ilością opadów deszczu. Objawami tej choroby są drobne, prześwitujące, jasne plamki otoczone brunatną obwódką, których środkowa część brunatnieje, zasycha i wykrusza się.
Głownia pyląca kukurydzy
Na niektórych plantacjach może występować od lipca głownia pyląca kukurydzy. Sprzyja jej mała ilość opadów (a czasami wręcz susza) i podwyższona temperatura w okresie wiosennym. Do infekcji roślin dochodzi wiosną, ale objawy chorobowe ujawniają się dopiero po kilku tygodniach. Do tego czasu patogen rozwija się w ukryciu w tkankach roślin. Objawem tej choroby są wiechy przekształcone w skupiska niemal czarnych zarodników, co sprawia, że wyglądają jakby były spalone. Z kolei kolba przybiera kształt cebulowaty, zamiast ziarniaków pojawia się masa czarnych zarodników, bądź też organ ten nie jest w ogóle wytwarzany, a w jego miejscu pojawia się skupisko przypominających liście pędów.
Głownia guzowata
Często w lipcu można spotkać na roślinach (w większym bądź mniejszym nasileniu) objawy głowni guzowatej. Jest to zwykle druga lub trzecia generacja choroby pojawiającej się w okresie wiosennym. Jej rozwojowi sprzyja susza i wysokie temperatury, a także żerowanie szkodników, głównie ploniarki zbożówki, mszyc i wciornastków. Głownia guzowata jest bardzo charakterystyczna i prosta w identyfikacji. Na porażonych organach (wiechy, łodygi, kolby) tworzą się narośla. Początkowo są otoczone białawą błoną, która z czasem ciemnieje i pęka uwalniając brunatną masę zarodników. Głownia jest szczególnie groźna, gdy poraża kolby. Niekiedy narośla wypełniają całą kolbę, stąd nie ma w niej ziarniaków, a to ma bezpośredni wpływ na spadek plonu.
Fuzariozy kolb i fuzariozy łodyg
Najgroźniejszymi chorobami kukurydzy w pełni okresu wegetacji są jednak te, wywoływane przez grzyby z rodzaju Fusarium. Są one odpowiedzialne za pojaw fuzariozy kolb oraz zgnilizny korzeni i zgorzeli podstawy łodygi (tzw. fuzariozy łodyg). Ich rozwojowi sprzyjają wysokie temperatury i podwyższona wilgotność, a także żerowanie szkodników, głównie omacnicy prosowianki. Fuzarioza kolb objawia się rozwojem białawej, różowawej lub czerwonawej grzybni na kolbie. Ziarniaki są mniejsze, mogą pękać i zamierać. Fuzarioza łodyg głównie niszczy tkanki łodyg, co utrudnia odżywianie całej rośliny, prowadząc także do łamania się ich w miejscu silnego porażenia. Choroby fuzaryjne istotnie obniżają wysokość plonu zielonej masy i ziarna. Ponadto pogarszają jakość surowca, a dodatkowo mogą skazić plon mikotoksynami.
Ograniczanie szkodliwości chorób
Z chwilą pojawu wymienionych chorób w okresie, kiedy rośliny są zaawansowane w rozwoju paleta możliwych do zastosowania zabiegów ochrony roślin jest już bardzo ograniczona. Stosując metody niechemiczne można jedynie ograniczyć straty ilościowe i jakościowe powodowane przez sprawców chorób poprzez terminowy zbiór plonu. Na mniejszych areałach kukurydzy można wycinać i niszczyć rośliny z objawami porażenia głownią pylącą i głownią guzowatą, co ograniczy ilość materiału infekcyjnego dostającego się do gleby. Dla potrzeb ograniczenia zagrożenia ze strony chorób w kolejnym sezonie wegetacyjnym wskazane byłoby bardzo dokładne rozdrobnienie resztek pożniwnych na sieczkę oraz ich przyoranie przed nastaniem zimy i przede wszystkim zastosowanie zmianowania, pamiętając o niewysiewaniu po kukurydzy zbóż, co może zwiększyć zagrożenie ze strony grzybów z rodzaju Fusarium.
Omacnica prosowianka
Od lipca najważniejszym szkodnikiem z którym przychodzi walczyć jest omacnica prosowianka. Jej gąsienice uszkadzają niemal wszystkie nadziemne części roślin, choć najbardziej preferują zjadać świeże znamiona kolb i miękkie ziarniaki. Przy licznym pojawie na kolbach mogą istotnie obniżać plon ziarna, a także przyczyniać się do wyłamywania łodyg, co utrudnia zbiór plonu. Dodatkowo pojaw tego gatunku w istotny sposób wpływa na zwiększone porażanie roślin przez choroby fuzaryjne.
Niektóre gatunki rolnic
Obok omacnicy prosowianki, na kolbach będących w fazie mlecznej i woskowej dojrzałości ziarniaków można od lipca spotkać także niektóre gatunki rolnic (zwłaszcza rolnicę zbożówkę), piętnówek (m.in. piętnówkę brukwiankę) oraz słonecznicę orężówkę. Objawy ich żerowania są do siebie bardzo podobne, stąd też bez bezpośredniego stwierdzenia sprawcy na kolbie nie można jednoznacznie stwierdzić z jakim gatunkiem mamy do czynienia. Szkodliwość rolnic, piętnówek i słonecznicy orężówki polega na bezpośrednim wyjadaniu miękkich ziarniaków od czubka kolby w dół. W odróżnieniu od omacnicy prosowianki owady te nie wgryzają się w osadkę kolby, a w miejscu żerowania pozostawiają bardzo dużą ilość zielonkawych lub brunatnych odchodów, na których rozwijają się grzyby pleśniowe. Ich duża żarłoczność przy licznym wystąpieniu może prowadzić do poważnych strat w plonach, w tym spadku jego jakości wskutek wystąpienia chorób grzybowych.
Urazek i stonka kukurydziana
Na kolbach kukurydzy spotkać można także chrząszcze urazka kukurydzianego i stonki kukurydzianej, które żerują na ziarniakach od drugiej połowy lipca aż do września lub października. Urazek chętnie zasiedla kolby uprzednio uszkodzone przez omacnicę prosowiankę, na których wyjada wnętrza miękkich ziarniaków pozostawiając jedynie fragmenty okryw owocowo-nasiennych. W podobny sposób żerują chrząszcze stonki kukurydzianej, które dodatkowo bardzo preferują świeże znamiona kolb. Żerując na nich, wyjadają je, co następnie wpływa na gorsze zaziarnienie kolb. Oba szkodniki wpływają na pogorszenie zdrowotności kolb, gdyż zwiększają ich podatność na fuzariozę.
Zmieniki, mszyce, wciornastki i dziki
Dość często spotykanym szkodnikiem kolb kukurydzy są także zmieniki, w tym zmienik lucernowiec. Pluskwiaki te posiadając kłująco-ssący aparat gębowy wysysają soki z niemal wszystkich nadziemnych części roślin, w tym kolb. W miejscu wkłucia pojawiają się przebarwienia, nekrozy, a niekiedy (zwłaszcza w lata deszczowe i ciepłe) dochodzi do szybkiego gnicia, które rozprzestrzenia się na zdrowe ziarniaki. Dodatkowo kolby szybciej opanowuje fuzarioza kolb.
W niektóre lata od lipca na roślinach kukurydzy mogą bardzo licznie pojawić się mszyce i wciornastki. Opanowując nadziemne części roślin i wysysając z nich soki powodują silne osłabienie kukurydzy, co jest bardzo groźne w okresach niedoboru wody. Dodatkowo przyczyniają się do pogorszenia zdrowotności zasiewu.
Ograniczanie szkodników
W pełni okresu wegetacji kukurydzy już bardzo trudno jest w sposób niechemiczny wpływać na szkodniki. Duża uwaga musi być tu zatem skupiona na tym, aby nie doszło do poważnych strat w plonach. Konieczne zatem będzie terminowe zebranie plonu, w tym wykonanie wszystkich zalecanych uprawek pożniwnych, które mają na celu mechaniczne zniszczenie tych gatunków, które zimują w słomie kukurydzianej (głównie omacnicy prosowianki), a także w glebie.
W odniesieniu do mszyc, omacnicy prosowianki i chrząszczy stonki kukurydzianej możliwe jest w okresie lipca i sierpnia ich chemiczne zwalczanie pod warunkiem, że gospodarstwo dysponuje odpowiednim sprzętem opryskującym.
rolniczeabc@rolniczaebc.pl
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez