W nowoczesnym rolnictwie często zapominamy o naturalnych siłach drzemiących w roślinie i w czasie jej wzrostu aplikujemy wiele różnych specyfików, aby osiągnąć pożądany cel tj. wysoki plon, nie zawsze kierując się rozsądkiem i opłacalnością ekonomiczną.
Zaprawianie ziarna jest jednym z podstawowych zabiegów wykonywanych przed wysiewem. Popularne staje się także stosowanie wszelkich dodatków do zapraw chemicznych, tzn. preparatów poprawiających zdolność kiełkowania, jak stymulatory. Zaletami tej metody są: duża skuteczność, łatwość wykonania zabiegu oraz małe zużycie preparatów, wpływające na niski koszt zaprawiania.
Doskonałym preparatem jest Nano-Gro® Forte Superstart. Jest to w pełni organiczny i bezpieczny produkt, który zastosowany do zaprawiania nasion zapewnia roślinie lepsze warunki wzrostu już na starcie, czyli w fazie kiełkowania. Nowoczesna i unikalna formuła preparatu zastosowanego na materiale siewnym powoduje uwolnienie naturalnego potencjału rośliny, która wykorzystuje maksymalnie jej zapisany genetycznie potencjał.
Preparat Nano-Gro® Forte Superstart jest oparty na unikalnej technologii, dzięki czemu składniki aktywne preparatu po zaaplikowaniu na okrywę nasienną wnikają bezpośrednio do komórek i tam działają na wyzwolenie naturalnej siły rośliny do wzrostu.
Nasiona zaprawiane preparatem szybciej i skuteczniej kiełkują, nawet w niekorzystnych warunkach glebowych i pogodowych (susza, zbyt niskie lub zbyt wysokie temperatury). Preparat wnikając do rośliny powoduje uruchomienie jej naturalnego systemu obronnego poprzez wytwarzanie większej ilości substancji zapasowych (cukrów), białek oraz naturalnych hormonów.
Stymulacja Nano-Gro® Forte Superstart poprzez zaprawianie rozgrywa się w trzech płaszczyznach. Pierwsza płaszczyzna to stymulacja rozwoju systemu korzeniowego wraz z strefą włośnikową. Druga z nich to stymulacja części nadziemnej. Trzecia płaszczyzna to stymulacja odporności roślin. Jest to niezwykle istotne, ponieważ prawidłowo rozwinięta roślina to przede wszystkim dobrze odżywiona a co za tym idzie bardziej odporna na choroby i warunki stresowe. W efekcie rolnik otrzymuje wysoki i dobrej jakości plon, w Polsce średnio ok. 0,7 t więcej z ha pszenicy, co przekłada się na czysty zysk.
Należy również wspomnieć o innych oszczędnościach, ponieważ rośliny zdrowe i silne wymagają mniejszych nakładów na ochronę przeciwko chorobom i szkodnikom, a doskonale rozwinięty ich system korzeniowy pomaga wykorzystać w pełni składniki odżywcze, więc kolejna oszczędność to mniejsze dawki nawozu jakie stosujemy w uprawie.
dr Anna Magdalena Ambroszczyk, UR Kraków
dr Anna Magdalena Ambroszczyk, UR Kraków
Kontakt z doradcą firmy Agrarius
mgr inż. Maria Magdalena Kasińska
tel. 722 132 309
e-mail: m.kasinska@agrarius.eu
mgr inż. Maria Magdalena Kasińska
tel. 722 132 309
e-mail: m.kasinska@agrarius.eu
Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 9 (324) wrzesień 2017
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez