Czwartek, 28 marca 2024

ARiMR przyjmuje wnioski na tworzenie grup producentów rolnych

2016-10-13 21:25:57 (ost. akt: 2016-10-13 22:05:34)
W nowym PROW znacznie wzrosła wysokość wsparcia, które może otrzymać grupa — obecnie jest to w pierwszym roku 10 proc. wartości przychodów netto

W nowym PROW znacznie wzrosła wysokość wsparcia, które może otrzymać grupa — obecnie jest to w pierwszym roku 10 proc. wartości przychodów netto

Autor zdjęcia: Anna Uranowska

Podziel się:

Od 30 września do 28 listopada 2016 r. nowopowstałe grupy producentów rolnych mogą składać w ARiMR wnioski o przyznanie pomocy w ramach działania „Tworzenie grup producentów i organizacji producentów” z PROW 2014-2020.

Bieżący nabór jest pierwszym naborem z nowego PROW i w związku z tym mogą w nim wziąć udział wszystkie grupy uznane po 1 stycznia 2014 r.

Dzięki wsparciu na tworzenie grup producentów z PROW na lata 2007-2013 wielu rolników przekonało się, że wspólne działanie w ramach grup producentów rolnych ułatwia funkcjonowanie na współczesnym rynku poprzez koncentrację produkcji oraz możliwość przygotowania dużych, standaryzowanych i jednorodnych dostaw partii produktów.

W obecnym PROW dokonano zmian reguł dotyczących przyznawania wsparcia grupom producentów rolnych. Zgodnie z obecnymi przepisami, o wsparcie może ubiegać się grupa producentów rolnych, w skład której wchodzą wyłącznie osoby fizyczne niebędące wcześniej członkami grupy producentów rolnych w odniesieniu do tego samego produktu. Zmieniła się też instytucja uznająca grupy — z urzędów marszałkowskich na Agencję Rynku Rolnego. Z kolei wsparcie finansowe, tak jak poprzednio, będzie przyznawała ARiMR.

Każdy członek grupy ubiegającej się o wsparcie powinien prowadzić produkcję produktów, ze względu na które grupa się uznała, przynajmniej w roku poprzedzającym rok uznania grupy. Ponadto grupa musi wpisywać się w definicję mikro, małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP), co oznacza, że jej roczny obrót nie może przekraczać 50 mln EUR — nie powinno to być problemem dla żadnej grupy.
W odniesieniu do definicji MŚP zmieniła się jednak interpretacja w zakresie zatrudniania pracowników — zgodnie z obecną interpretacją grupa nie musi tworzyć co najmniej jednego pełnego etatu, co było wcześniej wskazywane jako obowiązek.


https://m.wm.pl/2016/03/orig/0000095593-mp-otbr-6928v2-297918.jpg


Odmiennie niż wcześniej wygląda również procedura przyznawania pomocy, ponieważ nabór wniosków nie ma charakteru ciągłego, lecz odbywa się w konkretnie określonym terminie, a wnioski grup będą oceniane na podstawie ustalonych kryteriów.

Wśród tych kryteriów występują:
— zorganizowanie grupy w formie spółdzielni;
— utworzenie grupy dla następujących rodzajów produktów: świnie, bydło mięsne, owce lub kozy, miód i produkty pszczele, rośliny na cele energetyczne lub do wykorzystania technicznego, szyszki chmielowe;
— liczebność grupy;
— dobrowolne ubezpieczenie produkcji członków grupy;
— rozdrobnienie agrarne w powiecie, w którym jest zarejestrowana grupa;
— realizacja inwestycji w zakresie innowacyjności, przeciwdziałaniu zmianom klimatu lub ochrony środowiska,
— liczba zatrudnionych pracowników.

Na podstawie ww. kryteriów będą przyznawane punkty, które określą pozycję grupy na liście rankingowej do przyznania pomocy.

W nowym PROW znacznie wzrosła wysokość wsparcia, które może otrzymać grupa — obecnie jest to w pierwszym roku 10 proc. wartości przychodów netto, a w następnych latach kolejno: 8 proc., 6 proc., 5 proc. i 4 proc., pod warunkiem, że grupa może otrzymać maksymalnie 100 tys. EUR rocznie. Pomoc jest przyznawana przez 5 lat.


mgr Arkadiusz Tabaka, WMODR z siedzibą w Olsztynie

Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 10 (313) 12 października 2016 r.

Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB