Warunki klimatyczne w rejonie północnym Polski są mniej korzystne do uprawy kukurydzy niż w pozostałej części kraju. Dlatego też wysoką jakość plonów kukurydzy w użytkowaniu na kiszonkę dają przede wszystkim odmiany wczesne i średniowczesne oraz niektóre średniopóźne.
FAO określa wczesność odmian
Wszystkie odmiany znajdujące się w krajowym rejestrze poddane zostały uprzednio kilkuletniemu cyklowi badań, podczas których oceniano wartość gospodarczą i określano ich wczesność. Przydatność nowych odmian podlega ponadto weryfikacji w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego (PDO).Wczesność odmian określana jest skalą FAO, polegającą na porównaniu ocenianej odmiany z przyjętymi wzorcami wczesności. Z powodu różnej reakcji zarówno wzorców, jak i badanych odmian na warunki danego sezonu wegetacyjnego, ocena ta jest orientacyjna i w poszczególnych latach może ulegać zmianie.
Niedobór wilgoci w glebie po kwitnieniu w okresie wypełniania kolb i dojrzewania ziarna może w znacznym stopniu zmodyfikować ocenę wczesności odmian. Jako główną miarę wczesności odmian ziarnowych traktuje się wilgotność ziarna podczas zbioru, natomiast odmian kiszonkowych zawartość suchej masy w całych roślinach. Z uwagi na to że dojrzewanie kukurydzy na ziarno w naszym rejonie następuje około dwa tygodnie później niż w rejonach środkowym i południowym, zalecane są mieszańce wczesne FAO do 220, a w latach ciepłych również średniowczesne FAO 230-250.
Odmiany z wyższą odporność na suszę?
Bardzo ważną cechą przy wydłużającym się okresie zbioru roślin na ziarno jest ich mniejsza podatność na wyleganie i choroby fuzaryjne. Natomiast w przypadku upraw na kiszonkę odmiany poza wczesnością dostosowaną do rejonu powinny charakteryzować się większą masą wegetatywną i lepszą strawnością. Istotne u odmian jest również utrzymywanie przedłużonej zieloności, która umożliwia dłuższą akumulację składników pokarmowych. Nowe odmiany cechuje zwiększony potencjał plonowania i wyższa odporność na niekorzystne warunki pogodowe (przymrozki, suszę). Ponadto przy uprawie kukurydzy bardzo istotne jest również zwalczanie chwastów. Czynnikiem najbardziej warunkującym wysoki plon zarówno odmian kiszonkarskich jak i ziarnowych jest suma opadów w okresie wegetacji.
Jadwiga Nowicka, Centralny Ośrodek Badawczy Odmian Roślin Uprawnych, Stacja Doświadczalna Oceny Odmian we Wrócikowie
rolniczeabc@rolniczeabc.pl
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez