Wielkimi krokami zbliża się sezon wykonania pierwszego pokosu i przed rolnikami kolejne wyzwanie zakup folii do owijarki. Oferta bogata, rozbieżność cenowa duża, ale w ostatnich latach widać, że podejście rolników bardzo zmieniło się i cena nie jest już podstawowym kryterium wyboru! Rolnicy wiedzą, że jak chcą produkować wysokiej jakości paszę, muszą od początku do końca stawiać na jakość, nie ma taryfy ulgowej i dróg na skróty.
Sami rolnicy po latach doświadczeń i zakupów przyznają, że nie warto, bo przy takich praktykach i niby oszczędnościach, często dokładali do interesu, bo za produkty płacili drugi raz, bo pierwszy wybór nie zdał egzaminu.
Balot robimy na 12 miesięcy!
Przede wszystkim musimy pamiętać, że baloty robimy, nie na tu i teraz, ale na później. Często sianokiszonka przechowywana jest w balocie przez okres 12 miesięcy. Owinięty balot będzie musiał przetrwać mroźną zimę i upalne lato, dlatego folia musi być odporna na działanie promieni UV. Powinna chronić przed promieniowaniem ultrafioletowym i innymi niekorzystnymi warunkami pogodowymi np. opadami śniegu, wiatrem, ulewnym deszczem. Otwierając balot za rok musimy mieć odpowiedniej jakości paszę, więc wybór foli nie może być przypadkowy.
Dobra jakościowo folia musi być nie tylko trwała, ale również elastyczna i powinna odznaczać się bardzo dobrymi właściwościami klejącymi. Powinna szczelnie zabezpieczać paszę przed dopływem tlenu, pozwala to utrzymać właściwą temperaturę, dzięki temu następuje szybsze i bardziej równomierne zakiszanie się materiału. Balot musi być dobrze zrobiony i szczelnie owinięty żeby ograniczyć straty paszy do minimum. Warunki takie spełnia folia do sianokiszonki Ampolfarm, folia produkowana przez firmę Ampol – Merol, która zyskała już grono stałych i zadowolonych odbiorców.
Folia produkowana metodą BLOWN - rozdmuchu
Rolki folii o grubości 25 mikronów dostępne są w dwóch rozmiarach długość 1800m w przypadku folii o szerokości 500mm i 1500m przy folii o szerokości 750mm. Folia pozwala na wytworzenie paszy - kiszonki przygotowanej z roślin podsuszonych o zawartości 40–60 proc. suchej masy. Dobra folia to gwarancja uzyskania wysokiej jakości paszy. Większość rolników stawia na folie białe, ponieważ posiadają największą zdolność do odbijania promieniowania UV. Odbijanie promieni słonecznych bądź ich chłonięcie, zapewnia odpowiednią temperaturę i stymulację procesów fermentacyjnych zachodzących w owiniętej sianokiszonce.
Balot powinien być szczelny, a folia odporna na przebicia i wszelkiego rodzaju uszkodzenia, których jak wiemy nie brakuje podczas całorocznego przechowywania. Część rolników szczególnie ceni sobie produkcje balotów ze względu na łatwiejsze składowanie i sprawniejszy transport paszy.
Folia Ampolfarm produkowana jest metodą rozdmuchu BLOWN, jest to metoda bardziej czasochłonna, ale folia uzyskana podczas takiej produkcji charakteryzuje się lepszą jakością i odpornością na przebicia, jest bardziej rozciągliwa poza tym posiada lepsze warunki klejenia. Technologia rozdmuchu polega na roztopieniu żywicy, którą następnie rozdmuchuje się w dwóch kierunkach – maszynowym i poprzecznym, później materiał ochładza się powietrzem. Należy podkreślić, że folie do sianokiszonki Ampolfarm są produktem przyjaznym środowisku.
Przede wszystkim musimy pamiętać, że baloty robimy, nie na tu i teraz, ale na później. Często sianokiszonka przechowywana jest w balocie przez okres 12 miesięcy. Owinięty balot będzie musiał przetrwać mroźną zimę i upalne lato, dlatego folia musi być odporna na działanie promieni UV. Powinna chronić przed promieniowaniem ultrafioletowym i innymi niekorzystnymi warunkami pogodowymi np. opadami śniegu, wiatrem, ulewnym deszczem. Otwierając balot za rok musimy mieć odpowiedniej jakości paszę, więc wybór foli nie może być przypadkowy.
Dobra jakościowo folia musi być nie tylko trwała, ale również elastyczna i powinna odznaczać się bardzo dobrymi właściwościami klejącymi. Powinna szczelnie zabezpieczać paszę przed dopływem tlenu, pozwala to utrzymać właściwą temperaturę, dzięki temu następuje szybsze i bardziej równomierne zakiszanie się materiału. Balot musi być dobrze zrobiony i szczelnie owinięty żeby ograniczyć straty paszy do minimum. Warunki takie spełnia folia do sianokiszonki Ampolfarm, folia produkowana przez firmę Ampol – Merol, która zyskała już grono stałych i zadowolonych odbiorców.
Folia produkowana metodą BLOWN - rozdmuchu
Rolki folii o grubości 25 mikronów dostępne są w dwóch rozmiarach długość 1800m w przypadku folii o szerokości 500mm i 1500m przy folii o szerokości 750mm. Folia pozwala na wytworzenie paszy - kiszonki przygotowanej z roślin podsuszonych o zawartości 40–60 proc. suchej masy. Dobra folia to gwarancja uzyskania wysokiej jakości paszy. Większość rolników stawia na folie białe, ponieważ posiadają największą zdolność do odbijania promieniowania UV. Odbijanie promieni słonecznych bądź ich chłonięcie, zapewnia odpowiednią temperaturę i stymulację procesów fermentacyjnych zachodzących w owiniętej sianokiszonce.
Balot powinien być szczelny, a folia odporna na przebicia i wszelkiego rodzaju uszkodzenia, których jak wiemy nie brakuje podczas całorocznego przechowywania. Część rolników szczególnie ceni sobie produkcje balotów ze względu na łatwiejsze składowanie i sprawniejszy transport paszy.
Folia Ampolfarm produkowana jest metodą rozdmuchu BLOWN, jest to metoda bardziej czasochłonna, ale folia uzyskana podczas takiej produkcji charakteryzuje się lepszą jakością i odpornością na przebicia, jest bardziej rozciągliwa poza tym posiada lepsze warunki klejenia. Technologia rozdmuchu polega na roztopieniu żywicy, którą następnie rozdmuchuje się w dwóch kierunkach – maszynowym i poprzecznym, później materiał ochładza się powietrzem. Należy podkreślić, że folie do sianokiszonki Ampolfarm są produktem przyjaznym środowisku.
Jak szybko trzeba owinąć bele?
Po sprasowaniu podsuszonej zielonki już zaczyna się proces fermentacji, ale dopóki beli nie owiniemy folią zachodzi ona w warunkach tlenowych. Żeby straty były jak najmniejsze, owijanie należy przeprowadzić jak najszybciej. Przy wyższych temperaturach powietrza wynoszących około 200 C bela powinna być owinięta najpóźniej do 2 godzin od sprasowania. Jeżeli jest chłodniej tzn. ok. 150 C mamy na owinięcie 3 godziny, a przy 100C aż cztery godziny. Po okresie minimum 6 tygodni fermentacji można wyprodukowaną sianokiszonkę skarmiać.
Warto pamiętać, że producent zobowiązany jest do podania swojej nazwy i adresu na opakowaniu. Znani, sprawdzeni producenci i dystrybutorzy foli zawsze mają takie informacje na pudełkach, ponieważ gwarantują wysoką jakość swojego towaru i umożliwiają łatwy kontakt w przypadku jakichkolwiek problemów, czy reklamacji. Folie do sianokiszonki, siatki, sznurki, materiał siewny, środki ochrony roślin, nawozy, fachowe doradztwo i wszystko, czego tylko rolnik potrzebuje do wykonywania swojej pracy znaleźć można w punkcie handlowym Ampol Merol w Lidzbarku Warmińskim przy ulicy Olsztyńskiej.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez