Piątek, 26 kwietnia 2024

W skali roku ceny żywca wieprzowego znacznie wzrosły

2017-04-14 21:16:01 (ost. akt: 2017-04-14 21:29:58)
Średnie miesięczne ceny skupu podstawowych zbóż, żywca wołowego, wieprzowego i drobiowego w 2015 i 2017 roku

Średnie miesięczne ceny skupu podstawowych zbóż, żywca wołowego, wieprzowego i drobiowego w 2015 i 2017 roku

Autor zdjęcia: Robert Stopa

Podziel się:

Pojawiają się nowe prognozy odnoszące się do sytuacji na globalnym rynku rzepaku w nadchodzącym sezonie 2017/18. Jego światowa produkcja po trzech latach spadków najprawdopodobniej wzrośnie. Ze względu jednak na bardzo niskie zapasy na koniec bieżącego sezonu, całkowita podaż rzepaku będzie jedynie nieznacznie większa w relacji rocznej.

Wnioski takie płyną z ostatniego raportu Międzynarodowej Rady Zbożowej (MRZ) opublikowanego 30 marca br.

Zużycie rzepaku nie ulegnie dużej zmianie

Eksperci prognozują, że światowa produkcja rzepaku w przyszłym sezonie wyniesie 69,9 mln ton i będzie o prawie 3 proc. wyższa, czyli o 1,8 mln tony niż w sezonie poprzednim. Jednocześnie będzie zbliżona do średniej z ostatnich trzech sezonów.

Uwzględniając wyższą produkcję, ale mniejsze zapasy na początku sezonu 2017/18, światowa podaż rzepaku wyniesie 74,5 mln t i będzie o niespełna 1 proc. wyższa (o 0,5 mln t) niż w sezonie 2016/17. Ze względu na dużą dostępność soi, której globalna produkcja ma ponownie wzrosnąć o 1 proc. do 345 mln t, zużycie rzepaku nie ulegnie dużej zmianie. Wzroście o 0,5 mln t do 70 mln t.

Niejednoznaczne tendencje w notowaniach


Według zestawienia notowań cenowych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w marcu br. na rynku obrotu zbożami zarówno konsumpcyjnymi jak i paszowymi nie odnotowano jednorodnie ukierunkowanych zmian w kształtowaniu się cen skupu.

Ceny pszenicy konsumpcyjnej, jako jedynego zboża konsumpcyjnego, na koniec marca potaniały i wyniosły 685,53 zł/t. Oznacza to, że w zestawieniu z końcem lutego przedstawione ceny są niższe o 2,15 proc. Natomiast cena żyta konsumpcyjnego w marcu wzrosła do 591,89 zł/t i jest o 2,47 proc. wyższa niż w lutym. W porównaniu do roku ubiegłego uzyskiwane w skupie ceny są zarówno w przypadku pszenicy konsumpcyjnej jak i żyta wyższe — pszenicy konsumpcyjnej o 3,82 proc., natomiast w przypadku żyta konsumpcyjnego o 15,47 proc.



Także w notowaniach cen skupu zbóż paszowych można było zaobserwować różnice w kształtowaniu się ich wartości. W marcu średnie ceny skupu kukurydzy wzrosły z poziomu 648,07 do 671,03 zł/t (wzrost o 3,54 proc.). Jest to jednocześnie cena o 1,73 proc. wyższa od notowanej rok wcześniej. W przypadku jęczmienia paszowego obniżka średniej ceny w skupie z 626,44 do 603,63 zł/t oznacza spadek o 3,64 proc. w stosunku do lutego, a w porównaniu do końca marca roku 2016 ziarno tego zboża jest wciąż droższe o 2,48 proc.

Największy wzrost cen odnotowano w przypadku pszenżyta. Średnia cena skupu tego zboża w wysokości 652,42 zł/t jest o 4,08 proc. wyższa niż notowana w lutym. W porównaniu do roku ubiegłego obecna cena także wykazuje wyższy poziom, o 14,37 proc.

Na rynkach światowych obrotu zbożami również odnotowano zróżnicowane kształtowanie się cen obrotu zarówno zbóż paszowych jak i zbóż konsumpcyjnych, przeważały jednak tendencje wzrostowe.

Niewielka, ale stała obniżka cen rzepaku


Pod koniec marca, ceny rzepaku na giełdach europejskich wzrosły na co w znacznej mierze wpłynęło odnotowane spore umocnienie cen canoli i soi za oceanem, a także zwyżka cen olejów roślinnych i ropy naftowej na giełdach światowych. Generalnie dobra kondycja upraw rzepaku ozimego pozwala przewidywać wzrost zbiorów rzepaku w Unii Europejskiej — 28, w bieżącym roku. Jak wstępnie prognozuje unijny ośrodek badawczy MARS, średnie plony rzepaku w Unii w 2017 roku wyniosą 3,29 t/ha i będą o 6,8 proc. większe niż przed rokiem.

W skupie nasion rzepaku w Polsce marzec był miesiącem, który po okresie wzrostów przyniósł niewielki spadek cen płaconych przez firmy skupujące. Na koniec marca cena skupu nasion rzepaku kształtowała się na poziomie 1 879 zł/t. To cena o 9 zł niższa niż w lutym (różnica — 0,48 proc.), natomiast porównanie z ceną sprzed roku wykazuje wzrost o 12,51 proc. (1 670 zł/t).

Złe wiadomości dla producentów wołowiny


Jak wynika z prowadzonych notowań marzec nie przyniósł zmian w tendencjach cenowych w skupie żywca zarówno mięsa czerwonego (wołowiny i wieprzowiny) jak i białego (brojlerów i indyków). Dalszemu osłabieniu podlegały notowania cenowe mięsa wołowego. Na pozostały asortyment żywca również utrzymywały się tentencje cenowe z poprzedniego okresu (dalszy wzrost cen). Uzyskiwane w marcu w skupie ceny za wołowinę obniżyły się z 6,35 do 6,34 zł/kg. Obniżka ceny w skali miesiąca wynosi więc 1,78 proc., natomiast w skali roku jest to cena w dalszym ciągu wyższa o 1,72 proc.

Najbardziej widoczną zmianę odnotowano w średnich cenach skupu żywca wieprzowego. W marcu ceny tego żywca z poziomu 4,81 wzrosły do 5,21 zł/kg, co oznacza wzrost o 8,37 proc. W porównaiu do analogicznego okresu roku poprzedniego cena ta jest również wyższa o 23,63 proc.

W skupie żywca indyczego w omawianym okresie po okresowych wahaniach również na koniec odnotowano zwyżkę cen skupu, wynoszącą 0,08 zł/kg wagi żywej (z 4,99 na 5,07 zł/kg wagi żywej). W okresie 31 dni jest to zatem cena o 1,60 proc. wyższa. Notowana w odniesieniu do analogicznego okresu poprzedniego roku jest jednak o 7,61 proc. niższa.

Notowania cenowe w skupie brojlerów kurzych w marcu systematycznie ulegały wzrostowi z poziomu 3,30 do 3,41 zł/kg masy ciepłej poubojowej. Jest to wzrost o 3,13 proc. w skali miesiąca. Osiągnięta na koniec marca cena brojlerów jest również o 0,40 proc. wyższa niż w w tym samym okresie roku 2016 (3,39 zł/kg masy ciepłej poubojowej).

Podobne jak w Polsce tendencje w obrocie żywcem można było zaobserwować na rynkach europejskich i światowych.

Obniżka cen jaj spożywczych


Na rynku jaj spożywczych, pomimo okresu przedświątecznego, nie zaobserwowano wzrostów cenowych. Wprost przeciwnie, marzec przyniósł obniżki cen za oferowany asortymentem jaj spożywczych w poszczególnych klasach wielkości, poza klasami „M” i „L”, które zachowały wartość skupu notowaną w lutym.Średnia cena w notowaniach na koniec marca 2017 roku wyniosła 32 zł/100 sztuk, co oznacza spadek o 3,76 proc. w skali miesiąca.


W porównaniu do ubiegłego roku uzyskiwane średnie ceny są także niższe o 4,74 proc. Analizując ceny w poszczególnych klasach wiekości jedynie w klasach „M” i „L” utrzymały się ceny skupu za 100 szt. sprzed miesiąca, a jaja w pozostałych klasach taniały.

Poprawa sytuacji w artykułach mleczarskich


W Polsce, w marcu obrót zarówno tłuszczem mlecznym, jak i mlekiem w proszku na rynku artykułów mleczarskich ulegał niewielkiej poprawie. W przypadku obrotu masłem konfekcjonowanym oraz w blokach odnotowany wzrost jest zauważalny. Cena płacona za masło konfekcjonowane wzrosła z 17,80 na koniec lutego do 18,29 zł/kg w notowaniach na koniec marca, natomiast cena masła oferowanego w blokach w tym samym okresie wzrosła z 16,45 do 16,79 zł/kg. Jest to odpowiednio o 2,74 proc. i 2,06 proc. więcej niż w lutym. W odniesieniu do analogiczego okresu sprzed roku masło konfekcjonowane wzmocniło swoją wartość o 48,78 proc., natomiast masło w blokach o 65,43 proc.

Ceny oferowane na rynku za pełne mleko w proszku także uległały kolejnym podwyżkom wartości. Za kg tego produktu na koniec marca 2017 r. oferowano 11,95 zł, a więc o 3,22 proc. więcej niż w lutym. Natomiast mleko odtłuszczone w proszku jako jedyne na przełomie marca i kwietnia 2017 roku potaniało i płacono za nie o 8,98 proc. mniej niż w lutym, a więc gdy kosztowało 7,60 zł/kg. W porównaniu do analogicznego okresu 2016 roku mleko pełne kosztowało o 35,96 proc. więcej, a odtłuszczone jedynie o 7,45 proc. więcej.

mgr inż. Robert Stopa, WMODR z siedzibą w Olsztynie
rolniczeabc@rolniczeabc.pl

Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 4 (319) kwiecień 2017 r


Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB