Wtorek, 17 października 2017

Ziemniak jadalny - odmiany zalecane do sadzenia w 2016 roku

2016-03-11 12:00:00 (ost. akt: 2016-03-10 10:00:04)
Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu.

Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu.

Autor zdjęcia: Anna Uranowska

Podziel się:

Podstawowym przeznaczeniem bulw ziemniaka jest konsumpcja, przemysł (skrobia, krochmal, alkohol), produkcja frytek, chipsów oraz różnego rodzaju przekąsek. Wykorzystywany jest również jako pasza dla zwierząt.

Odmiany zarejestrowane w naszym kraju wpisane są do Krajowego rejestru (KR). W 2015 roku rejestr zawierał 114 odmian ziemniaka. Większość z nich tzn. 71 należy do odmian jadalnych, 17 odmian przeznaczonych jest do przetwórstwa (na frytki lub chipsy) pozostałe 26 to odmiany skrobiowe. Ponadto odmiany z KR podzielono na cztery grupy wczesności: 15 bardzo wczesnych, 27 wczesnych, 48 średniowczesnych, 13 średniopóźnych i 11 odmian późnych. Wśród wszystkich odmian znajdujących się w Krajowym rejestrze odmiany zagraniczne stanowią 44 proc.


Najlepiej korzystać z Listy


Wartość gospodarcza zarejestrowanych odmian ziemniaków jest badana corocznie w systemie Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego. Warto zaznaczyć, że w doświadczeniach używa się materiału kwalifikowanego ziemniaka co gwarantuje między innymi wysokie plony. Ziemniaki uprawiane bez odnawiania materiału przez wiele lat degradują się, spada ich jakość oraz potencjał plonowania. Zarówno producenci, konsumenci, jak i przetwórcy poszukują ciągle nowych odmian. Jednak podjęcie decyzji którą wybrać i wysadzić na pole, ze względu na bardzo szeroki wybór w Krajowym rejestrze nie jest łatwe. Dodatkową pomocą przy wyborze odmiany może służyć od kilku sezonów tworzona Lista Odmian Zalecanych (LOZ) ziemniaka dla poszczególnych województw.

Różne grupy wczesności


W bieżącym roku na listę z ziemniakiem wpisano 13 odmian jadalnych z różnych grup wczesności. Zaproponowane trzy odmiany bardzo wczesne nadają się do uprawy zarówno na zbiór główny po pełnej dojrzałości, jak również na zbiór wczesny tzn. po 60 dniach od posadzenia. Istotne jest, aby sadzeniaki odmian przeznaczonych na wczesny zbiór były przed wysadzeniem podkiełkowywane przez okres około 6-8 tygodni. Z odmian wczesnych na listę wpisano pięć odmian. Natomiast z grupy przebadanych odmian średniowczesnych, średniopóźnych i późnych w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego na LOZ znalazło się odpowiednio trzy i dwie odmiany. Wszystkie rekomendowane odmiany kolejny rok potwierdzają swoją obecność na liście w województwie warmińsko-mazurskim.

W tabeli zawarto plonowanie wszystkich badanych odmian jadalnych ziemniaka w 2015 roku oraz ich krótką charakterystykę. Według listy opisowej COBORU przedstawiono między innymi kształt bulw poszczególnych odmian, kolor skórki i miąższu oraz smak i typ konsumpcyjny mówiący nam o głównym przeznaczeniu odmiany, czy to na sałatkę w typie A, czy na placki ziemniaczane, puree w typie mączystym C, natomiast w większości są to ziemniaki ogólnoużytkowe w typie B.

Do zapoznania się ze szczegółowymi wynikami prezentowanych odmian zapraszamy na stronę internetową: www.wrocikowo.coboru.pl.
Wyniki dla województwa mazowieckiego znajdują się na stronie www.seroczyn.coboru.pl.

mgr inż. Małgorzata Gazda, Centralny Ośrodek Badawczy Odmian Roślin Uprawnych, Stacja Doświadczalna Oceny Odmian we Wrócikowie

rolniczeabc@rolniczeabc.pl

Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 3 (306) 9 marca 2016 r.





Źródło: Gazeta Olsztyńska

Polub nas na Facebooku:

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Kasia #2276176 | 217.11.*.* 30 cze 2017 18:11

    Bardzo ważne jest to aby znać odmiany ziemniaków i ich typy kulinarne. Każdy z nich nadaje się do innych dań :)

    ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)