Rolnicy z województwa warmińsko-mazurskiego znaleźli się w czołówce gospodarstw ekologicznych w kraju zdobywając I i III miejsce w krajowym konkursie ekologicznym. W roku 2016 zgłoszono łącznie 28 gospodarstw w dwóch kategoriach: ekologia-środowisko i gospodarstwo towarowe. W każdej kategorii nagradzano trzy pierwsze miejsce i po jednym wyróżnieniu.
I miejsce dla Koziej Farmy
Katarzyna i Grzegorz Łascy prowadzą 92 hektarowe gospodarstwo Kozia Farma w Złotnej niedaleko Morąga. Certyfikowane są nie tylko pola i łąki, ale także zwierzęta — kozy oraz mleko i produkty przetwarzane z mleka koziego. Państwo Łascy pierwsze kozy w ilości 30 sztuk zakupili w 2011 r., dziś stado liczy 75 matek, 140 kóz dorosłych oraz 30 koźlątek. Jest to jedno z największych kozich stad w Polsce utrzymywane w systemie otwartym. Ze względu na różnorodność cennych cech w różnych typach kóz utrzymywane stado nie jest jednorodne. Są tu kozy w typie: alpejskim, saaneńskim, polskim białym uszlachetnionym i burskim.
Zdecydowali się na produkcję serów
Łascy nie od zawsze związani byli z rolnictwem. Długie 20 lat mieszkali pod Warszawą i tam spełniali się zawodowo, jednak zawsze marzyli o wsi. W końcu postawili wszystko na jedną kartę i zaczęli realizować marzenia. Zdecydowali się na kozy i produkcję serów z mleka koziego. Już wtedy wiedzieli, że to co powinno znaleźć się na talerzu winno być naturalne, zdrowe i świeże a nade wszystko doskonałe pod względem jakościowym no i oczywiście bez chemii. Dlatego wszystko jest certyfikowane i pod stałą kontrolą Inspekcji Weterynaryjnej. Serowarnia nowo wybudowana aż razi czystością. Oczywiście mogliśmy jej wnętrze oglądać tylko przez szybę, bo do serowarni mają wstęp tylko upoważnione osoby.
Przebywając na Koziej Farmie miałam okazję próbowania kozich przysmaków. Smakowałam podane w kolejności od łagodnych do tych wzbogaconych i ze zdecydowanym smakiem. Pierwsze na stole królowały jogurty probiotyczne i łagodne twarogi, później sery podpuszczkowe lekko solone, potem wkroczyły na stół sery dłużej dojrzewające 10-, 20- lub 30-dniowe. Smaki serów wzbogacane są przez ekologiczne zioła: czarnuszkę (pieprz ubogich), kozieradkę, czosnek niedźwiedzi, bazylię, suszone pomidory oraz czerwony pieprz. Na końcu podany został wędzony w zimnym dymie ser Złotniak (zwycięzca festiwalu serowego). Wszystkie produkty certyfikowane można nabyć nie tylko bezpośrednio z gospodarstwa, ale także ze sklepu internetowego i w sklepach stacjonarnych.
Agroturystyka często towarzyszy ekologii
W gospodarstwie Kozia Farma prowadzona jest także agroturystyka. Można spędzić tam czas w samotności ze zwierzętami lub z rodziną i z dziećmi. Przyjmowane są także grupy zorganizowane, których uczestnikami są dzieci, dorośli a także młodzież ucząca się i studenci, przyjmowani są także turyści najczęściej z Niemiec. W programie jest zwiedzanie gospodarstwa, degustacja serów i innych smakołyków z farmy a nade wszystko można przeżyć niezwykłe spotkanie ze zwierzętami, a muszę dodać, że wszystkie kozy są oswojone i bardzo towarzyskie, posiadają swoje imiona i reagują na nie. Wszystkie imiona kóz zna zaprzyjaźniona bez granic z nimi pani Kasia.
Kozia Farma jest także laureatem serowego festiwalu — wrocławskie Święto Sera i Wina. W konkursie serowarskim zdobyli pierwsze miejsce za ser Złotniak, a w kategorii serów twarożkowych wygrał ich Twarożek Oberlandzki.
mgr inż. Barbara Skowronek, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie
rolniczeabc@rolniczeabc.pl
Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez
Anonymus #2228977 | 208.114.*.* 23 kwi 2017 15:28
Hm, nie ma zadnych komentarzy? A szkoda, bo powinny byc - zdrowa zywnosc, to zdrowe spoleczenstwo.
! odpowiedz na ten komentarz