Czwartek, 25 kwietnia 2024

Zboża ozime - lista zalecanych odmian

2016-07-12 09:00:00 (ost. akt: 2016-07-11 09:36:37)

Autor zdjęcia: Małgorzata Gazda

Podziel się:

Krajowy rejestr w bieżącym roku obejmuje 107 odmian pszenicy ozimej, 27 jęczmienia ozimego, 47 pszenżyta ozimego oraz 49 odmian żyta ozimego. Rolnikowi często w natłoku tak wielu odmian oferowanych przez hodowców i dystrybutorów niełatwo wybrać jedną lub kilka najbardziej wpisujących się w specyfikę gospodarstwa.

Podjęcie decyzji mogą ułatwić obiektywne badania Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO). System ten sprawdza aktualną wartość odmian, dostarcza również obiektywnej informacji o ich przydatności do uprawy w całym kraju oraz danym rejonie Polski. W badaniach uczestniczą odmiany najwartościowsze, wytypowane po szczegółowej analizie przez Wojewódzki Zespół PDO, które potwierdziły w latach wcześniejszych dużą przydatność do uprawy w danych warunkach. Są one w przeprowadzanych doświadczeniach porównywane do odmian wzorcowych w badanym gatunku, corocznie wyznaczanych przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU).

Zimotrwałość szczególnie ważna


Po ostatniej zimie szczególnego znaczenia w wyborze odmiany do uprawy w naszym rejonie nabrała zimotrwałość, która w znacznym stopniu wpływa na ryzyko uprawy i nie należy jej lekceważyć. Kierowanie się jedynie możliwością wysokiego plonowania odmiany kosztem jej niskiej odporności na warunki zimowania nie zawsze się opłaca. Oceny tej cechy dla poszczególnych odmian są bardzo zróżnicowane.

Corocznie prowadzone badania w ramach systemu PDO pozwalają na wyodrębnienie najwartościowszych odmian zbóż ozimych, które po ustaleniach Wojewódzkiego Zespołu PDO trafiają na Listę Odmian Zalecanych (LOZ) województwa. Udział poszczególnych odmian na liście jest każdego roku przez Zespół weryfikowany.

W dołączonych tabelach podano odmiany zbóż ozimych znajdujące się w 2016 roku na Liście Odmian Zalecanych dla woj. warmińsko-mazurskiego i dla województwa mazowieckiego (str. 6 Rolniczego ABC). Podane informacje o odmianach powinny pomóc rolnikom wybrać te najbardziej przydatne w konkretnych warunkach gospodarowania.

Dwa poziomy agrotechniki


Odmiany w doświadczeniach badane są na dwóch poziomach agrotechniki (a1 – oznacza poziom przeciętny, a2 – poziom wysoki). Wysoki poziom agrotechniki (a2) różni się od przeciętnego zwiększonym o 40 kg/ha nawożeniem azotowym, stosowaniem dolistnych preparatów wieloskładnikowych łącznie z fungicydami (2 zabiegi) i ochroną przed wyleganiem (1 zbieg).
Wszystkie rodzaje doświadczeń łączy jednolity dla określonego gatunku i roku wzorzec odmianowy, składający się z trzech (jęczmień ozimy i pszenżyto ozime) lub czterech odmian (pszenica ozima i żyto), wyznaczonych przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych. Wzorzec ten umożliwia porównywanie poszczególnych odmian w różnych doświadczeniach. Przedstawiona w tabelach zdrowotność oraz podatność odmian na wyleganie ograniczona jest tylko do wyników z przeciętnego poziomu agrotechniki, gdzie obserwowana jest ich odporność naturalna. W tabelach podano zimotrwałość odmian znajdujących się na LOZ jak również inne cechy w skali 9 stopniowej (9 oznacza ocenę najkorzystniejszą, 5 średnią, natomiast 1 najmniej korzystną). Z pełnymi wynikami badań prowadzonymi w ramach PDO dla woj. warmińsko-mazurskiego można zapoznać się na stronie internetowej http://www.wrocikowo.coboru.pl/index.aspx, a dla woj. mazowieckiego na stronie http://www.seroczyn.coboru.pl/lzo.aspx.





mgr inż. Małgorzata Gazda, Centralny Ośrodek Badawczy Odmian Roślin Uprawnych, Stacja Doświadczalna Oceny Odmian we Wrócikowie
rolniczeabc@rolniczeabc.pl

Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 7 (310) 6 lipca 2016 r.

Źródło: Gazeta Olsztyńska

Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB