Piątek, 15 grudnia 2017

Dodatkowe źródło dochodów - sprzedaż bezpośrednia wyprodukowanej żywności

2016-09-28 17:10:39 (ost. akt: 2016-09-28 17:26:25)
Polscy rolnicy podobnie jak rolnicy z innych państw członkowskich Unii Europejskiej, będą mogli sprzedawać wyprodukowaną przez siebie żywność konsumentom finalnym

Polscy rolnicy podobnie jak rolnicy z innych państw członkowskich Unii Europejskiej, będą mogli sprzedawać wyprodukowaną przez siebie żywność konsumentom finalnym

Autor zdjęcia: Monika Kopaczel-Radziulewicz

Podziel się:

27 września Rada Ministrów przyjęła, przedłożony przez ministra rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztofa Jurgiela, projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników. Jest to długo oczekiwany przez rolników projekt aktu prawnego ułatwiającego sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa rolnego.

Podstawowym celem projektowanej ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników jest stworzenie polskim rolnikom lepszych możliwości rozwoju produkcji i sprzedaży konsumentom finalnym żywności wyprodukowanej w całości lub w części z własnej uprawy, chowu lub hodowli.

Produkujemy i sami sprzedajemy


Polscy rolnicy podobnie jak rolnicy z innych państw członkowskich Unii Europejskiej, będą mogli sprzedawać wyprodukowaną przez siebie żywność konsumentom finalnym. Już wielokrotnie zgłaszane były postulaty, że taka ustawa jest bardzo potrzebna, ponieważ daje możliwości dodatkowego zarobku mieszkańcom wsi, reguluje zasady sprzedaży bezpośredniej i będzie można już zgodnie z prawem sprzedawać pierogi, ciasta, powidła, twarogi, smalec i wiele innych przysmaków produkowanych w gospodarstwach rolnych.

To także zysk dla polskich konsumentów, którzy są coraz bardziej świadomi, czym się na co dzień żywimy, a co jeść powinniśmy, coraz częściej stawiają na tą prawdziwą ekologię i wolą zjeść mniej, a smaczniej i zdrowiej. W związku z tym obserwujemy coraz większe zainteresowanie możliwością zakupu świeżej żywności, produkowanej w danym rejonie przez lokalnych rolników. Kolejną korzyścią wynikającą z przyjętych rozwiązań będzie zredukowanie długiego łańcuszka pośredników, zajmujących się dostarczaniem produktów z gospodarstw. Dzięki temu ceny produktów będą z pewnością nieco niższe, a konsument będzie miał bezpośredni kontakt z producentem.

Preferencje podatkowe


Proponowane są również preferencje podatkowe dla rolników prowadzących handel detaliczny – przewiduje się zwolnienie z podatku od sprzedaży żywności do wysokości 20 tysięcy złotych rocznie. Natomiast po przekroczeniu tej kwoty sprzedaż ma być opodatkowana w wysokości 2 proc. stawki podatku zryczałtowanego. Projektowane zwolnienie z podatku dochodowego stanowi pomoc de minimis.

Projektowana ustawa umożliwia producentom rolnym produkcję jak najszerszego asortymentu żywności, w tym produktów złożonych takich jak np. gołąbki, naleśniki czy ciasta. Zaproponowano również wprowadzenie rozwiązań pozwalających na nabywanie produktów spoza gospodarstwa, jednocześnie ograniczając ich ilość – co najmniej 50% produktu finalnego, z wyłączeniem wody, mają stanowić produkty roślinne lub zwierzęce pochodzące z własnej uprawy, hodowli lub chowu.

Kto będzie sprawował nadzór


Z nadzoru nad działalnością związaną z tzw. rolniczym handlem detalicznym produktami pochodzenia zwierzęcego, a także żywnością zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego ma być wyłączona Państwowa Inspekcja Sanitarna. Jej obowiązki przejmie Inspekcja Weterynaryjna.

Nadzór nad produkcją i wprowadzaniem do obrotu środków spożywczych pochodzenia niezwierzęcego w ramach rolniczego handlu detalicznego pozostawiono w gestii Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Projekt ustawy zostanie teraz przekazany do Sejmu RP.

mkr
Źródło: MRiRW

Polub nas na Facebooku:

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB