Sobota, 22 września 2018

Spełniają kulinarne marzenia

2018-08-24 15:54:12 (ost. akt: 2018-08-24 15:56:47)

Autor zdjęcia: fot. KGW Sampława

Podziel się:

SAMPŁAWA-ŁÓDŹ/// Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Sampławie w sobotę, 18. sierpnia, reprezentowały nasze województwo w finale ogólnopolskiego konkursu kulinarnego. Gospodyniom przyznano wyróżnienie - gratulujemy!

Panie z KGW w Sampławie jakiś czas temu zgłosiły swój udział w ogólnopolskim konkursie "Kulinarna Biblia Polskich Potraw Kulinarnych". Organizatorem konkursu była Spółka Rabat Rolniczy, która ogłosiła go na stronie mojaWieś.pl w marcu tego roku. Konkurs polegał na tym, aby stworzyć przepis do "Kulinarnej Biblii Polskich Potraw Tradycyjnych", która zostanie wydana w wersji książkowej.
— Postanowiłyśmy zgłosić do konkursu "karmuszkę", czyli warmińsko - mazurską zupę gulaszową. Pierwszy etap polegał na tym, aby napisać o związku zgłaszanej potrawy z regionem, z którego pochodzi, a także troszkę o jej historii, wykonać potrawę, zrobić jej estetyczne zdjęcie i wysłać do redakcji. Do konkursu zgłoszono około tysiąca przepisów z całej Polski. Ze wszystkich zgłoszeń komisja konkursowa wybrała potrawy, które przeszły do kolejnego etapu, polegającym na głosowaniu internetowym. Po zakończeniu głosowania okazało się, że jesteśmy w finałowej 12. Dla nas to ogromne zaskoczenie, ale i wielka radość — relacjonuje Agnieszka Dombrowska, przewodnicząca KGW Sampława.
Sampławskie gospodynie otrzymały zaproszenie na galę finałową konkursu do Łodzi do Międzynarodowej Szkoły Sztuki Kulinarnej Ashanti, która odbyła się w minioną sobotę, 18. sierpnia.
— Gotowałyśmy tam na żywo pod okiem komisji, miałyśmy 2 godziny na przygotowanie potrawy i jej wydanie. Emocje były wielkie, ale udało się ugotować zupkę. Atmosfera podczas gotowania była naprawdę super, mimo że wszystkie KGW były dla siebie konkurencją. KGW Sampława było najmłodszym kołem gospodyń na gali. Nie znalazłyśmy się w pierwszej trójce, ale otrzymałyśmy wyróżnienie. To dla nas samych ogromny sukces. Znaleźć się w finałowej 12-tce to niesamowite przeżycie i ogromne doświadczenie. Poznałyśmy nowych ludzi, KGW z innych części kraju, mogłyśmy próbować innych dań konkursowych. Otrzymałyśmy również nagrody rzeczowe, ale nie one są tak ważne jak to, że doszłyśmy tak daleko, mogąc przy okazji promować nasz piękny region oraz gminę Lubawa — opowiadają panie Agnieszka Dombrowska, Iwona Rutkowska i Kasia Kirzanowska.
Panie zachęcają też inne koła gospodyń i podobne stowarzyszenia do udziału w tego typu konkursach. — To naprawdę nic strasznego. Nam udało się, pomimo obaw, czy podołamy temu wyzwaniu. To nasz sukces i wielka radość. Szukajcie w sobie odwagi, by sięgać po swoje marzenia :) — przekonują gospodynie z Sampławy.
"Karmuszki" będzie można posmakować m.in. podczas dożynek gminnych w Rożentalu, w niedzielę, 16. września.
Panie z Sampławy specjalnie dla Czytelników udostępniły również przepis na "karmuszkę".

mika

PRZEPIS NA KARMUSZKĘ
Składniki:
- 50-60 dag mięsa gulaszowego (np. łopatka, szynka)
- 20 dag białej fasoli Jaś
- 20 dag wędzonego boczku
- 30 dag kapusty białej
- 3 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- kawałek selera
- 2 duże cebule
- 200 g koncentratu pomidorowego
- pół szklanki kwaśnej śmietany
- 2 liście laurowe
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 3 łyżki posiekanej naci pietruszki
- 1 łyżeczka cukru
- 1-2 łyżeczki mąki
- pieprz ziołowy
- sól, pieprz
- smalec do smażenia

Sposób przygotowania:
Fasolę moczymy całą noc, następnie gotujemy do czasu aż będzie miękka i pozostawiamy w wywarze. Mięso kroimy w większą kostkę, obtaczamy lekko w mące i obsmażamy na smalcu aż się zarumieni. Boczek i cebulkę kroimy w kostkę i również smażymy na tłuszczu. Kapustę, marchew, pietruszkę i seler kroimy w słupki bądź w kostkę. Mięso wraz z tłuszczem ze smażenia, boczek z cebulą oraz warzywa wrzucamy do garnka. Doprawiamy solą , pieprzem, pieprzem ziołowym. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Potrawę zalewamy wrzątkiem i dusimy tak długo, aż mięso będzie kruche. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, fasolę wraz z wywarem, w którym się gotowała oraz cukier do smaku. Zaprawiamy śmietaną i zagotowujemy. Gęstość potrawy dostosowujemy do swoich upodobań. Potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z chlebkiem. Życzymy smacznego :)
Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB