Na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowano zaktualizowany dokument „Ramowy Plan Działań dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021-2030”. To plan, dzięki któremu chcemy rozwijać produkcję ekologiczną w naszym kraju i wspierać rynek żywności ekologicznej
Polska i cele europejskie
Rolnictwo ekologiczne to ważny element Zielonego Ładu i strategii UE „Od pola do stołu” oraz „Bioróżnorodność 2030”. Unia Europejska zakłada, że do 2030 roku 25% użytków rolnych będzie objęte produkcją ekologiczną. Naszym celem jest osiągnięcie poziomu co najmniej 7% – to oznacza ponad milion hektarów ekologicznych upraw w Polsce.
Co zakłada plan?
Co zakłada plan?
Plan przewiduje m.in.:
1.Wsparcie rolników w produkcji i przetwórstwie,
2. Rozwój rynku produktów ekologicznych,
3. Skracanie łańcuchów dostaw,
4. Budowanie zaufania konsumentów do żywności ekologicznej.
2. Rozwój rynku produktów ekologicznych,
3. Skracanie łańcuchów dostaw,
4. Budowanie zaufania konsumentów do żywności ekologicznej.
Dzięki tym działaniom ministerstwo chce, by żywność ekologiczna była łatwiej dostępna i cieszyła się coraz większym zainteresowaniem.
Dokument powstał we współpracy z rolnikami, organizacjami branżowymi i ekspertami. To wspólny plan działań, który ma pomóc całemu sektorowi – od producenta po konsumenta.
Zaktualizowany dokument dostępny jest na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez