środa, 24 września 2025

Mazurski żurek z jesiotrem wygrał kulinarny konkurs

2025-09-24 10:22:29 (ost. akt: 2025-09-24 10:24:38)

Podziel się:

Rywalizacja sportowa i kulinarna — tak wyglądały zmagania reprezentacji gmin w igrzyskach Aktywna Wieś. I jak zwykle kulinarne talenty pań z kół gospodyń wiejskich z gminy Ostróda (warmińsko-mazurskie) okazały się bezkonkurencyjne. A ten ich pyszny żurek z wędzonym jesiotrem... palce lizać!

W tym roku ogólnopolskie gotowanie mistrzyń kuchni odbyło się we Władysławowie. Tam oraz w Starzynie i Łebczu (powiat pucki) odbyły IV Ogólnopolskie Igrzyska Ludowych Zespołów Sportowych Aktywna Wieś. Województwo warmińsko-mazurskie podczas wydarzenia reprezentowała gmina Ostróda. Pierwszym punktem imprezy była rywalizacja w 10 konkurencjach sportowo-rekreacyjnych. Nasi zawodnicy wywalczyli w zawodach dwa medale: złoty i srebrny, a uzyskane wyniki pozwoliły zająć zespołowo 9. miejsce. W zawodach wzięły udział wszystkie województwa. I to były przedbiegi do tej smaczniejszej części igrzysk.

Kolejnym punktem rywalizacji była kulinarna Bitwa Regionów. To ogólnopolski konkurs kulinarny, promujący bogactwo lokalnych smaków oraz dziedzictwo kulinarne Polski. Biorą w nim udział koła gospodyń wiejskich i stowarzyszenia, których misją jest pielęgnowanie kulinarnych tradycji i wspieranie rozwoju lokalnych wspólnot. Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a patronat nad konkursem objął minister rolnictwa i rozwoju wsi. Uczestnicy konkursu przygotowują potrawy według autorskich receptur i na bazie regionalnych produktów i krajowych surowców.

We Władysławowie, gdzie odbył się ogólnopolski finał konkursu, do kulinarnej rywalizacji przystąpiło 16 kół ze wszystkich województw. Warmińsko-mazurskie reprezentowały panie z kilku kół gospodyń wiejskich z gminy Ostróda — kulinarny dream team z KGW z Durąga, Turznicy i Warlit Wielkich. Panie okazały się bezkonkurencyjne i zajęły pierwsze miejsce! Uznanie komisji konkursowej znalazł przygotowany przez nie mazurski żurek z wędzonym jesiotrem. Skąd przepis na zwycięską potrawę?

— Trochę z internetu, trochę ze starych przepisów — mówi Magdalena Muraszko z Koła Gospodyń Wiejskich w Durągu. — A ponieważ promujemy lokalność i regionalne produkty, wykorzystaliśmy do przygotowania potrawy ryby z hodowli jesiotra prowadzonej w Grabinku w naszej gminie. Pomyślałam, że warto ten unikalny smak wykorzystać. I wszystko zagrało jak trzeba!
Warto dodać, że w Grabinku prowadzona jest hodowla ryb, gdzie jesiotry są hodowane w ekologiczny sposób, bez antybiotyków, w warunkach jak najbliższych naturalnym. Jesiotry nie bez powodu uznawane są za królewskie ryby. Ich mięso jest unikalne, delikatne, chude i pełne smaku. Z kolei jaja jesiotra, czyli czarny kawior, od wieków uważany jest za luksusowy przysmak.

Gospodynie z gminy Ostróda już kolejny raz pokazały, że gotowanie jest ich prawdziwą pasją.

— Cztery lata temu też zajęłyśmy pierwsze miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym, a w ubiegłym roku trzecie — mówi Magdalena Muraszko. — Teraz w nagrodę jako finalistki konkursu dostałyśmy zaproszenie na Dożynki Polskie w Spale. Jedziemy tam razem z KGW „Luba” w Lubajnach, które również znalazło się w gronie finalistów.

Wcześniejsze Dożynki Prezydenckie w Spale to tradycyjna, coroczna uroczystość dożynek, zapoczątkowana jeszcze przez prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Ignacego Mościckiego. Po raz pierwszy patronat nad tymi uroczystościami objął w 1927 roku. W tym roku uroczystości odbędą się w niedzielę, 28 września 2025 roku.

Barbara Chadaj-Lamcho

Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB