Czwartek, 13 grudnia 2018

Gęsina ściągnęła tłumy gości do Biskupca Pomorskiego.

2018-07-19 13:12:12 (ost. akt: 2018-07-19 13:16:00)
fot.Ryszard Ulatowski

fot.Ryszard Ulatowski

Podziel się:

Już piętnasty raz w Biskupcu Pomorskim (powiat nowomiejski) mieszkańcy i goście, nawet z odległych stron, bawili się na piętnastym, jubileuszowym Święcie Gęsi. Na imprezie pojawiło się kilka tysięcy osób. Były pokazy kulinarne, konkursy i degustacje dla publiczności.

Biskupiec od dawna, niemal w całej Polsce, ma swoja markę, która związana jest z gęsiną. Co oku, od 15 lat, poprzez Święto Gęsi idzie w świat mocna promocja smacznej gęsiny i Biskupca, który jest nazywany gęsią stolicą. Hodowla gęsiny w Polsce jest sektorem bardzo rozwijającym się. Rośnie produkcja, ale co ważne coraz bardziej przekonują się do niej konsumenci.

— Kiedy rozpoczynaliśmy organizację Święta Gęsi 15 lat temu, spożycie gęsiny w Polsce na jedną osobę wynosiło zaledwie 17 gramów. Teraz wynosi ponad 200. Na pewno jest to sukces i wymierny skutek promocji gęsiny, jednego z zadań, na które w codziennym działaniu kładziemy nacisk – mówi Krystyna Ziejewska, prezes Iławskiego Stowarzyszenia Producentów Gęsi i od początku organizatorka Święta Gęsi.

Po powitaniu gości przez Krystynę Ziejewską, w towarzystwie Gustawa Marka Brzezina, marszałka województwa i Andrzeja Ochlaka, starosty nowomiejskiego oraz wójta gminy Biskupiec Arkadiusza Dobka, rozpoczął się tradycyjny konkurs kulinarny, w którym wzięły udział Koła Gospodyń Wiejskich z gminy Biskupiec oraz Iława. Równolegle, zarówno prezes Ziejewska, marszałek i starosta, wzięli udział w pokazie kulinarnym, podczas którego przygotowali potrawę z półgęska, którą poczęstowano publiczność.

Jurorzy po ocenie dań prezentowanych przez poszczególne koła gospodyń, wydali werdykt. Tym razem pierwsze i drugie miejsce pojechało do powiatu iławskiego. Wygrała Nowa Wieś, przed Gromotami. Trzecie miejsce otrzymało KGW z Łąkorza. Wyróżnienia i nagrody przypadły kołom z Podlaska, Wonny, Sumina i Osetna.

Mięso, szczególnie z gęsi owsianej, to polski hit eksportowy. Zachwycają się nim nasi zachodni sąsiedzi. Ze względu na rodzimą produkcję ważne jest jednak to, aby to Polacy częściej sięgali po gęsinę.
Działania promocyjne, jak choćby organizacja Święta Gęsi, podejmowane przez hodowców gęsi zrzeszonych w Iławskim Stowarzyszeniu Producentów Gęsi, ukierunkowane były na obaleniu mitów, które funkcjonowały.
Gęsina była postrzegana jako mięso tłuste, twarde.

Sama scena Święta Gęsi nie świeciła pustkami i przez cały czas była zajęta przez artystów. Wystąpił znany zespół Babsztyl, a także Paweł Adamejtis, półfinalista Mam Talent i zespół Projekt Hubas. Niewątpliwie porwała publiczność formacja taneczna Soltare z Olsztyna.

W programie były również degustacje dla publiczności potraw z gęsiny, którą też można było zakupić w stoisku gastronomicznym.
Finałowy występ gwiazdy wieczoru — zespołu Masters, obejrzało i wysłuchało nawet kilka tysięcy osób.
Stanisław R. Ulatowski
Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB