Pierwszego dnia 2016 roku wejdzie w życie nowe rozporządzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej.
Dokument z 30 września br. określa wymagania weterynaryjne, jakie powinny być spełnione przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej i przez takie produkty (mowa tu o niewielkich ilościach surowców pochodzenia zwierzęcego, mięsa z drobiu i zajęczaków poddanych ubojowi w gospodarstwie rolnym, zwierzyny łownej lub mięsa zwierząt łownych przeznaczonych na sprzedaż konsumentom końcowym lub lokalnym zakładom detalicznym bezpośrednio zaopatrującym konsumenta końcowego). Reguluje ponadto wielkość, zakres i obszar produkcji tychże oraz wymagania weterynaryjne dla miejsc prowadzenia sprzedaży bezpośredniej.
Jak zaznacza ministerstwo rolnictwa, rozporządzenie wniesie szereg ułatwień dla podmiotów prowadzących sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego. Wśród najważniejszych należy wymienić m.in. zapewnienie producentom możliwości przekroczenia wielkości sprzedaży bezpośredniej w danym tygodniu oraz umożliwienie im sprzedaży bezpośredniej jaj z gospodarstwa. Poza tym wprowadzi ono możliwość sprzedaży bezpośredniej podczas festynów, kiermaszów, targów i wystaw promujących wspomniane produkty.
Rozporządzenie wejdzie w życie 1 stycznia 2016 r. Tym samym zostanie uchylone to aktualnie obowiązujące, z 29 grudnia 2006 r. Z pełną treścią nowego rozporządzenia można się zapoznać m.in. w internetowym Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej: dokumenty.rcl.gov.pl.
KN
Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 12 (303) 16 grudnia 2015 r.
Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 12 (303) 16 grudnia 2015 r.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez