Piątek, 20 października 2017

Cała pula środków na ograniczenie produkcji mleka wykorzystana w dwóch okresach redukcji

2016-11-16 12:00:32 (ost. akt: 2016-11-16 12:08:45)
W Polsce w dwóch pierwszych turach 4 545 polskich producentów złożyło wnioski na redukcję 54 399 ton mleka

W Polsce w dwóch pierwszych turach 4 545 polskich producentów złożyło wnioski na redukcję 54 399 ton mleka

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

150 mln euro z pakietu pomocowego, który Komisja Europejska przeznaczyła na ogólnoeuropejski system zachęt do zmniejszania produkcji mleka został już w pełni wykorzystany.

Od dłuższego czasu obserwujemy problemy w branży mleczarskiej nie tylko w Polsce, ale również na terenie całej Unii Europejskiej. Pakiet pomocowy zachęcający do zmniejszenia produkcji mleka miał na celu ustabilizowanie sytuacji wśród producentów.

Jeżeli chodzi o Polskę to w dwóch pierwszych turach 4 545 polskich producentów złożyło wnioski na redukcję 54 399 ton mleka. Co oznacza, że średnio o około 12 ton mleka deklarował zmniejszyć swoją produkcję składający wniosek producent.

Agencja Rynku Rolnego poinformowała, iż w związku z wykorzystaniem  pełnej puli środków, czyli 150 mln EUR, przeznaczonych na ograniczenie produkcji mleka, Komisja Europejska dla wniosków złożonych na II okres ograniczenia określiła współczynnik przydziału, który wynosi 0,12462762.  

Ogłoszenie przez Komisję Europejską współczynnika przydziału oznacza jednocześnie, że składanie wniosków na następne okresy ograniczenia nie jest możliwe. Z tego wynika, że terminy składania wniosków na trzeci i czwarty okres redukcji odpowiednio do 9 listopada i do 7 grudnia nie mają już zastosowania.

Jeżeli chodzi o inne kraje Unii Europejskiej to największą redukcję ilości mleka zadeklarowały Niemcy, bo ponad 288 tys. ton mleka, Francja ponad 184 tys. ton i Wielka Brytania koło 113 tys. ton mleka. Pozostałe kraje poniżej 100 tys. ton w tym Polska 54 tys. ton mleka.

mkr

Źródło: ARR
Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB