Czwartek, 28 marca 2024

Producenci żywności ekologicznej mają swoje sukcesy

2016-12-03 22:52:27 (ost. akt: 2016-12-03 23:16:41)
Smaki serów wzbogacane są przez ekologiczne zioła: czarnuszkę (pieprz ubogich), kozieradkę, czosnek niedźwiedzi, bazylię, suszone pomidory oraz czerwony pieprz

Smaki serów wzbogacane są przez ekologiczne zioła: czarnuszkę (pieprz ubogich), kozieradkę, czosnek niedźwiedzi, bazylię, suszone pomidory oraz czerwony pieprz

Autor zdjęcia: WMODR

Podziel się:

Rolnicy z województwa warmińsko-mazurskiego znaleźli się w czołówce gospodarstw ekologicznych w kraju zdobywając I i III miejsce w krajowym konkursie ekologicznym. W roku 2016 zgłoszono łącznie 28 gospodarstw w dwóch kategoriach: ekologia-środowisko i gospodarstwo towarowe. W każdej kategorii nagradzano trzy pierwsze miejsce i po jednym wyróżnieniu.

Już po raz kolejny Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy współpracy z Centrum Doradztwa Rolniczego Oddział w Radomiu ogłosiło konkurs krajowy na Najlepsze Gospodarstwo Ekologiczne w 2016 roku, w dwóch kategoriach: ekologia-środowisko i ekologiczne gospodarstwo towarowe Oczywiście Ośrodki Doradztwa Rolniczego z każdego województwa prowadziły nabór gospodarstw ekologicznych do tego konkursu i przeprowadzały etap wojewódzki. Laureaci etapów wojewódzkich z obu kategorii zgłaszani były do etapu krajowego. Podsumowanie i ogłoszenie wyników etapu krajowego odbyło się w Łodzi w dniach 6-7 październik podczas IX Międzynarodowych Targów Żywności Ekologicznej i Tradycyjnej Natura Food.

W roku 2016 zgłoszono łącznie 28 gospodarstw w dwóch kategoriach: ekologia-środowisko i gospodarstwo towarowe. W każdej kategorii nagradzano trzy pierwsze miejsce i po jednym wyróżnieniu. Z naszego województwa w kategorii: gospodarstwo towarowe Katarzyna i Grzegorz Łaski zdobyli I miejsce, natomiast w kategorii: ekologia-środowisko. Elżbieta i Zdzisław Kobus ze wsi Wawrochy pod Szczytnem, zdobyli III miejsce.

I miejsce dla Koziej Farmy


Katarzyna i Grzegorz Łascy prowadzą 92 hektarowe gospodarstwo Kozia Farma w Złotnej niedaleko Morąga. Certyfikowane są nie tylko pola i łąki, ale także zwierzęta — kozy oraz mleko i produkty przetwarzane z mleka koziego. Państwo Łascy pierwsze kozy w ilości 30 sztuk zakupili w 2011 r., dziś stado liczy 75 matek, 140 kóz dorosłych oraz 30 koźlątek. Jest to jedno z największych kozich stad w Polsce utrzymywane w systemie otwartym. Ze względu na różnorodność cennych cech w różnych typach kóz utrzymywane stado nie jest jednorodne. Są tu kozy w typie: alpejskim, saaneńskim, polskim białym uszlachetnionym i burskim.


Zdrowa ekologiczna żywność pochodzi z mleka od szczęśliwych kóz, które mają do swojej dyspozycji aż 18 hektarów aromatycznych pastwisk i łąk i które przebywają w okresie chłodu, zimy i deszczu w nowo wybudowanych budynkach inwentarskich. Z mleka pozyskiwanego od szczęśliwych kóz produkowane są przepyszne sery zagrodowe: krótko dojrzewające sery podpuszczkowe, śmietankowe twarożki z pasteryzowanego i niepasteryzowanego mleka, kozie sery solankowe, wędzone, a także kefiry i jogurty. Certyfikacja gospodarstwa realizowana jest przez Jednostkę Certyfikującą Agro Bio Test PL-EKO-07-10404, natomiast działalność gospodarcza prowadzona jest na podstawie przepisów MOL o weterynaryjnym numerze produkcji 28157209.

Zdecydowali się na produkcję serów


Łascy nie od zawsze związani byli z rolnictwem. Długie 20 lat mieszkali pod Warszawą i tam spełniali się zawodowo, jednak zawsze marzyli o wsi. W końcu postawili wszystko na jedną kartę i zaczęli realizować marzenia. Zdecydowali się na kozy i produkcję serów z mleka koziego. Już wtedy wiedzieli, że to co powinno znaleźć się na talerzu winno być naturalne, zdrowe i świeże a nade wszystko doskonałe pod względem jakościowym no i oczywiście bez chemii. Dlatego wszystko jest certyfikowane i pod stałą kontrolą Inspekcji Weterynaryjnej. Serowarnia nowo wybudowana aż razi czystością. Oczywiście mogliśmy jej wnętrze oglądać tylko przez szybę, bo do serowarni mają wstęp tylko upoważnione osoby.
Przebywając na Koziej Farmie miałam okazję próbowania kozich przysmaków. Smakowałam podane w kolejności od łagodnych do tych wzbogaconych i ze zdecydowanym smakiem. Pierwsze na stole królowały jogurty probiotyczne i łagodne twarogi, później sery podpuszczkowe lekko solone, potem wkroczyły na stół sery dłużej dojrzewające 10-, 20- lub 30-dniowe. Smaki serów wzbogacane są przez ekologiczne zioła: czarnuszkę (pieprz ubogich), kozieradkę, czosnek niedźwiedzi, bazylię, suszone pomidory oraz czerwony pieprz. Na końcu podany został wędzony w zimnym dymie ser Złotniak (zwycięzca festiwalu serowego). Wszystkie produkty certyfikowane można nabyć nie tylko bezpośrednio z gospodarstwa, ale także ze sklepu internetowego i w sklepach stacjonarnych.

Agroturystyka często towarzyszy ekologii


W gospodarstwie Kozia Farma prowadzona jest także agroturystyka. Można spędzić tam czas w samotności ze zwierzętami lub z rodziną i z dziećmi. Przyjmowane są także grupy zorganizowane, których uczestnikami są dzieci, dorośli a także młodzież ucząca się i studenci, przyjmowani są także turyści najczęściej z Niemiec. W programie jest zwiedzanie gospodarstwa, degustacja serów i innych smakołyków z farmy a nade wszystko można przeżyć niezwykłe spotkanie ze zwierzętami, a muszę dodać, że wszystkie kozy są oswojone i bardzo towarzyskie, posiadają swoje imiona i reagują na nie. Wszystkie imiona kóz zna zaprzyjaźniona bez granic z nimi pani Kasia.
Kozia Farma jest także laureatem serowego festiwalu — wrocławskie Święto Sera i Wina. W konkursie serowarskim zdobyli pierwsze miejsce za ser Złotniak, a w kategorii serów twarożkowych wygrał ich Twarożek Oberlandzki.

Artykuł o Elżbiecie i Zdzisławie Kobus, zdobywcach III miejsca w grudniowym wydaniu Rolniczego ABC.


mgr inż. Barbara Skowronek, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego z siedzibą w Olsztynie
rolniczeabc@rolniczeabc.pl

Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 11 (314) 9 listopada 2016



Polub nas na Facebooku:

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Anonymus #2228977 | 208.114.*.* 23 kwi 2017 15:28

    Hm, nie ma zadnych komentarzy? A szkoda, bo powinny byc - zdrowa zywnosc, to zdrowe spoleczenstwo.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz