Czwartek, 21 listopada 2024

Przypominamy - do 31 października br. został wydłużony termin składania wnioski o przyznanie rekompensaty za nieprzerwane nieutrzymywanie świń

2017-09-25 09:59:47 (ost. akt: 2017-09-25 10:41:42)
W Polsce średnia mięsność tuczników wynosi ok. 55-56 proc. W Danii i innych krajach skandynawskich, gdzie tuczniki mają powyżej 60 proc. mięsa, mięso stało się niesmaczne i zaczyna się powoli zwracać uwagę na zwiększenie zawartości tłuszczu śródmięśnioweg

W Polsce średnia mięsność tuczników wynosi ok. 55-56 proc. W Danii i innych krajach skandynawskich, gdzie tuczniki mają powyżej 60 proc. mięsa, mięso stało się niesmaczne i zaczyna się powoli zwracać uwagę na zwiększenie zawartości tłuszczu śródmięśnioweg

Autor zdjęcia: Anna Uranowska

Podziel się:

Wniosek należy złożyć do kierownika biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa właściwego ze względu na miejsce położenia gospodarstwa, w terminie do dnia 31 października 2017 r.

Posiadacze utrzymujący świnie na obszarach objętych programem bioasekuracji, mogą ubiegać się o wypłatę rekompensat za nieprzerwane nieutrzymywanie w gospodarstwie zwierząt z gatunku świnia w okresie obowiązywania programu, tj. do końca 2018 r.

Warunki przystąpienia do programu:
— Złożenie oświadczenia do powiatowego lekarza weterynarii w terminie do 14 sierpnia 2017 r., że gospodarstwo nie spełni wymagań określonych w programie bioasekuracji

— Wykonanie decyzji powiatowego lekarza weterynarii nakazującej zabicie świń utrzymywanych w gospodarstwie lub poddanie ich ubojowi oraz zakazującej wprowadzania do gospodarstwa i utrzymywania w nim zwierząt z gatunków wrażliwych przez okres obowiązywania programu bioasekuracji, tj. do 31 grudnia 2018 r.

Wydłużenie terminu składania wniosków było możliwe dzięki wejściu w życie zmiany do rozporządzenia MRiRW w sprawie wprowadzenia "Programu bioasekuracji mającego na celu zapobieganie szerzeniu się afrykańskiego pomoru świń", na lata 2015 - 2018.

Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB