Ozonowanie jest jedną z tych metod, które można, bez obaw, stosować także w rolnictwie. Także, ponieważ bardziej znamy zastosowanie ozonu w pomieszczeniach domowych, szpitalach czy domkach letniskowych niż np. w chlewniach, magazynach warzyw i owoców czy w oborach.
W przetwórstwie i produkcji żywności
Technologia ozonowa, ze względu na właściwości aktywnego tlenu, może być stosowana m.in.: w ochronie przed insektami i gryzoniami, usuwaniu pleśni i grzybów. Stąd też zabieg polecany jest w przetwórstwie i przechowalnictwie mięsa i ryb, a także owoców i warzyw.
W przechowalnictwie i budynkach inwentarskich
Podobna sytuacja jest w przypadku zastosowania ozonowania w pomieszczeniach, w których przechowywane są owoce i warzywa. Zabieg przedłuża ich świeżość i usuwa z nich resztki pestycydów.
A jak to właściwie działa?
Dlaczego ozonowanie jest takie skuteczne? Bo oddziałuje czystym ozonem. Ozon powstaje w wyniku rozpadu trójatomowej cząsteczki tlenu pod wpływem wyładowania elektrycznego. W naturze pojawia się po burzy. Powietrze wówczas pachnie świeżo, wiosennie. W przypadku zabiegów ozon otrzymujemy sztucznie przy użyciu tzw. generatorów ozonu.
Działanie bakteriobójcze ozonu jest ok. 50 razy skuteczniejsze i 3 000 razy szybsze niż na przykład chloru. Warto to brać pod uwagę planując „porządki” w gospodarstwie. Pamiętajmy, że przed ozonowaniem pomieszczenie trzeba je przewietrzyć i uszczelnić, aby ozon nie wydobywał się na zewnątrz. Ponieważ ozon jest gazem niebezpiecznym dla człowieka, zabieg powinna wykonywać profesjonalna firma. Po ozonowaniu trzeba dokładnie wywietrzyć pomieszczenie.
Zabiegi z użyciem ozonu są przyjazne środowisku i nawet akceptowane w produkcji ekologicznej. W wyniku zastosowania ozonu nie powstają żadne produkty uboczne. Skutecznie niszczy bakterie. W dużych stężeniach ozon jest trującym gazem dla owadów i szkodników przechowywanych produktów spożywczych, dlatego jest rozważanym środkiem do zastosowania w zabiegach dezynsekcji. Wadą ozonu jest to, że powoduje korozję metali, utlenia np. powierzchnię metalowych silosów. Aby tego uniknąć, należy stosować ozon w stężeniu < 45 ppm. Ozon jest niebezpiecznym gazem dla człowieka. Aby uniknąć zatrucia, należy stosować detektory ozonu przy pracy z generatorem, a miejsce zabiegu zabezpieczyć przed dostępem osób postronnych. Dlatego ważne jest, aby zabieg był wykonywany przez profesjonalną firmę.
Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 5 (296) 13 maja 2015 r.
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
jeruszek #1826365 | 83.24.*.* 1 paź 2015 11:42
to prawda - ozonowanie jest dobrym sposobem na ususzenie po zalaniu i zwalczenie grzyba, powinno pomóc w pozbyciu się zbędnej wigloci.
!
odpowiedz na ten komentarz
pokaż odpowiedzi (1)