Piątek, 20 października 2017

III Ogólnopolskie Święto Sera w Olsztynie

2015-08-28 14:20:15 (ost. akt: 2015-08-31 11:49:29)
Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu.

Zdjęcie jest tylko ilustracją do tekstu.

Autor zdjęcia: pixabay.com

Podziel się:

W Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa, który odbędzie się w dniach 12-13 września w olsztyńskim Hotelu Omega, zaprezentują się zarówno giganci branży mleczarskiej, jak i mniejsze firmy z całej Polski. Celem imprezy jest zaprezentowanie konsumentom najwyższej jakości serów i twarogów oraz ich wartości odżywczej.

W III Ogólnopolskim Święcie Sera — Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa zaprezentuje się ponad dwudziestu producentów serów z całej Polski.

— Nie zabraknie zarówno gigantów branży mleczarskiej działających w Polsce oraz mniejszych firm, które produkują wyjątkowe twarogi i sery — mówi dr Maria Czerniewicz, sekretarz festiwalu, a zarazem pracownik Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. — Nie wiem czy znaleźlibyśmy w naszym kraju drugie przedsięwzięcie o takim zasięgu.

Ten rok dla katedry mleczarstwa olsztyńskiego uniwersytetu jest wyjątkowy, bo świętuje ona swoje 70-lecie istnienia.

— To tutaj zostało opracowanych wiele gatunków sera — mówi sekretarz festiwalu. — To z olsztyńskiego Kortowa poszło w świat wielu serowarów. Większość znaczących pracowników w zakładach mleczarskich w kraju to nasi absolwenci. Znane są w Polsce nazwiska takich serowarów jak prof. Stefan Poznański, prof. Jerzy Jakubowski czy prof. Aleksander Surażyński.

Oficjalne otwarcie festiwalu nastąpi w sobotę 12 września o godz. 11. w olsztyńskim Hotelu Omega przy ul. Sielskiej. W ciągu dwóch dni święta (sobota w godz. 10-18 i niedziela w godz. 10-17) będzie można degustować sery oraz twarogi. Odbędą się również pokazy kulinariów przygotowanych na bazie sera. Znajdzie się i stoisko eksperta, gdzie będzie można zasięgnąć informacji o tym, czym charakteryzuje się dobry ser, dowiedzieć się o rodzajach i różnicach między jego gatunkami, prawidłowości znakowania serów czy roli nabiału w naszej diecie. Nie zabraknie również atrakcji dla dzieci. Będą oni mogli przejść "Boso przez... mleczną krainę", gdzie w arkana mleczarstwa będą wtajemniczać je studenci lub zajrzeć na "Uliczkę Seromaniaków", gdzie odbędą się animacje w formie "mleczarskich" zabaw, konkursów oraz gier.

Więcej o Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa przeczytacie już 2 września w miesięczniku "Rolnicze ABC" - szukajcie w kioskach razem z "Gazetą Olsztyńską" i na rolniczeabc.pl!


woj
Polub nas na Facebooku:

Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Katarina #1815042 | 193.106.*.* 15 wrz 2015 12:18

    Lubię nowoczesne i modne dodatki oraz rodzinne ciepło, żółty ser kojarzy mi się z dzieciństwem. Uwielbiam ten smak...

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. Nie ma to jak profesjonalizm #1813320 | 81.190.*.* 12 wrz 2015 11:14

    Otwarcie w Hotelu OMEGA. A impreza gdzie ? NA UWM czy w OMEDZE ? Nawet p. K….. z Radia O … mówił przed chwilą w ogólnopolskiej rozgłośni że jest w Olsztynie festiwal. Jednak nie podano gdzie … Zgoda a jakże w Olsztynie ….. Pełen professjonalizm … zaś wystawa modelarstwa jest płatna choś biletów na nie niema ….

    ! - + odpowiedz na ten komentarz