Czwartek, 14 grudnia 2017

Od 1 marca można stosować nawozy naturalne

2017-03-09 16:05:51 (ost. akt: 2017-03-09 16:41:26)
Zgodnie z przepisami, nawozy naturalne w postaci płynnej lub stałej (obornik, gnojówka, gnojowica) można stosować w terminie od 1 marca do 30 listopada (na terenach OSN — do 15 listopada)

Zgodnie z przepisami, nawozy naturalne w postaci płynnej lub stałej (obornik, gnojówka, gnojowica) można stosować w terminie od 1 marca do 30 listopada (na terenach OSN — do 15 listopada)

Autor zdjęcia: Dariusz Kucman

Podziel się:

Wraz z początkiem marca skończył się zimowy okres, podczas którego zakazane jest stosowanie nawozów naturalnych. Zgodnie z przepisami, nawozy naturalne w postaci płynnej lub stałej (obornik, gnojówka, gnojowica) można stosować w terminie od 1 marca do 30 listopada (na terenach OSN — do 15 listopada).

Dodatkowo nawozów naturalnych nie wolno stosować:

— na glebach zalanych wodą oraz przykrytych śniegiem lub zamarzniętych do głębokości 30 cm, a także podczas opadów deszczu;

— płynnych nawozów naturalnych (gnojowica, gnojówka) na glebach bez okrywy roślinnej, położonych na stokach o nachyleniu większym niż 10 proc.;

— płynnych nawozów naturalnych (gnojowica, gnojówka) podczas wegetacji roślin przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez ludzi.

Jak wskazuje Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa, najlepszym terminem aplikacji nawozów naturalnych jest jesień. „Wówczas — do wiosny — obornik, oczywiście pod warunkiem sprzyjających warunków wilgotnościowych, dobrze się rozłoży w glebie. W okresie wiosennym można stosować obornik, ale w mniejszych dawkach, powinien być dobrze przefermentowany, gdyż nierozłożony może utrudniać kiełkowanie roślin.

Pełną dawkę obornika najlepiej jest zastosować jesienią, pod orkę zimową. W terminie wiosennym do nawożenia przedsiewnego roślin zaleca się stosować gnojowicę i gnojówkę” — precyzuje IUNG.

dk

Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 3 (318) 8 marca 2017 r
Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB