Zakończył się drugi etap warsztatów z przetwórstwa, adresowany do uczniów szkół rolniczych. Przez cztery dni uczniowie mieli okazję uczestniczyć w szkoleniach przeprowadzonych w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych przy Podlaskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Szepietowie i zapoznać się z zasadami przetwarzania produktów rolnych.
PODR Szepietowo wraz z partnerami: Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Szkoły Podchorążych Piechoty w Komorowie w Starym Lubiejewie, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. K. Kluka w Rudce, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augusta Zamoyskiego w Jabłoniu, Zespołem Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobrocinie, zrealizował II etap projektu pn. „Warsztaty z przetwórstwa uzupełnieniem wiedzy uczniów szkół rolniczych”. Miał on na celu poszerzenie wiedzy uczniów ze szkół partnerskich o tematy związane z przetwarzaniem mięsa i mleka.
Jak zrobić białą kiełbasę?
Pierwszym etapem szkolenia, dla każdej z uczestniczących grup, było przetwórstwo mięsa na białą kiełbasę. Uczniowie po zapoznaniu się z zasadami przetwórstwa w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych przechodzili do pomieszczeń, gdzie odbywały się warsztaty. Na początku poruszany był temat właściwego doboru surowca. Instruktorzy informowali w jaki sposób wybrać odpowiednie składniki, aby produkt docelowy był jak najwyższej jakości. Po części teoretycznej następowała część praktyczna. Każdy z uczestników pod nadzorem technologa mógł spróbować swoich sił i umiejętności na każdym etapie przetwarzania surowca. Prowadzący zwracali szczególną uwagę na kluczowe aspekty tego procesu, takie jak: odpowiednie wymieszanie mięsa czy odparzanie kiełbasy w prawidłowej temperaturze. Uczniowie uczestniczący w warsztatach mieli możliwość zapoznania się ze sprzętem, w jaki jest wyposażona linia technologiczna do przetwórstwa mięsa a każda maszyna była zaprezentowana podczas pracy.
Każdy może zrobić ser
Drugi cykl szkoleń dotyczył przetwórstwa mleka, którego produktem końcowym był ser. Prowadzący szczegółowo przedstawili proces jego powstawania i omówili najważniejsze punkty, takie jak: temperatura mleka, prawidłowa ilość podpuszczki, odpowiednie cięcie skrzepu, decydujące o tym, czy ser wyjdzie nam taki jaki chcemy. Omówili wszystkie składniki, potrzebne do jego wyrobu, od mleka przez szczepy bakterii po podpuszczkę. Przedstawili również procedury wytwarzania konkretnych typów serów, podkreślając przy tym, jak ważne są proporcje składników. Uczniowie mogli zapoznać się z wyposażeniem pełnej linii technologicznej do wytwarzania sera i zobaczyć, za jakie procesy odpowiada każde z urządzeń.
Można przypuszczać, że zdobyta podczas warsztatów praktyczna wiedza z zakresu przetwórstwa mięsa i mleka oraz wiedza z zakresu jakości żywności, przetwórstwa surowców rolnych w ramach działalności Marginalnej Lokalnej Ograniczonej (MLO) oraz Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) zachęci uczestników do prowadzenia tego rodzaju działalności we własnym gospodarstwie, a wytwarzana żywność w małej skali będzie wysokiej jakości.
Za treść merytoryczną informacji odpowiada Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Działanie współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Odwiedź portal KSOW – http://ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją z warsztatów i do śledzenia naszej strony internetowej www.odr.pl i profilu na portalu społecznościowego FB.
Uczniowie prześledzili cały proces przetwarzania żywności, od fazy przygotowania surowca, do powstania pełnowartościowego produktu.
Od 5 8 października 2021 roku, cztery grupy uczestników zdobywało wiedzę teoretyczną i praktyczną, w zakresie przetwórstwa mięsa i mleka, pod kierunkiem technologa do spraw żywienia w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych.Jak zrobić białą kiełbasę?
Pierwszym etapem szkolenia, dla każdej z uczestniczących grup, było przetwórstwo mięsa na białą kiełbasę. Uczniowie po zapoznaniu się z zasadami przetwórstwa w Podlaskim Centrum Technologii Rolno-Spożywczych przechodzili do pomieszczeń, gdzie odbywały się warsztaty. Na początku poruszany był temat właściwego doboru surowca. Instruktorzy informowali w jaki sposób wybrać odpowiednie składniki, aby produkt docelowy był jak najwyższej jakości. Po części teoretycznej następowała część praktyczna. Każdy z uczestników pod nadzorem technologa mógł spróbować swoich sił i umiejętności na każdym etapie przetwarzania surowca. Prowadzący zwracali szczególną uwagę na kluczowe aspekty tego procesu, takie jak: odpowiednie wymieszanie mięsa czy odparzanie kiełbasy w prawidłowej temperaturze. Uczniowie uczestniczący w warsztatach mieli możliwość zapoznania się ze sprzętem, w jaki jest wyposażona linia technologiczna do przetwórstwa mięsa a każda maszyna była zaprezentowana podczas pracy.
Każdy może zrobić ser
Drugi cykl szkoleń dotyczył przetwórstwa mleka, którego produktem końcowym był ser. Prowadzący szczegółowo przedstawili proces jego powstawania i omówili najważniejsze punkty, takie jak: temperatura mleka, prawidłowa ilość podpuszczki, odpowiednie cięcie skrzepu, decydujące o tym, czy ser wyjdzie nam taki jaki chcemy. Omówili wszystkie składniki, potrzebne do jego wyrobu, od mleka przez szczepy bakterii po podpuszczkę. Przedstawili również procedury wytwarzania konkretnych typów serów, podkreślając przy tym, jak ważne są proporcje składników. Uczniowie mogli zapoznać się z wyposażeniem pełnej linii technologicznej do wytwarzania sera i zobaczyć, za jakie procesy odpowiada każde z urządzeń.
Była również możliwość skomponowania indywidualnego smaku sera.
Uczestnicy, poprzez dobór odpowiednich przypraw, mogli stworzyć swój autorski wyrób.Można przypuszczać, że zdobyta podczas warsztatów praktyczna wiedza z zakresu przetwórstwa mięsa i mleka oraz wiedza z zakresu jakości żywności, przetwórstwa surowców rolnych w ramach działalności Marginalnej Lokalnej Ograniczonej (MLO) oraz Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) zachęci uczestników do prowadzenia tego rodzaju działalności we własnym gospodarstwie, a wytwarzana żywność w małej skali będzie wysokiej jakości.
Za treść merytoryczną informacji odpowiada Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie.
Działanie współfinansowane jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Odwiedź portal KSOW – http://ksow.pl
Zostań Partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Zapraszamy do zapoznania się z fotorelacją z warsztatów i do śledzenia naszej strony internetowej www.odr.pl i profilu na portalu społecznościowego FB.
Katarzyna Olszewska
PODR Szepietowo
PODR Szepietowo
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez