Czwartek, 23 marca 2017

Skarby Europy zaklęte w szkle

2016-12-19 10:00:56 (ost. akt: 2016-12-19 11:56:51)
W tegorocznej edycji konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle” wzięło udział 70 uczestników, którzy łącznie zgłosili 92 produkty

W tegorocznej edycji konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle” wzięło udział 70 uczestników, którzy łącznie zgłosili 92 produkty

Autor zdjęcia: Bożena Kraczkowska

Podziel się:

Za nami piąta edycja konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle”. Konkurs odbył się w ramach dwudniowej konferencji zorganizowanej przez Warmińsko-Mazurską Izbę Rolniczą.

Tematem przewodnim wydarzenia były „Inicjatywy na rzecz rozwoju obszarów wiejskich Warmii i Mazur”. — Zarówno konferencja, jak i konkurs skierowane były przede wszystkim do mieszkańców obszarów wiejskich. W ramach konferencji odbyły się też warsztaty rozwoju osobistego „To ja mam wpływ na to, co mnie otacza”. Uczestnicy naszych konferencji ciężko pracują przez cały rok, więc te dwudniowe spotkania to dla nich także okazja do naładowania akumulatorów, nawiązania nowych znajomości i odświeżenia starych — powiedziała w czasie spotkania Jolanta Mackiewicz, zastępca dyrektora biura Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej.

Konkurs, konferencja, warsztaty


W tegorocznej edycji konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle” wzięło udział 70 uczestników, którzy łącznie zgłosili 92 produkty. — Wyłonienie zwycięzców było bardzo trudnym zadaniem — powiedziała Zofia Stankiewicz, członek Zarządu Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej. — Trzeba było jednak dokonać wyboru, ale podkreślam, wszystkie zgłoszone do konkursy przetwory były wspaniałe — dodała.

Jury konkursu wyłoniło zwycięzców w trzech kategoriach: domowe przetwory z owoców (w tym owoców leśnych); domowe przetwory z warzyw (w tym grzybów
leśnych); domowe przetwory mięsne i rybne. — Udział w konkursie to nie tylko emocjonująca rywalizacja — podkreśliła Zofia Stankiewicz. — W czasie dwudniowej konferencji odbyły się wykłady, panele dyskusyjne i warsztaty. Wszystkie formy miały na celu przekazanie uczestnikom jak najlepszej wiedzy merytorycznej z dziedzin, które są niezbędne w życiu codziennym. Wśród tematów wykładów znalazła się np. sprzedaż bezpośrednia czy możliwości wypromowania swoich produktów kulinarnych w regionie. Natomiast sam konkurs był okazją do pokazania się, zaprezentowania swojego kunsztu kulinarnego i poddania go profesjonalnej ocenie. Jako organizatorzy zawsze podkreślamy, że w naszym konkursie nie ma przegranych. Nawet jeśli ktoś nie zdobył nagrody czy wyróżnienia, to już sam udział w konferencji daje nowe możliwości na przyszłość. Trzeba tylko po powrocie do domu wdrożyć w życie zdobytą w czasie wykładów wiedzę — dodała Zofia Stankiewicz.

Jestem tu, bo to dla mnie ważne


W czasie konferencji omówione zostały ważne kwestie związane m.in. ze zmianami w prawie podatkowym dotyczącym sprzedaży bezpośredniej czy metod skutecznego pozyskiwania funduszy na swoje działania. — Jestem tu, bo to dla mnie bardzo ważne. Biorę udział w konkursie, ale interesuje mnie także panel wykładów i to, jak i gdzie znaleźć pieniądze na rozwój swojej działalności czy też jak w sposób legalny sprzedawać swoje produkty — powiedziała jedna z uczestniczek — Barbara Chrząszcz z Klubu „Gosposia” w Tolkmicku.

To, że tematy wykładów były interesujące, potwierdza Joanna Włodarska, prezes stowarzyszenia „Dwie wsie”. — Nie biorę udziału w konkursie. Przyjechałam tu z Dłużyny-Węziny w gminie Elbląg, gdyż zainteresował mnie temat przewodni konferencji, czyli „Inicjatywy na rzecz rozwoju obszarów wiejskich Warmii i Mazur”.
Interesuje mnie także idea propagowania lokalnych produktów. Wiedzę zdobytą w czasie konferencji przekażę po powrocie do domu mieszkańcom naszej wsi — zapewniła pani Joanna.



Rodzinna, domowa atmosfera


Formuła konferencji, a także konkursu organizowanego przez WMIR jest otwarta. Uczestniczą w niej nie tylko osoby o zdolnościach kulinarnych, ale także mające inne, bardzo ciekawe pasje.
— Mieszkam przy granicy dawnej Galindii i Polski — powiedział Kazimierz Abramczyk, miłośnik i propagator kultury średniowiecznych Prusów. — Staram się na co dzień wykorzystywać historię tego ludu do promocji regionu. Wynajduję stare receptury i według nich przygotowuję codzienne posiłki — dodał pan Kazimierz.

Z kolei pani Iwona Sieradzka z wielką pasją zajmuje się rękodziełem.
— Jestem tu poza konkursem i bardzo się cieszę, że mogę pokazać swoje wyroby. Rękodziełem interesuję się od wielu lat. Przedmioty dekoracyjne robię z tego, co znajdę w lesie, a ostatnio chętnie sięgam po sznurek. To bardzo „kreatywny” surowiec — dodała z uśmiechem pani Iwona. Wykonane przez nią przedmioty upiększały w czasie konkursu stoły, na których jej koleżanki prezentowały jurorom swoje konkursowe przetwory.

Wszyscy uczestnicy podkreślali, że w czasie konferencji panowała wspaniała atmosfera. — Jesteśmy tu co roku — powiedziała Kazimiera Kikul, przewodnicząca koła gospodyń wiejskich w Gietrzwałdzie (gm. Ostróda). — Ja do konkursu „wystawiłam” karasia w zalewie octowej, a moje koleżanki miały w słoikach m.in. modrą kapustę zakwaszaną, sok z aronii, czarnej porzeczki, a także golonkę. Poza konkursem miałyśmy ciasto, żeby wszystkich poczęstować. Bo tu zawsze panuje taka rodzinna, domowa atmosfera — dodała pani Kazimiera.

W tym roku Jury obradowało w składzie:

- Alicja Bojarska - zastępca dyrektora Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego,
- Angelika Rejs - Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie,
- Halina Domian - delegat do Walnego Zgromadzenia Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej z powiatu mrągowskiego,
- Celina Sokołowska - członek Rady Powiatowej Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej w powiecie elbląskim,
- Jolanta Mackiewicz - zastępca dyrektora Biura Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej,
- Jarosław Sarnowski - dyrektor Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Nagrody, wyróżnienia, nagroda publiczności



W kategorii Domowe przetwory z owoców (w tym owoców leśnych):
I miejsce — Dżem jabłkowo-rokitnikowy, Danuta Fedorczyk
II miejsce — Malinowy sok, Teresa Rosół
III miejsce — Powidła śliwkowe, Krystyna Tkaczuk.

Wyróżnienia w tej kategorii otrzymali: Mariola Krawczykowska, Katarzyna Onyszczuk, Bożena Rama, Sylwia Jabłonowska, Kazimierz Abramczyk.

W kategorii Domowe przetwory z warzyw (w tym grzybów leśnych):
I miejsce — Marchewka Uli, Urszula Lipska
II miejsce — Kapusta kiszona, Teresa Rosół
III miejsce — Mazury zaklęte w słoiku — borowik marynowany, Kazimierz Abramczyk

Wyróżnienia w tej kategorii otrzymali: Halina Smyk, Koło Gospodyń Wiejskich w Łąkorzu, Mariola Krawczykowska.

W kategorii Domowe przetwory mięsne i rybne:
I miejsce — Kiełbasa swojska w smalcu, Halina Smyk
II miejsce — Pasztet babci Danusi, Marzena Piekarska
III miejsce — Golonka wieprzowa marynowana i gotowana w słoiku, Elżbieta Sójka.

Wyróżnienia w tej kategorii otrzymali: „Brzydowskie Baby”, Barbara Chrząszcz, Grzegorz Wójcik.

Nagrodę Publiczności w tegorocznej edycji konkursu „Skarby Europy zaklęte w szkle“ zdobyła Elżbieta Sójka za golonkę wieprzową marynowaną.

Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 12 (315) 14 grudnia 2016 r



Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB